27 Φεβ 2013

Τι αλλάζει τις πρώτες 100 μέρες

Νέος πρόεδρος και νέος αέρας αλλαγής πνέει στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό προέδρου μετά τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Ο πρόεδρος μπαίνει απευθείας στα βαθιά καθώς πρέπει να διαχειριστεί άμεσα πολλά φλέγοντα θέματα.   

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του foukou.blogspot.com σας μεταφέρουμε τις αλλαγές που θα επέλθουν στις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης Αναστασιάδη κατά θεματική προτεραιότητα σύμφωνα με τις προγραμματικές του δεσμεύσεις.

Οικονομία
- Μετά από διαταγή της Angela Merkel θα υπογραφουν τον Απρίλιο τα Μνημόνια 1, 2 και 3
- Ο δείκτης του ΧΑΚ μέχρι τον Μάιο θα σημειώσει άνοδο 300%
- Θα επέλθει συγχώνευση Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκής, Ελληνικής και ΣΠΕ Κελοκεδάρων
- Θα ιδιωτικοποιηθούν πριν το Μάιο η ΑΗΚ και η Αρχή Λιμένων. Η CYTA θα αγοραστεί από την Deutche Telecom και για τις ανάγκες λειτουργίας το 30% του προσωπικού της θα αντικατασταθεί με Γερμανούς.
- Για σκοπούς μείωσης του κόστους της κρατικής μηχανής, διάφορες κρατικές υπηρεσίες θα ανατεθούν σε ιδιώτες. Η Αστυνομία πωλείται στην εταιρεία Group 4, το Τμήμα ΦΠΑ και Τελωνείων αναλαμβάνει ο οίκος PWC, το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων η A-TΕΑΜ, και τα τμήματα Κτηματολογίου και Πολεοδομίας η κοινοπραξία Cybarco-J&P 
- Μείωση εταιρικού φόρου στο 3% για προσέλκυση ξένων επενδύσεων
- Μείωση κατώτατου μισθού κατά 40%
- Εθνικός Εργολάβος θα είναι ο Χρίστος Πουλαϊδης, γνωστός αιμοδότης της Ανόρθωσης.

Άμυνα
- Υποβολή αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ
- Η κατάταξη της σειράς νεοσυλλέκτων ΕΣΣΟ 2013 θα γίνει στο Κέντρο Εκπαίδευσης των Νατοϊκών Δυνάμεων στην Καμπούλ του Αφγανιστάν.
- Η Εθνική Φρουρά θα αποστείλει δύναμη 5000 εφέδρων στο Ιράκ για ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων κατά του πολέμου της τρομοκρατίας
- Παραχώρηση του στρατιωτικού αεροδρομίου Ανδρέας Παπανδρέου της Πάφου στις ΗΠΑ
- Θα τεθεί σε ισχύ το ενιαίο αμυντικό δόγμα με το Ισραήλ.


Κυπριακό
- ορισμός του Μιχάλη Παπαπέτρου ως διαπραγματευτή για το Κυπριακό.
-έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στη βάση του σχεδίου Ανάν-Μουν version 5.1 beta.


Περιβάλλον και Βιωσιμη Ανάπτυξη
- παραχώρηση άδειας σε επιχερηματία για ανέγερση του θεματικού πάρκου στον Ακάμα και υδροπάρκου στην Παραλία της Λάρας.
- άνοιγμα εργοστασίου της IKEA στην κοιλάδα των Κέδρων για αξιοποίηση του Κυπριακού κέδρου το οποίο θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας στην κατασκευή επίπλων γραφείου.
- Παράλληλα στην περιοχή Σταυρός της Ψώκας η IKEA θα ανοίξει μονάδα που θα παρασκευάζει κεφτεδάκια Αγρινού συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του προβλήματος υπερπληθυσμού των αγρινών.
-  ανέγερση από Ρωσική εταιρεία πολυώροφου Shopping Mall στα Πλατάνια.

Διάφορα
- οριστικό κλείσιμο του "Φακέλλου της Κύπρου" στα πλαίσια της προσπάθειας για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. 
- αποκατάσταση ιστορικής μνήμης του αγωνιστή της δημοκρατίας Νίκου Σαμψών.


