16 Δεκ 2009

Ώρα της Γης


αφού μας το υπενθύμισαν ...σας το υπενθυμίζουμε

Η Ώρα της γης
Σήμερα 16/12, στις 8μμ
σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα

14 Δεκ 2009

Νέα Test DNA από τη Φουκού!

Τα εργαστήρια γενετικής της Φουκούς επανέρχονται με νέα συγκλονιστικά ευρήματα. Σε πρόσφατες εργαστηριακές αναλύσεις προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τη γενετική προέλευση γνωστών ανθρώπων της κοινωνίας. Οι ομοιότητες που εντοπίσαμε στο DNA ορισμένων ανθρώπων του κυπριακού ποδοσφαίρου θα σοκάρουν...











12 Δεκ 2009

Happy Birthday Φουκού

Συμπλήρωσε σήμερα 2 χρόνια στον κυβερνοχώρο το foukou.blogspot.com έχοντας ξεπεράσει αισίως τις 157,000 επισκέψεις (σύνολο unique visitors ανα 24ωρο).

Happy Birthday Φουκού!


Ο αριθμός αναρτήσεων στο blog κατά το 2009 ήταν σαφώς μειωμένος σε σχέση με τον πρώτο χρόνο, και αυτό οφείλεται στο λιγοστό χρόνο που είχαν οι ψήστες λόγω άλλων υποχρεώσεων. Κατά καιρούς κάναμε αρκετά μεγάλα διαλείμματα αποχής, όμως δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή να σβήσουμε τα κάρβουνα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας (πολιτικά, κοινωνικά, αθλητικά και άλλα στραβά) και να ψήνουμε όσα μας προβληματίζουν.

Τη σημερινή μας επέτειο επισκιάζει η αρρωστημένη πράξη που έγινε στο μνήμα του τέως προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ακόμα αδυνατώ να καταλάβω ποιοί και γιατί μπόρεσαν να κλέψουν τη σωρό του. Τα σχόλια περιττεύουν. Ελπίζω να δοθεί σύντομα μια απάντηση, και είμαι σίγουρος ότι όποια και αν είναι η απάντηση αυτή, θα μας συγκλονίσει.

10 Δεκ 2009

Obama: F*cking for virginity

Βραβεύτηκε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Πριν από 9 μόλις μέρες, οι ΗΠΑ έστειλαν ακόμα 30,000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να ενισχύσουν τις "συμμαχικές δυνάμεις" πολέμου και να ολοκληρώσουν το βίτσιο του πνευματικά καθυστερημένου τέως προέδρου George W. Bush.



ΟΚ, στο Αφγανιστάν βρίσκονται οι Ταλιμπάν. Ίσως να κρύβεται και ο Bin Laden εκεί. Ίσως κάποιοι να είναι πεπεισμένοι ότι οι ΗΠΑ βοηθούν με αυτό τον τρόπο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι ο πόλεμος αυτός γίνεται για "καλό" (?) σκοπό, η βράβευση του προέδρου της χώρας που ηγείται του μεγαλύτερου πολέμου στον πλανήτη σήμερα, με Νόμπελ Ειρήνης είναι κάτι που αδυνατώ να καταλάβω.

Μόλις ξέφτισε ακόμα ένας θεσμός.

3 Δεκ 2009

Chrome OS και η εξέλιξη της Google

Πριν από ένα χρόνο περίπου είχαμε γράψει για την κυκλοφορία του Chrome, ενός νέου Internet Browser που κυκλοφόρησε η Google με σκοπό να ανταγωνιστεί τον Internet Explorer της Microsoft, τον Mozilla Firefox και τα άλλα browsers που κυκλοφορούσαν ήδη. Στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του ο Chrome κατόρθωσε να ξεπεράσει το 8% της αγοράς προσπερνώντας άλλα browsers που υπήρχαν για αρκετά χρόνια στην αγορά (π.χ. Opera, Safari, Apache).


Εδώ και λίγους μήνες η Google έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να κυκλοφορήσει και δικό της Operating System, το Chrome OS. Με άλλα λόγια, η Google θα επιχειρήσει να χτυπήσει τώρα και τα Windows, το Operating System της Microsoft, που κυριαρχεί σήμερα στην αγορά.

