31 Ιουλ 2009

Λωρίδα 2+ ΤΕΛΟΣ

Όπως θα πληροφορηθήκατε ήδη, τελικά το "μέτρο" της Λωρίδας κυκλοφορίας 2+ τέλειωσε πριν καν αρχίσει.

Το foukou.blogspot.com ήταν μια από τις πρώτες φωνές διαφωνίας και διαμαρτυρίας κατά του συγκεκριμένου μέτρου και πιστεύουμε ότι συμβάλαμε και εμείς έτσι ώστε οι αρμόδιοι να δουν το θέμα από τη δική μας σκοπιά και να ξανασκεφτούν τί πήγαιναν να μας κάνουν. Ο ίδιος ο Υπουργός Συγκοινωνιών & Έργων κ. Νικολαΐδης δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε, ότι το κόστος για τη σηματοδότηση του δρόμου ανήλθε στο ποσό των 21.000 ευρώ, αλλά παραδέχτηκε πως «το κόστος από μια κακή εφαρμογή του μέτρου θα ήταν μεγαλύτερο».

Οι πολίτες της Λευκωσίας και όσοι διακινούνται καθημερινά σε αυτήν, υποφέρουν και ταλαιπωρούνται στους δρόμους της πρωτεύουσας και πραγματικά δίψουν για ουσιαστικές λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα παρουσιαστούν άλλα μέτρα καλύτερα σχεδιασμένα και με τις σωστές βάσεις που να εγγυούνται τη διευκόλυνση του κοινού.

Ευχαριστούμε τους αναγνώστες της Φουκούς που συμπαραστάθηκαν στις απόψεις μας και βοήθησαν έτσι ώστε να εισακουσθούν από τους αρμόδιους.

27 Ιουλ 2009

Ε.Φ. Makeover: Νέα συνθήματα


Μετά την παραδειγματική τιμωρία υπαξιωματικών εκπαιδευτών στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) για αναφώνιση "συνθημάτων παροχημένων εποχών" (βλ. δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος), το foukou.blogspot.com προτείνει στο Υπουργείο Άμυνας και στο ΓΕΕΦ νέα σύγχρονα συνθήματα για να φωνάζουν τα στρατευμένα νειάτα μας.

Τα συνθήματα που εισηγείται η Φουκού στα πλαίσια του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας, θα συμβάλουν στην ανύψωση του ηθικού των παιδιών μας (χωρίς να προσβάλλουν τους αδερφούς μας Τουρκοκύπριους και τους φίλους Τούρκους κατακτητές), ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ε.Φ. και στην αντιμετώπιση της φυγοστρατίας που μαστίζει το στράτευμα.



Ααααχ καλέ Τούρκοι!
Είσαστε κακοί!
---

Με τ'άρματα στην πόλη
θα βγούμε μια βραδυά
και έξω απ'το da capo
να πιούμε δυο macchiato
---

Περίπολα και έφοδοι
και μόνιμοι βουρούσιν,
γιατί έρχεται η μάμμα μου
για να μου φέρει sushi
---

Η νύκτα είναι παγερή
και η σκοπιά μου κρύα
αντί για το play station μου
κρατάω το mp τρία (MP3)
---

Το Μερσέντες ξεκινάει
στην Κερύνεια για να πάει,
κι' όποιος δεν τ'ακολουθάει
καντεΐφι δεν θα φάει
---

Στραβάδια απολύομαι
και φεύγω από Ερτζιάν,
να πάω για ξεκούραση
εις την μαμμάν Τουρτζιάν
---

Νίκη, δόξα, πεζικό
Φραπέ, καζίνο, τζιενγκενιό
Όρκος απαράβατος
τρελλόχαρτο ή θάνατος
Θάνατος, Θάνατος στα ΚΨΜ
---

Τούρκος κάλος ίσον αδεφρός
---

Τουρκός κακός ίσον έποικος, (και σύντομα με το καλό αδερφός)
---

20 Ιουλ 2009

Νέο Blog: Στα Κάρβουνα της Φουκούς

Φίλοι αναγνώστες της Φουκούς,

Εμείς, οι συντελεστές του blog FOUKOU, εγκαινιάζουμε σήμερα ένα νέο blog, κάπως διαφορετικό από αυτά που έχετε συνηθίσει.

