Μια καλοκαιρινή ιστορία που γράφουμε μετά από παρότρυνση της εβδομαδιαίας εφημερίδας City Free Press. Στο σημερινό τεύχος της εφημερίδας δημοσιεύεται το πρώτο μέρος:
Αύγουστος 2010. Επιτέλους βιώνουμε το πρώτο καλοκαίρι στο επανενωμένο νησί μας. Μακάρι ναν καλά ο Χριστόφιας και ο Έρογλου που τα βρήκαν, και με τη βοήθεια του Μουν (του Μπαν Κι εννοώ) έφεραν στον Κυπριακό λαό το Σχέδιο Kinder Surprise που ικανοποίησε και τις δύο κοινότητες. Αν περιμέναμε τον φαρσόκκελο τον Ταλάτ, ούτε το 3010 δεν θα τα βρίσκαμε. Μόνο και μόνο η ευκαιρία ελεύθερης διακίνησης σε ολόκληρο το νησί που δίνεται στους ψήστες φέτος για πρώτη φορά, είναι αρκετός λόγος για να περάσουν ολόκληρο το φετινό καλοκαίρι στην Κύπρο. Φέτος οι Ψήστες μένουν Κύπρο.
Φόρτωσαν λοιπόν στο διπλοκάμπινο τες παγωνιέρες, τες ομπρέλες, τα αντίσκηνα και την Φουκού. Κατέβασαν στο GPS τους χάρτες του Turkish-Cypriot Constituent State, και ξεκίνησαν την εξερεύνηση τους στην ενιαία, αδέσμευτη, αποκρατικοποιημένη και ομόσπονδη Κύπρο.
Πίσω από το τιμόνι του διπλοκάμπινου κάθεται ο Φουκούβιος με Χαβανέζικη ενδυμασία και δερμάτινο καπέλο, καπνίζοντας συνεχώς τα Κουβανέζικα πουράκια του. Συνοδηγός ο Σιεφταλιάς εφοδιασμένος με τους χάρτες και τα GPS, φορώντας τελαντωτή μαύρη φανέλα (για να φαίνεται το tattoo στο καλοσχηματισμένο μπράτσο του) και παντελόνι παραλλαγή τρία-κάρτα. Στο πίσω κάθισμα βρίσκεται (σχεδόν ξαπλωμένος) σε κατάσταση αφασίας ο firestarter με μπλουζάκι Bob Marley, κοντό παντελόνι και φλιπ-φλοπ.
Πρώτος προορισμός τους το Βαρώσι. Παίρνουν το δρόμο που ξεκινά από Καϊμακλί-Βόρειο Πόλο και καθώς ακούν τη νέα επιτυχία της Hatice "Eshek Yunan" από τη συχνότητα του κρατικού Bay-Rik, διασχίζουν την πεδιάδα της Μεσαορίας. Λίγο έξω από την Αμμόχωστο ξεπροβάλουν οσάν να τους καυλιάζουν, οι μιναρέδες του μεγαλοπρεπούς τζαμιού. Ο Φουκούβιος επιμένει να σταματήσει στο Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα να ανάψει κερί. Το τουρκούιν που πουλά κεριά του ζητά 7 ευρώ, και ο Φουκούβιος του δίνει πρόθυμα 8 και του λέει "Keep the change".
Αποχωρώντας περνούν έξω από τα χορταριασμένα ερείπια της αρχαίας Σαλαμίνας. Δίπλα από το αμφιθέατρο είναι στημένη μια αφίσα που διαφημίζει συναυλία του ροκ συγκροτήματος του Σερντάρ Ντενκτας, sponsored by Cola-Turka. Δεν σταματούν τη διαδρομή. Συνεχίζουν προς το Βαρώσι.
Η παλαι ποτέ πόλη-φάντασμα έχει ήδη αρχίσει να ζωντανεύει. Η περίφραξη έχει αφαιρεθεί από τα περισσότερα σημεία και αρκετοί τέως πρόσφυγες προσπαθούν να αναστηλώσουν τα σπίτια τους ή ότι απέμεινε από αυτά. Η φασαρία από τα συνεργεία που δουλεύουν ασταμάτητα εδώ και 3 μήνες είναι πολύ μεγάλη. Οι ψήστες προχωρούν προς τη χρυσαφένια αμμουδιά της Αμμοχώστου. Παρά τα χάλια που έχουν ακόμα τα κτίρια, οι παραλίες είναι γεμάτες από κόσμο. Οι ομπρέλες και τα κρεβατάκια που ενοικιάζει ο Turgut στοιχίζουν μόνο €1.00! Όχι σαν τες τιμές που βάζει ο Λάκης στο Sunrise. Δεν έχουμε και λεφτά για πέταμα. Τωρά αρχίσαμε να ανακάμπτουμε από την κρίση. Το μοναδικό beach bar που άνοιξε στην τέως περιφραγμένη παραλία του Βαρωσιού, το Bodrum Bar, κάνει χρυσές δουλειές και τα φραπέ του Ali εν έχουν λάθος ...Ρουσουνίδης τζαι πελλάρες.