23 Φεβ 2013

Οι υπουργοί των υποψηφίων

Μετά από μακρά απουσία η Φουκού ξαναχτυπά με νέες αποκλειστικές πληροφορίες. Μπορεί να κρατηθήκαμε μακριά από τη δημοσιότητα για κάποιο διάστημα, όμως οι εξελίξεις που τρέχουν δεν ήταν δυνατό να μην μας συγκινήσουν. Σαν βετεράνοι της κυπριακής μπλογκοσφαίρας (since 2007) εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την επικαιρότητα και να συλλέγουμε τις πληροφορίες μας...

Οι πληροφοριοδότες μας τον τελευταίο καιρό μας έχουν κατακλύσει με λεπτομέρειες που αφορούν τους υποψήφιους υπουργούς, εάν και εφόσον εκλεγούν στο ύπατο αξίωμα ένας από τους δύο  υποψήφιους.

Σημειώστε ότι βάσει του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας τα Υπουργεία πρέπει να παραμείνουν 11 στον αριθμό, αφού όποιαδηποτε αύξηση Υπουργείων απαιτεί την ψήφο των Τουρκοκύπριων βουλευτών. Κάποιοι από τους υποψήφιους όπως πληροφορούμαστε, θα παρακάμψουν το κώλυμα αυτό με τον διορισμό υφυπουργών, ενώ άλλοι σκοπεύουν να μετονομάσουν κάποια από τα υφιστάμενα υπουργεία.

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Κυβέρνηση Μαλά:
Υπουργείο Οικονομικών: Επανέρχεται κατά πάσα πιθανόνοτητα ο πετυχημένος Υπουργός της κυβέρνησης Χριστόφια Χαρίλαος Σταυράκη. Ο Καζαμίας αρνήθηκε τη θέση λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας (πληροφορίες μας λένε ότι πάσχει από οξεία πυτιρίδα). 

Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού πάει στην κα Ελένη Μαύρου. Η κα Μαύρου θεωρείται η καταλληλότερη για τη θέση αυτή αφού ιδιαίτερα σε θέματα Τουρισμού τα κατάφερε πολύ καλά στη θητεία της σαν δήμαρχος Λευκωσίας όταν έκανε τουρισμό για 5 χρόνια.

Υπουργείο Εξωτερικών. Επιστρέφει ο αειθαλής και πολύπειρος διπλωμάτης Γιώργος Ιακώβου που γνωρίζει όλες τις πτυχές του Κυπριακού όσο λίγοι (αφού διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών και διαπραγματευτής σε όλες σχεδόν τις κυπριακές κυβερνήσεις από τον καιρό της Ενετοκρατίας). Γνωρίζει επίσης καλά όλα τα φαγάδικα της περιοχής Προεδρικού, Αγίων Ομολογητών, Κυριάκου Μάτση και English school.

Υπουργείο Εργασίας, Ανεργίας και Απεργίας: Μετά την επιτυχημένη θητεία της Σωτηρούλας Χαραλάμπους της ΠΕΟ, φαβορί θεωρείται ο έταιρος εγκέφαλος της ΠΕΟ και πρώην βουλευτής των Νέων Δυνάμεων Πάμπης Κυρίτσης ειδικός στα θέματα ανεργίας, απεργίας και περικοπών εισοδημάτων, αφού τα έχει εφαρμόσει και ο ίδιος εντός της συντεχνίας του.

Το Υπουργείο Άμυνας καταργείται αφού η Εθνική Φρουρά είναι ήδη διαλυμένη και μετονομάζεται σε Υπερ-Υπουργείο Ενέργειας υπό τον κ. Νεοκλή Συλικιώτη ειδικό σε θέματα ενέργειας, φυσικο-αερολογίας και επίσημος συμβολαιογράφος της κυβέρνησης που αποχωρεί.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μετονομάζεται σε Υπουργείο Νεοκυπριακής Παιδείας και Λογοκρισίας ΜΜΕ και Διαδυκτύου (περιλαμβανομένων και των blogs) και  το αναλαμβάνει ο Γιώργος Λουκαϊδης υπεύθυνος του ΑΚΕΛ για θέματα δικοινοτικής παιδείας. 

