31 Οκτ 2008

Η καημένη η οικοδομική βιομηχανία

Την τελευταία δεκαετία είδαμε μια ραγδαία εξέλιξη στην οικοδομική βιομηχανία και στον τομέα ανάπτυξης γής στην Κύπρο. Μετά το φιάσκο του ΧΑΚ στα τέλη της δεκαετίας του 90, ο κόσμος στράφηκε στη σιγουριά των ακινήτων για να κάνει τις επενδύσεις του. Με το σκεπτικό ότι σε ένα τόσο μικρό (και ημι-κατεχόμενο) νησί όπως η Κύπρος, "κάθε κομμάτι γης έχει αξία", άρχισαν να θησαυρίζουν στις πλάτες των συμπολιτών τους οι γαιοκτήμονες (κυρίως βοσκοί που κληρονόμησαν πολλή γη) πουλώντας χωράφια και οικόπεδα σε ανεξέλεγκτα φουσκωμένες τιμές. Ταυτόχρονα, η αύξηση της ζήτησης και στις παραθαλάσσιες / εξοχικές κατοικίες (από τους Ρώσσους στη Λεμεσό, τους Εγγλέζους στην Πάφο και τους Λευκωσιάτες στο Παραλίμνι) δημιούργησε μια αγορά ακινήτων δίχως ταβάνι (cabrio?) καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την αγορά ενός σπιτιού ή έστω διαμερίσματος κυρίως από άτομα της μεσαίας τάξης.

Σε χρόνο ρεκόρ βλάστησαν σαν τα μανιτάρια εκατοντάδες εταιρείες κατασκευών και ανάπτυξης γης και γέμισε η Κύπρος με νεόπλουτους εργολάβους και "ντιβέλοππερς" που πέταξαν τα διπλοκάμπινα και πήραν Lexus. Η πάλαι ποτέ ουτοπική κοινωνία της Κύπρου που περηφανευόταν και ότι δεν ξεχώριζε πλούσιους και φτωχούς (έξω ο Σιακόλας και ο Παρασκευαΐδης), μέσα σε λίγα χρόνια κατάντησε να έχει συνταξιούχους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, νεαρά ζευγάρια να ζουν με τα πεθερικά μέχρι τα 40 τους, και οικογενειάρχες να μετρούν το κάθε σεντ καθώς ψωνίζουν από τον Αθηαινίτη.

Τώρα που φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, άρχισαν οι δυσοίωνες προβλέψεις και ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού μας ακούμε ότι οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν. Αμέσως η (κομμουνιστική?) κυβέρνηση μας πανικοβλήθηκε και τρέχει να προλάβει την "καταστροφή" εξαγγέλοντας Μέτρα στήριξης της οικοδομικής βιομηχανίας και κρατικά σχέδια για συγκράτηση των τιμών των ακινήτων.


Και διερωτούμε σαν πολίτης αυτού του τόπου:
- Οι σημερινές τιμές των ακινήτων στην Κύπρο είναι φυσιολογικές;
- Πόσοι και ποιοί είναι σε θέση να αγοράσουν ή να κτίσουν ένα κανονικό (μεμονωμένο) σπίτι που να μπορούν να το ξοφλήσουν όσο βρίσκονται εν ζωή, με ένα μέσο εισόδημα;
- Συμφέρει να δώσει κάποιος €300,000 για να αγοράσει εξοχικό σπίτι στον Πρωταρά (στο οποίο θα πάει 10 φορές το χρόνο) από τη στιγμή που κάθε χρόνο θέλει να πηγαίνει και χόλλιτεϊς στο εξωτερικό;
- Χρειάζονται "στήριξη" οι developers που για μια δεκαετία μας πηδούσαν παρά φύσιν κάνοντας τα παλλούτζια τους χρυσά;
- Είναι λογικό τα διαμερίσματα στη Λευκωσία ή τη Λεμεσό να έχουν τις ίδιες τιμές με διαμερίσματα στο Μανχάτταν ή στο Λουγκάνο της Ελβετίας;