Μέσα στον πανζουρλισμό που επικρατεί στην παραλία, εξαφανίζεται ο Σιεφταλιάς. Δεν είναι ούτε στο μπαρ, ούτε στη θάλασσα. Μετά από πολλές βόλτες στη καυτή άμμο ο Φουκούβιος τον εντοπίζει κάτω από μια ομπρέλα να παίζει τάβλι με μια καστανό-ξανθη καλλονή με σχιστά μογγόλικα μάτια. "Meet my friend Fulya" λέει στους δύο φίλους του που τον κοιτάζουν έκπληκτοι. Η Fulya είναι μέλος της νεολαίας του CTP και αποκαλύπτει στους 3 ψήστες ότι λατρεύει το τάβλι και τους Ελληνοκύπριους. Γι'αυτό μόλις άκουσε για το άνοιγμα της παραλίας του Βαρωσιού έτρεξε με τες φίλες της Emine και Pinar για νέες εμπειρίες. Η Pinar καθόταν κάτω από την ομπρέλα σιωπητή φορώντας γαλάζια μπλούζα και μακρύ λευκό παντελόνι. "She is very shy" μας εξήγησε η Fulya. Λίγα λεπτά αργότερα ξεπροβάλει μέσα από τους αφρούς της θάλασσας σαν άλλη Αφροδίτη η τρίτη της παρέας Emine φορώντας κόκκινο μαγιό semi-τάγκα. Οι θεσπέσιες καμπύλες του κορμιού της μαζί με τις σταγόνες του καθαρού αλμυρού νερού την κάνουν να λάμπει κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού.
"Galimera ssaz!" ξεφωνίζει (σχεδόν) στα ελληνικά μόλις τη συστήνει η Fulya. "Emenan to babammu en bu din Leymuson, je emahen me elleniga!". Οι ψήστες έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις τρεις συμπατριώτισσες μας και όσο περνούσε ο χρόνος ήθελαν να τις γνωρίσουν και καλύτερα. Ο Σιεφταλιάς άρχισε τα πειράγματα με την Fulya καθώς συνέχιζαν να παίζουν τάβλι. O Φουκούβιος τσίππωσε πάνω στην καλλίγραμμη Emine και γρήγορα άρχισαν να αδειάζουν μπουκάλια Efes Pilsen στην αμμουδιά, ενώ ο firestarter ξέμεινε με τη γλυκιά αλλά βαθιά θρησκευόμενη Pinar.
Η ώρα πέρασε γρήγορα και ο ήλιος άρχισε να κατεβαίνει. Οι τρεις φίλοι έστησαν τα αντίσκηνα τους κοντά στο κύμα της θάλασσας και μαζί με τη φουκού τους άναψαν για καλά τη φλόγα της επαναπροσέγγισης. Πρώτη φορά ένιωθαν τόσο κοντά με κοπέλες από την άλλη πλευρά, ενώ ταυτόχρονα δεν αισθάνονταν τις ενοχές που οι ίδιοι ανέμεναν. Το στερεοφωνικό έπαιζε στη διαπασών ουδέτερους ρυθμούς R’n’B. Εκτός από μπύρες ο Σιεφταλιάς έβγαλε από τις παγωνιέρες και μια μπουκάλα ζιβανία και άρχισε να κερνά σφηνάκια στα κορίτσια. Η Pinar - χρησιμοποιώντας συνδυασμό νοηματικής και αγγλικής γλώσσας - ρώτησε αν το ποτό περιείχε αλκοόλ και τελικά αρνήθηκε ευγενικά να το δοκιμάσει, όπως επίσης δε δοκίμασε ούτε τα λουκάνικα και τους παστουρμάδες που ψήνονταν στα κάρβουνα. Από την άλλη οι φίλες της φάνηκαν πιο open-minded και η Emine παραδέχτηκε ότι: “ellenigon louganigon en shishin!”.