Ζώντας και βλέπωντας καθημερινά τα διάφορα στραβά και παράλογα που διαδραματίζονται στην Κύπρο, πολλές φορές εκνευριζόμαστε και αγανακτούμε από την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, το ρουσφέτι, τη γραφειοκρατεία και την ξεδιάντροπη συμπεριφορά που έχουν αυτοί (είτε ιδιώτες, είτε κυβερνητικοί), που μας πουλούν υπηρεσίες και προϊόντα.

Σκοπός του karvouna.blogspot.com δεν είναι άλλος από το να κατονομάζει και να ρεζιλεύει τον κάθε ξεδιάντροπο που μας κοροϊδεύει ή μας κλέβει στα φανερά χωρίς ίχνος ντροπής.

Ποιός από εσάς δεν έχει ακριβοπληρώσει έναν καφέ, ή ενα πάρκινγκ;
Ποιός δεν έτυχε εξευτελιστικής συμπεριφοράς από υπάλληλο κάποιας εταιρείας ή οργανισμού;
Ποιός δεν είχε άσχημες εμπειρίες από κυβερνητικού υπαλλήλους ή αστυνομικούς;
Στο χώρο αυτό θα κατονομάζουμε όλους αυτούς που βγάζουν από τα ρούχα μας, γιατί έτσι τους αξίζει!

Είμαστε βεβαιοι ότι έχετε πολλά περιστατικά να μας πείτε και γι'αυτό θα υπάρξει δυσκολία στην τεκμηρίωση της κάθε περίπτωσης. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δημοσιεύσουμε μόνο τα περιστατικά για τα οποία είμαστε απόλυτα βέβαιοι (είτε από προσωπικές μας εμπειρίες, είτε από εμπειρίες έμπιστων μας προσώπων ή με τα απαραίτητα τεκμήρια π.χ. φωτογραφιες, αποδείξεις κλπ). Στείλτε μας e-mail στο foukoublog@gmail.com και ενημερώστε μας.

Επίσης στο χώρο αυτό θα αναδημοσιεύουμε ενδιαφέροντα άρθρα από τα ΜΜΕ που αφορούν την ακρίβεια, την αισχροκέρδια, την ηλιθιότητα και την αναίδια ορισμένων ανθρώπων που επηρεάζουν τις ζωές μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις και δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι σε κάποιους αξίζει να εκτεθούν για αυτά που κάνουν. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τους ψήσουμε στα κάρβουνα της φουκούς.

19 Ιουλ 2009

Thrilla in Manila

Φυλακισμένοι στην πόλη Cebu των Φιλιππινών χορεύουν το Thriller του Michael Jackson.



Ξέχασαν να φορέσουν άσπρες κλάτσες.

14 Ιουλ 2009

Urban Legends της Κύπρου III

Πασιανδρούλλα

Κατά τις δεκαετίες 80 - 90, το πρώτο όνομα του κυπριακού "sex industry" ήταν η περιβοήτη Πασιανδρούλλα της Οδού Σούτσου, στα σκέλια της οποίας ξεπαρθένεψαν οι μισοί έφηβοι της επαρχίας Λευκωσίας (και όχι μόνον). Κατά τα τελευταία χρόνια της καριέρας της, αφού πλέον το penetration δεν της έκανε αίσθηση και προ του κινδύνου να καταντήσει ανιαρή η δουλειά της, λέγεται ότι η Πασιανδρούλλα καθάριζε φασολάκι "εν ώρα εργασίας"! Έτσι, στο τέλος της "συνδιαλλαγής" τζέπωνε τα δεκάλιρα απο τους πελάτες ενώ ταυτόχρονα είχε και το φασολάκι της έτοιμο για μαγείρεμα. Άλλες "μαρτυρίες" ισχυρίζονται ότι η Πασιανδρούλλα έτρωγε μήλα ή άλλα φρούτα την ώρα που οι πελάτες έβγαζαν τα απωθημένα τους.


Γιαπανάς

Ο σαντουϊτσής Γιαπανάς που βρίσκεται εδώ και χρόνια κάτω από τις κερκίδες του παλιού ΓΣΠ, είναι γνωστός για τα εύγευστα και πλούσια σε θερμίδες σαντουϊτς του. Ωστόσο, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα παρασκευάζει δεν ακολουθούν κατά γράμμα τα πρότυπα HACCP για ασφάλεια και υγιεινή τροφίμων. Έτσι, το λάδι (με το οποίο τηγανίζει τις λούντζες και τα λουκάνικα του, και το οποίο συνηθίζει να απλώνει πάνω στα φραντζολάκια του) κάποτε αποκτά ένα σκουρό προς μαύρο χρώμα. Ένας μύθος λέει ότι δεν πρόκειται για μαγειρικό λάδι, αλλά για λάδι της μοτόρας (two-stroke). Ο Σιεφταλιάς τρώει συχνά από τον Γιαπανά και είναι ΟΚ.