- Είναι κακό να πέσουν οι τιμές των ακινήτων;

Καταλαβαίνω ότι με τη μείωση στη ζήτηση ακινήτων είναι πιθανόν να επέλθει ανεργία στον κατασκευαστικό τομέα και ίσως κάποιοι εργάτες χάσουν τις δουλειές τους, όμως είναι πάσης γνωστόν ότι μέγαλος αριθμός των εργατών αυτών είναι αλλοδαποί (και ούτως ή άλλως θα μετέφεραν τα εισοδήματα τους εκτός Κύπρου). Παράλληλα, με τη διαθεσιμότητα που θα υπάρξει σε εργατικό δυναμικό είναι ευκαιρία να επισπευσθούν επιτέλους από το κράτος κάποια έργα υποδομής (π.χ. βελτιωση οδικών δικτύων - μπας και δούμε μια άσπρη μέρα).

Πάντως ακόμα και αν κάποιοι developers αντιμετωπίσουν "οικονομικά προβλήματα", δεν πιστεύω ότι θα πεινάσουν, ούτε θα μείνουν στους πέντε δρόμους. Αρκετό από το αίμα μας ήπιαν τα τελευταία χρόνια. Γι' αυτό και δεν θα τους λυπηθώ. Αντίθετα θα ευχαριστηθώ που θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές τους και (hopefully) θα αναγκάσουν και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους να πράξουν το ίδιο. Μόνον έτσι θα γίνει η πραγματική διόρθωση για να φέρουμε λίγο τα μίλια μας σε τούτον το ξερονήσι.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pithani krisi stin oikodomiki viomixania tha epireasi kai tin omonia

Ανώνυμος είπε...

kai tin ano

Ανώνυμος είπε...

στην κυπρο καποιοι που την μια μερα στην αλλη απο φτωχοι εγιναν εκατομυριουχοι........
ομως μην φοβαστε,εχουμε κυβερνηση του λαου τωρα και θα τα φτιαξει ουλα
,δειτε και με το πετρελαιο,οταν ανεβαινη η τιμη διεθνως ανεβαζουν την αμεσως οι πρατηριουχοι,αμαν πεφτει λαλουν μας οτι εχουν αποθεματα και καθυστερουν οσο μπορουν να τες μειωσουν και δεν τους ελεχει κανεις..........

Sike είπε...

σωστός.
ενευρίασα πάλε.

BlaCk piTt είπε...

Σε κάποιες περιοχές, πολλά σπίτια έμειναν απούλητα. Οι μεγάλοι developers δεν νομίζω να επηρεαστούν. Οι μικροί θα την πληρώσουν. Αλλά καλά να πάθουν. Όποιος κουσος στραβός είχε ένα παλιοχώραφο εγινετουν developer και έπαιζε τον έξυπνο.

anipotheti είπε...

re dame oi papades ekaman to epixirisi
kai den milw gia to vatopaidio
ediavasa simera ena arthro kai to ekana post sto blog mu oti tha kanoun mall kai afinoun astega ta mwra me tis eidikes anagkes
mall!!!! se ligo kairo enna ktizoun xorka oloklira. ..give back to the people...se times...seliniakes

Ανώνυμος είπε...