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι:
Το Υπουργείο Υγείας και Τουρκοκυπριακής Περίθαλψης αναλαμβάνει η Σκεύη Κουκουμά γνωστή  στους φιλανθρωπικούς κύκλους και ως "Μητέρα Τερέζα",

Υπουργείο Facebook, iPad, Costa Coffee, Second Cup, Hilton Park και Κομμουνισμού: πιθανότατα θα αναλάβει η ακτιβίστρια των αρχών του Μαρξισμού και Υπαρκτού Σοσιαλισμού και κομμουνίστρια από κούνια Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Κυβέρνηση Αναστασιάδη 
Υπουργείο Οικονομικών: Επικρατέστερος είναι ο εκπρόσωπος του κεφαλαίου Μάνθος Μαυρομμάτης, πρώην πρόεδρος ΚΕΒΕ, ένθερμος υποστηρικτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
- Υφυπουργός Τραπεζικής Εξυγίανσης: ίσως αναλάβει ο έμπειρος τραπεζίτης Κίκης Λαζαρίδης. Δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο ο Αναστασιάδης να εμπιστευτεί στον Βάσο Σιαρλή να συνεχίσει το δύσκολο έργο που ξεκίνησε στην κυβέρνηση Χριστόφια!

Υπουργείο Εμπορίου και Ιδιωτικοποιήσεων: Πληροφορίες φέρουν τον Νίκο Σιακόλα προ των πυλών του υπουργείου (με νέα ονομασία). Μετά την επιτυχημένη λειτουργία των αεροδρομίων ERMES ο επιχειρηματίας μπορεί να οδηγήσει με επιτυχία την ιδιωτικοποίηση CYTA, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων, Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, ΘΟΚ, ΚΟΑ, ΑνΑΔ και άλλων Ημικρατικών Οργανισμών, κερδοφόρων και μη. Παράλληλα ίσως αγοράσει (σε ελκυστική τιμή) και τις Κυπριακές Αερογραμμές που παραπαίουν επιβάλλοντας φυσικά τους δικούς του όρους εργοδότησης.
- Υφυπουργείο Ποτών και Μπύρας αναμένεται να αναλάβει ο επιχειρηματίας Φώτος Φωτιάδης,
- Υφυπουργείο Υπεραγορών και Λιανικού Εμπορίου πιθανότατα να πάει στον Χρίστο Ορφανίδη ο οποίος προτίθεται να ανοίξει παραρτήματα του Υφυπουργείου του σε όλες τις επαρχιες.
- Το Υφυπουργείο b.o.t. ακόμα παίζεται μεταξύ των Αδελφών Λανίτη, Nemesis και J&P.

Υπουργείο Εσωτερικών και Κάθετης Ανάπτυξης: Ο πρώην πρόεδρος των developers Λάκης Τοφαρίδης φέρεται να έχει εγκαταλείψει το προηγούμενο πόστο του με σκοπό να αφοσιωθεί στην πολιτική . Με τις γνωστές του εισηγήσεις θα φροντίσει να επέλεθει και πάλι η ανάπτυξη στον τομέα των ακινήτων αυξάνοντας τον συντελεστή δόμησης σε πολλές περιοχές του νησιού μας.

Υπουργείο Συγκοινωνιών και Κυβερνητικών Οχημάτων: Φαβορί για τη θέση αυτή είναι ο επιχειρηματίας Χαράλαμπος Πιλακούτας μετά και την επιτυχία των οχημάτων BMW κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της Ε.Ε. Νέες πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι υπήρξε παρέμβαση από την Λευκό Οίκο για παραχώρηση του Υπουργείου σε εκπρόσωπο της General Motors στην Κύπρο.

Υπουργείο Ελληνικής Παιδείας, Πολιτισμού και Πλύσης Εγκεφάλου: Η τελική απόφαση για τη θέση αυτή θα παρθεί από τον Αριχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο ΙΙ, χωρίς να αποκλείεται και η περίπτωση να αναλάβει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο αυτό.
- Υφυπουργός Εκκλησίαστικής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εβκάφ: Κατά πάσα πιθανότητα θα πάει στον Γιάννο Χαριλάου της Αρχιεπισκοπής
- Υφυπουργός DanSing: Μάλλον αναλαμβάνει ο βουλευτής με καλλιτεχνικές ανησυχίες Ανδρέας Πιτσιλλίδης

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: προορίζεται ο Λευτέρης Χριστοφόρο γνωστός για την ευφράδεια λόγου και γλωσσοδοιάρροια που τον χαρακτηρίζει.

Τις επόμενες μέρες θα γνωρίζουμε αν οι πληροφορίες μας ήταν σωστές. 
Ψηφίστε υπεύθυνα!