Το σπίτι με τις φοινικιές

Διασχίζοντας τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού, κάπου στο ύψος του χωριού Κοτσιάτης δεσπόζει σε ένα ύψωμα σε κοντινή απόσταση από το δρόμο ένα μεγάλο σπίτι. Είμαι σίγουρος ότι όλοι το έχετε προσέξει (και ίσως κάποια στιγμή να το έχετε σχολιάσει). Αναφέρομαι στο σπίτι με την τεράστια αυλή και τα μεγάλα φοινικόδεντρα. Παρά την εντυπωσιακή του εμφάνιση, το σπίτι που άρχισε να κτίζεται πριν από μια δεκαετία περίπου, τελικά παρέμεινε ατελείωτο και φυσικά ακατοίκητο με αποτέλεσμα να αρχίσουν να γεννιούνται κουτσομπολιά και μύθοι γύρω από την ύπαρξη του:

α. Μια ιστορία λέει οτι το σπίτι το παράγγειλε (εξ αποστάσεως) ένας εκατομυριούχος άραβας που ζει στο εξωτερικό. Όταν αποφάσισε να επισκεφτεί την Κύπρο για να επιθεωρήσει τις εργασίες οικοδόμησης της βίλλας του, ο αράπης απογοητεύτηκε από την τοποθεσία, τον σχεδιασμό και κυρίως από τη δυσοσμία που επικρατεί στην περιοχή Κοτσιάτη (λόγω του σκυβαλότοπου). Έτσι διέταξε να σταματήσουν αμέσως τα κατασκευαστηκά έργα και το εγκατέλειψε εκεί.

β. Σύμφωνα με έναν άλλο ισχυρισμό, ιδιοκτήτρια της εν λόγω έπαυλης είναι η κόρη του γνωστού επιχειρηματία Ν. Σιακόλα, η οποία εισήγαγε τα τεράστια και πανάκριβα φοινικόδεντρα που στολίζουν την αυλή του σπιτιού, από την Αφρική. Τελικά, σύμφωνα με τον ίδιο μύθο(;), μέσα στις ρίζες των αφρικανικών δέντρων βρίσκονταν δεκάδες αυγά αφρικανικής κόμπρας(!) τα οποία εκκολάφθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα καθιστώντας ολόκληρη την περιοχή επικίνδυνη. Έτσι η οικοδομή εγκαταλείφθηκε άμεσα και παραμένει ατέλειωτη μέχρι σήμερα.

8 Ιουλ 2009

Γρίπη Α

135 επιβεβαιωμένα περιστατικά στο νησί της Αφροδίτης
μέχρι σήμερα, και συνεχίζουμε με φόρα.
Έξαρση παρατηρείται στις τουριστικές περιοχές:

6 Ιουλ 2009

Urban Legends της Κύπρου ΙΙ: Παγωτά της Καλλούς

Πριν από λίγες μέρες είχαμε συλλέξει και παρουσιασεί κάποιους σύγχρονους Κυπριακούς μύθους (urban legends). Συνεχίζουμε σήμερα με το δεύτερο μέρος, αφιερωμένο σε μια αμφιλεγόμενη μορφή των παιδικών μας χρόνων.



Αρχές της δεκαετίας του 80 κυκλοφορούσε έξω από τις αυλές των σχολείων τα πρωινά, αλλα και στις γειτονιές της Λευκωσίας τα απογεύματα του καλοκαιριού, ένα άσπρο αυτοκίνητο pick-up μονοκάμπινο. Οδηγός του ήταν μια μεσόκοπη γυναίκα γνωστή ως Καλλού, ενώ στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου κουβαλούσε ένα μεγάλο ψυγείο με παγωτά. Ένα μεγάφωνο-τελεβόας βούιζε καθώς περνούσε από την κάθε γειτονιά ειδοποιόντας τα παιδιά να τρέξουν με τον "τσιηφτέ" στο χέρι να αγοράσουν παγωτό στο χωνάκι.