Κατά τα άλλα η διασκέδαση διατηρήθηκε σε σεμνά πλαίσια μέχρι τα μεσάνυχτα, όμως μετά από παρότρυνση της Pinar τα κορίτσια αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Μόνο ο Σιεφταλιάς κατάφερε να αποσπάσει ένα καυτό φιλί από την Emine λίγο πριν ανταλλάξουν αριθμούς τηλεφώνων. Ζαλισμένοι από το ποτό και το φλερτ οι ψήστες ξάπλωσαν στα αντίσκηνα και κοιμήθηκαν μέχρι το επόμενο πρωί.
8.15 το πρωί ο Φουκούβιος ήταν ήδη στο πόδι. Ο Αυγουστιάτικος ήλιος δεν τον άφηνε να ονειρευτεί άλλα φιλιά από τη Fulya. «Άτε ρεεεεε! Εξημέρωσεν!» φώναξε κλωτσώντας ελαφρά τον firestarter που ροχάλιζε με το στόμα ορθάνοικτο.
«Μαζέψετε τα πράματα σας τζαι ξεκινούμεν για Απόστολον Ανδρέα».
Ο Σιεφταλιάς ταράχτηκε: «Περίμενε να στείλω sms της Emine. Μπορεί να θέλει να’ρτει μαζί μας!».
«Σιγά να μεν θέλει να προσκυνήσει κιόλας ρε» του απαντά με δόση ειρωνίας ο firestarter…
«Μαζέψετε τα πράματα σας τζαι ξεκινούμεν για Απόστολον Ανδρέα».
Ο Σιεφταλιάς ταράχτηκε: «Περίμενε να στείλω sms της Emine. Μπορεί να θέλει να’ρτει μαζί μας!».
«Σιγά να μεν θέλει να προσκυνήσει κιόλας ρε» του απαντά με δόση ειρωνίας ο firestarter…
...σύντομα η συνέχεια...
10 σχόλια:
εν τρομακτικο!!!!!!!
παλιά πάντως ανάφκαν τζερκά τζι ευλαβούνταν τους αγίους της εκκλησίας μας τζαι οι τουρκοκύπριοι.
οι κορούες πόσον τουρκούες ένι;
Όντως! Απόστολον Αντρέα, Αη Λουκά στην παλιά Λευκωσία. Είshεν μωαμεθανούς Αι-Λουκατίτες, Αποστολαντρεϊτες,Αϊ-Μαματίτες... Ο κόσμος εν τζιαι καταλάβει που τούτα, εξόν αν τον φανατίσουν...
Με γλαφυρότητα ο firestarter περιγράφει λίγες από τις πραγματικότητες του τόπου μας:
Η χορταρισμένη Σαλαμίνα μαγαρισμένη από την αφίσα του Σερντάρ.
Οι ομπρέλες και τα κρεβατάκια που κοστίζουν μόλις €1 από το Τουρκάκι στην παραλία της από αρχαιοτάτων χρόνων Ελληνικότατης πόλης του Ευαγόρα και του Ονήσιλου.
Τέλος, οι τύψεις και ενοχές που μπρος στην καλοπέραση έκαμαν φτερά!
Στο επόμενο μέρος ίσως το θρησκευτικό καθήκον (ή τουρισμός) να πάει σε δεύτερη μοίρα, μιας και οι σαρκικές απολαύσεις από την Εμινέ πιθανότατα να είναι πιο ελκυστικές.
Καμιά φορά η κωμωδία από την τραγωδία... δεν απέχει και πολύ!
Πέρκι το λύσουν τζαι εν με κόφτει ποιος εν να ανάφκει τζερκά. Ας μέν άφτει κανένας. Μπλαχ.
Πολύ καλό!! Κατα τη γνώμη μου η καλύτερη λύση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η διχοτόμηση επειδή όλες οι υπόλλοιπες θα είναι εις βάρος μας και υπέρ των "φτωχών" και "απομονομένων" τουρκοκύπριων αδελφών μας. Είναι καλύτερα να έχουμε το 62% του νησίου μας που να είναι καθαρά δικό μας παρά ένα πλήρες νησί το οποίο δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε με τουρκικες εγγυήσεις. Κάποια αντιθέτη γνώμη είναι ευπρόσδεκτη.
Ακόμα ψάχνω το νόημα σε αυτό το αρθρο αλλά μάλλον δεν υπάρχει. Αυτός που το εγραψε, πρέπει να ήταν πολλα αθκιασερός.
ΗΑΗΑΗΑΗΑΗΑΗΑΗΑΗΑ!!!
ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΛΟΣ ΟΥΤΕ ΝΕΚΡΟΣ
ανώνυμε, κάτω που τον καναπέ είδες;
This text is priceless. Where can I find out more?
my webpage; Turner Hudson
Δημοσίευση σχολίου