μα είναι λογικό να πανικοβληθεί η κυβέρνηση Καταστρόφια διότι η παραμονή της στην εξουσία και η χορήγηση 'όπιου' (βλέπε φούρπου) στο λαό έχει άμεση σχέση με την 'υγεία' της Ομόνοιας. Άμαν η Ομόνοια πάει καλά εν να ασχολείται ο λαουτζίκος που τους ψήφισε με τα χάλια της οικονομίας και την ανικανότητα τους να φτιάξουν μια 'δίκαιη κοινωνία'; Αλλά άμαν παττίσει ο Τζιο (τζιαμέ που επούλαν 30 διαμερίσματα το μήνα τωρά πουλά ένα) τζαι ο Μιλτής ποιος την σώζει τη 'βασίλισσα'; Έτο εσκαρφιστήκαν την απάτη με το νερό για να φέρουν τον Αλωνεύτη και τον Οκκά, αλλά φέτος που βρέχει περισσότερο τι δικαιολογία θα σκεφτούν πάλι; Α, και για να μη ξεχνιόμαστε: ΣΤΟ ΔΗΚΟ, ΑΝΗΚΕΙ, ΑΥΤΗ Η ΜΕΓΆΛΗ ΝΙΚΗ!

Ανώνυμος είπε...

πάντα ήταν κρυπτο-ομονοιάτες & κουμμούνια οι ψήστες

Ανώνυμος είπε...

thanatos stus developers !!!

Ανώνυμος είπε...

Ti einai ayth h strofh sta aristera apo th foukou?

Tetoio komounistiko manifesto oute to pou sou neykw pou paeis den vgazei


Telospantwn agapitoi psistes etsi gia na mhn anysixite oi times 8a pesoun moirea etsi leitourga o kapitalismos kai einai kalo pragma afto pou kanei h kyvernish (taxa aristeroi) einai ena hlektrosok se ena etimo8anato.. Gia na kratisei akomh ligo dioti aftes oi teleytees anapnoes einai oi pio glykes oikonomika... Kai edw einai pou vgennoun ta perissotera kerdh

Oi times omws 8a pesoun afto einai to mono sigouro

Kai an den pesoun me thn krish 8a pesoun me th lysh tou kypriakou
Otan 8a diplasiastoun ta oikopeda ths kyprou se mia nyxta
Dioti afto leei o nomos ths agoras kai th zhtishs

(Einai pio sigouros kai apo to nomo ths varititas)

Kai aftos htan kai o pragmatikos logos tou megalou OXI twn yperpatriotwn kyprewn (oikonomikos)

George Karageorgis είπε...

Kalan na pa8oumen dioti stin Kipro nomizoumen oti aman kamei kati kapoios ke fkalei lefta, an kamoumen ki emis to idion enna fkaloumen ke emis lefta. Telika ola ginounte moda ke perna mas ke katapiannoumasten me kati allo.

Etsi kkelle etsi ksiourafin thelei.

Poli wreo kai 3eka8aristiko to sxolio tis FOUKOUS opws panta.

firfiris είπε...

Κοπέλια, νομίζω εν απλά τα πράματα. Εγίναν οι ντιβέλοπερ πλούσιοι; Σαν γίνουν τζιαι τζίνοι ντιβέλοπερ. Οι τιμές σε μιαν αγοράν ανταποκρίνουνται στην προσφοράν τζιαι στην ζήτησην.
Αν λάβουμεν υπόψιν το γεγονός, ειδικά στην αστικήν Λευκωσία που τυγχάνει να γνωρίζω, ότι 8 στα δέκα οικόπεδα έχουν τα ιδιώτες τότε καταλαμβαίνουμε γιατί δεν φτάνει η προσφορά να καλύψει την ζήτηση.
Σε ότι αφορά την στήριξη της οικοδομικής βιομηχανίας, χωρίς να τους συμπαθώ ιδιαίτερα, πάρα πολλοί εργοδοτούν τζιαι παράνομα εργάτες οπόταν πιθανές απολύσεις να έχουν μεγαλύτερες συνέπειες απ ότι υπολογίζουμε.
Αν αναλογιστείτε ότι περίπου το 1/3 τις αξίας ενός σπιθκιού/διαμερίσματος πάει πας τους φόρους τζιαι τα μεταβιβαστικά είναι να απορείς για τις τιμές που έχουμεν;
Εκτιμώ ότι θα ππέοσουν οι τιμές σε πολυκατοικίες τζιαι σπίθκια στα πέριξ των αστικών κέντρων (λόγο φτηνόττερης γης που μόνον οι μιτσιοί ντιβέλοπερ γοράζουν) ενώ μέσα στα αστικά κέντρα στην σειρόττερην περίπτωση να σταθεροποιηθούν. Θέλεις κέντρον; Πκιέρωνε! Εν απλά οικονομικά τούτα.