Ίσως το ψυχρό ύφος της Καλλούς - που σπάνια χαμογελούσε ή έπιανε κουβέντα τα παιδιά, ίσως η ατημέλητη εμφάνιση και η βραχνή φωνή της, ίσως κάποιες προφάσεις των γονιών που ήθελαν να αποτρέψουν τα παιδιά από το να αγοράζουν παγωτό καθημερινά, δημιούργησαν πολλούς μύθους γύρω από το όνομα της ...cult παγωτάρισσας των παιδικών μας χρόνων:

α. Μια ιστορία έλεγε ότι κάποιο παιδί είχε βρει μέσα στο παγωτό που αγόρασε από την Καλλού ανθρώπινα δόντια.
β. Κάποια παιδιά ισχυρίζονταν ότι η Καλλού στην πραγματικότητα ήταν άντρας, ή ερμαφρόδιτη, ή transexual (με τις ελάχιστες παιδικές μου γνώσεις επί του θέματος ποτέ δεν κατάλαβα πραγματικά ποιό απ' όλα προσπαθούσαν να μου περιγράψουν οι ξερόλες συνομήλικοι μου).
γ. Μια άλλη εκδοχή έλεγε ότι η Καλλού ήταν αδερφή της ηθοποιού Δώρας Κακουράτου(!), και η αλήθεια είναι ότι η Καλλού θύμιζε κάτι από ...Μαλού.
δ. Μια ιστορία που κυκλοφόρησε ήταν ότι θεάθηκε η Καλλού σταματημένη σε φώτα τροχαίας. Μόλις άναψε το πράσινο φως, ο οδηγός του μπροστινού αυτοκινήτου αφηρημένος δεν έβαλε μπρος. Τα παιδικά κουτσουμπολιά έλεγαν ότι τότε η Καλλού άρχισε να ουρλιάζει και να βρίζει τον μπροστινό της οδηγό από τον τηλεβόα του αυτοκινήτου της προκαλώντας γέλιο σε όσους βρίσκονταν εκεί.

Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν άλλες τόσες ιστορίες για την Καλλού. Η ουσία είναι ότι όλοι εμείς, η μεταπολεμική γενιά της Λευκωσίας, μεγαλώσαμε τρώγωντας τα παγωτά της και ποτέ δεν πάθαμε κάτι. Κατ'ακρίβειαν τώρα που το καλοσκέφτομαι, πέρα από τις κακίες και τις διαδόσεις των παιδιών της εποχής, ποτέ κανένας δεν την είδε με τα μάτια του να κάνει κάτι που θα μπορούσε να βλάψει οποιονδήποτε. Τελικά ίσως να μην μάθαμε ποτέ ποιά πονεμένη ιστορία μπορεί να κουβαλούσε στο ψυγείο του μονοκάμπινου η Καλλού εκείνα τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς.

3 Ιουλ 2009

Okkas Complex


Από τη μέρα που τον πέταξε ο Λεμονής με τες κλωτσιές, όλη η Κύπρος διερωτάτε: "που είναι ο ....Οκκάς;". Ακόμα και η Φουκού έβαλε γκάλοπ ανάμεσα στους αναγνώστες της για να βρει μια άκρη. Σύμφωνα με το γκάλοπ οι περισσότεροι (48%) ψήφισαν ότι αρχηγός της Εθνικής Κύπρου εργάζεται πλέον ως μισταρκός τις οικοδομές του Μιλτή, ενώ αρκετα μεγάλο ποσοστό (34%) πιστεύει ότι ο Γιαννάκης βρίσκεται στην Ελλάδα και ετοιμάζει δισκογραφική δουλειά με τον Αντώνη Ρέμο.

Όμως αυτό που δεν γνωρίζατε οι περισσότεροι είναι ότι τον Οκκά τον έδιωξαν από την τέως Ομόνοια ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος λόγω επαγγελματικών αντιζηλιών! Όχι, δεν πρασπαθούν να κάνουν ποδοσφαρική καριέρα ο Μιλτής και ο Χριστάκης ...όμως φαίνεται ότι ο Οκκάς αποφάσισε να γίνει ντιβέλοπερ!

Σημειώστε ότι η φωτογραφία είναι αυθεντική και είναι από πινακίδα που βρίσκεται τοποθετημένη κοντά στο νέο αεροδρόμιο Λάρνακας. Στη γωνία κάτω αριστερά φαίνεται καθαρά και το όνομα του Γιαννάκη Οκκά (κάντε click στην φωτογραφία για μεγέθυνση). Ευχαριστούμε τον φίλο Χ. που μας έστειλε τη φωτογραφία.

Ούτε στα όνειρα του δεν φαντάστηκε ο Οκκάς ότι θα του βάζαμε δωρεάν διαφήμιση σε site με 400 unique visitors την ημέρα. Θέλουμεν commission!