Η φιλοσοφία πίσω από το Chrome OS είναι εντελώς καινούργια και διαφορετική απ'οτι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, όμως είναι συνεπής με τη μέχρι σήμερα πορεία της Google. γι'αυτό και δεν προκαλεί τόσο μεγάλη έκπληξη.

Τι εννοώ με αυτό; Αρχικά γνωρίσαμε την Google απλά σαν μηχανή αναζήτησης. Η επιτυχία της όμως έφερε και την εξάπλωση της σε άλλες πρωτοποριακές υπηρεσίες και προϊόντα. Μεταξύ άλλων αναφέρουμε:

- το Google Earth, δωρεάν πρόγραμμα που απεικόνισε για πρώτη φορά ολόκληρο τον πλανήτη μέσα από δορυφορικές φωτογραφίες. Σήμερα δεν είναι καν απαραίτητη εγκατάσταση του προγράμματος Google Earth στον υπολογιστή αφού όλες οι βασικές λειτουργίες του (ακόμα και το Street View, που δείχνει τρισιάστατα κεντρικούς δρόμους πόλεων) παρέχονται από το Google Maps μέσα από το browser,
- το Gmail, δωρεάν υπηρεσία webmail με τεράστια χωρητικότητα,
- το Google Calendar, online ημερόλογιο προσβάσιμο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, στο οποίο ο καθένας μπορεί να καταχωρήσει τα ραντεβού και άλλες υπεχρεώσεις του και να λαμβάνει υπενθυμίσεις στο κινητό ή στο e-mail του,
- το Google Docs, υπηρεσία που επιτρέπει τη δημιουργία, επεξεργασία και αποθήκευση κειμένων, spreadsheets και παρουσιάσεων online. Παρέχει δηλαδή όλες τις βασικές λειτουργίες του Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint) εντελώς δωρεάν μέσα από το browser του υπολογιστή.

Επιστρέφω τώρα τη φιλοσοφία του νέου Operating System Chrome OS που αναμένεται να κυκλοφορήσει η Google εντός του 2010. Η Google έχει διαπιστώσει ότι οι "σύγχρονοι" χρήστες υπολογιστών περνούν το 90% του χρόνου τους σε λειτουργίες που γίνονται στο διαδίκτυο (ή θα μπορούσαν να γίνουν στο διαδίκτυο). Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα Operating System βασισμένο στο Internet Browser με ενσωματωμένες πολλές διαδικτυακές λειτουργίες . Οι ενδείξεις λένε ότι η οθόνη του χρήστη θα χωρίζεται με Tabs ανάλογα με τις λειτουργίες που θα χρησιμοποιεί.



Το Λειτουργικό Σύστημα αυτό θα είναι Open Source, κάτι που σημαίνει ότι: θα είναι δωρεάν και θα επιτρέπει σε ανεξάρτητους προγραμματιστές να δημιουργούν συμβατές εφαρμογές. Στόχος της Google είναι το Λειτουργικό Σύστημα της να είναι γρήγορο έτσι ώστε μόλις ο χρήστης ανάβει τον υπολογιστή του, αυτός να είναι έτοιμος για χρήση σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Κάτι που επίσης αξίζει να σημειώσουμε (και να δούμε αν θα ισχύσει και στην πράξη) είναι ο ισχυρισμός ότι το Chrome OS δεν θα κολλά ιούς!

Προσωπικά δεν ενθουσιάστηκα από το Chrome browser που κυκλοφόρησε πέρσι αφού δεν είδα να μου προσφέρει κάτι εξαιρετικά διαφορετικό από τα "συνηθισμένα" browsers. Το είχα δοκιμάσει στον υπολογιστή μου, αλλά μερικές βδομάδες αργότερα το αφαίρεσα αφού παρατήρησα ελλείψεις σε ορισμένες λειτουργίες που μάλλον μου έκαναν τη ζωή πιο δύσκολη (αργή ανταπόκριση όταν έκανα κλικ από το ένα tab στο άλλο, πρόβλημα στο άνοιγμα ιστοσελίδων που πολλές φορές χρειαζόνταν refresh για να λειτουργήσουν, μέχρι και αδυναμία στο chat του facebook). Τώρα περιμένω την άφιξη του Chrome OS, όμως διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Άραγε οι λειτουργίες που θα παρακάμπτει δεν θα αποτελούν ελλείψεις;