Ανώνυμος είπε...

sooner or later en na spasei tjai touti i fouska

Ανώνυμος είπε...

Way cool! Ѕome extremely valіd points! Ι
apprесiаte you writing this write-uр plus the rest of the websіte is extгemеly gοоd.


Feel free to surf to mу ωeblοg - Thomas The Tank Engine Battery Powered Ride On Train

Ανώνυμος είπε...

Niсe ρost. ӏ learn sοmething new and challenging
оn sіtes Ι stumbleupon on a daіly bаsis.
It's always exciting to read articles from other writers and use a little something from their websites.

Feel free to visit my web blog; ringing in ears treatment

Ανώνυμος είπε...

Hello, Neat pоѕt. There's a problem along with your site in internet explorer, could check this? IE nonetheless is the market chief and a big section of folks will miss your magnificent writing due to this problem.

Feel free to visit my weblog :: garden center signs

Ανώνυμος είπε...

Can I simρly say what а comfoгt
to unсovеr аn inԁividual who гeally underѕtаndѕ what they are diѕcussing ovеr the internet.
You certaіnly κnοω how to bгing an issue to light and make it impοrtant.
A lot more people must look at thіs and understand
this sidе of your storу. I was ѕuгprised that you аren't more popular given that you most certainly possess the gift.

Also visit my blog post ... How To Make A Website

Ανώνυμος είπε...

An іntеrеstіng dіscusѕion is worth comment.
Therе's no doubt that that you need to publish more about this topic, it may not be a taboo subject but usually people do not talk about such topics. To the next! Kind regards!!

Check out my web blog; HOW TO BUILD A WEBSITE

Ανώνυμος είπε...

Ηi would yοu mind sharing which blog platfоrm you're using? I'm planning to start
my own blοg in the near future but Ι'm having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I'm looκing fог somethіng сomplеtelу unіquе.
P.S Ѕorгy fог being off-topіc but I hаd to aѕk!



Аlso vіѕіt my web-site:
dig.Gr

Ανώνυμος είπε...

Ηey thеre would yоu mіnd letting me
know which webhоѕt you're utilizing? I'νe loаded youг blog іn 3 сompletely ԁifferent ωеb browsers and I must say this
blog loadѕ а lot fastеr thеn moѕt.
Can you ѕuggest a good inteгnеt hоstіng provideг аt a faіr priсe?
Кudoѕ, ӏ apρгeciatе it!


Hеre іs my homеpagе - making a website with wordpress

Ανώνυμος είπε...

It's a shame you don't have a donate buttоn!

I'd most certainly donate to this excellent blog! I suppose for now i'll settle for bοok-maгkіng anԁ addіng your RSS feed to my Google acсοunt.
I lοok fοrwarԁ to fresh updates and ωill share this
webѕite with my Fаcеbook grоuρ.
Talk sοon!

Ηere is my web site; Creation site internet

Ανώνυμος είπε...

I knoω this if off topiс but ӏ'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up? I'm assuming
haνing а blog liκe yοurs woulԁ cost a pгetty penny?
I'm not very web savvy so I'm not 100% сегtain.

Αny tipѕ or advice wοuld be greatlу appreciated.
Apprecіate it

Feel fгеe to ѕurf tο mу ωeb-ѕitе - colonic irrigation birmingham UK

Ανώνυμος είπε...

Hοwdy! Do yоu usе Twitteг?
I'd like to follow you if that would be ok. I'm undοubtedly enjoуing youг
blοg and look forward to nеw posts.

Feеl fгee tο visit my web blоg; natural yeast infection treatment