19 Ιουν 2009

Urban Legends της Κύπρου


* * * UPDATED * * *

Έχουν γίνει κάποιες προσθήκες/διορθώσεις από την πρωινή έκδοση

Οι πιο κάτω ιστορίες αποτελούν μύθους της (σύγχρονης κυρίως) Κύπρου, που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς από στόμα σε στόμα. Οι περισσότερες ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε διαψεύστηκαν, γι'αυτό και δεν γνωρίζουμε κατά πόσον αληθεύουν:



Το περιγιάλι το κρύφο:
Λέγεται πώς όταν ο Σεφέρης έγραφε στο ποίημα "Άρνηση" για "το περιγιάλι το κρυφό κι άσπρο σαν περιστέρι" (ναι, αυτό που τραγούδησε ο Σερ Μπίθι), αναφερόταν στην παραλία του Κόννου στον Πρωταρά. Τη δεκαετία του 60' όταν γράφτηκε το ποίημα, ο Σεφέρης επισκεπτόταν συχνά την Κύπρο με την ιδιότητα του διπλωμάτη. Τότε το "περιγιάλι" του Κόννου παρέμενε ακόμη "κρυφό" πίσω από τους βράχους και τα δέντρα. Ο μόνος τρόπος για να φτάσει κάποιος στην παραλία ήταν η απότομη κατάβαση με τα πόδια μέσα από την άγρια πυκνή βλάστηση του μικρού δάσους (πριν δημιουργηθεί ακόμα δρόμος, και πολύ πριν εμφανιστούν στην περιοχή ο Σπαρτιάτης, το Grecian Park και το Πλήν 2). Αλλιώς, έπρεπε να πάει με βάρκα.

Ατού ο Γαβρίλης:
Η γνωστή κυπριακή φράση "Ατού ο Γαβρίλης" που λέμε όταν κάποιος επιμένει πεισματικά να επαναμβάνει τις ίδιες πράξεις, λένε ότι ξεκίνησε από έναν Παφίτη κλέφτη όνοματι Γαβριήλ. Σύμφωνα με το "μύθο" ο Γαβρίλης πήγε να κλέψει ζώα από μια μάντρα αλλά τον αντελήφθηκε μια γριά. Αυτός την χτύπησε, την τραυμάτισε σοβαρά, και τρομαγμένος έτρεξε στα βουνά της ορεινής Πάφου όπου και κρυβόταν για πολλές μέρες. Οι αστυνομικές αρχές ήταν σίγουρες ότι βρισκόταν εκεί και ότι σύντομα θα εμφανιζόταν, αλλά "...ατού ο Γαβρίλης"!

Αντικαυλωτικά χάπια στο φαγητό του ΚΕΝ:
Σχεδόν όλοι όσοι υπηρέτησαν τη μαμά πατρίδα είχαν ακούσει την φήμη που κυκλοφορούσε ότι τα τρόφιμα που δίνονταν στους νεοσύλλεκτους στο στρατό περιείχαν "αντικαυλωτικά" φάρμακα για μην έρχονται σε στύση οι στρατιώτες όσο καιρό βρίσκονταν στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). Η φήμη αυτή προφανώς ξεκίνησε από νεοσύλλεκτους που πρόσεξαν ότι μαζί με το shock της κατάταξης τους στην Ε.Φ. το mojo τους είχε παέι περίπατο (για αρκετές μέρες ή και βδομάδες). Νo wonder!


Κινέζικο αιδοίο:
Μια ακόμα φήμη που κυκλοφορούσε επίσης μεταξύ στρατιωτών της Ε.Φ. και ξεκίνησε από φαντάρους που ήθελαν να διαφημίσουν την εμπειρία τους στο σεξ, είναι σχετική με τα γεννητικά όργανα των κινέζων. Ισχυρίζονταν λοιπόν οι διεθνείς γαμιάδες, ότι η "σχισμή" του αιδοίου γυναίκας από την Κίνα ήταν οριζόντια και όχι κάθετη όπως στις υπόλοιπες γυναίκες, γι'αυτό και οι Κινέζες ...όσο ανοίγουν, σφίγγουν! Ο σειράς μου ο Στέλιος, μου επιβεβαίωσε ότι το κινέζικο είναι πράγματι οριζόντιο.

Ο γιός του Ττόμη:
Ακούστηκε πιο παλιά ότι "επώνυμος" κύπριος που εμφανίζεται συχνά στο γυαλί, είναι βιολογικόν τέκνον του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Α'. Το συγκεκριμένο άτομο τελευταία άρχισε να ασχολείται με την πολιτική και ήταν υποψήφιος στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.

Κληρίδης - Ντενκτάς:
Κυκλοφορούσε παλαιότερα η φήμη ότι ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν συμμάθητες στην Αγγλική Σχολή. Ο ίδιος ο Κληρίδης σε πρόσφατη συνέντευξη του διευκρίνισε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είχε φοιτήσει στο English School, ενώ ο ίδιος υπήρξε μαθητής του Παγκυπρίου Γυμνασίου (το οποίο και εγκατέλειψε πρόωρα όταν τον απέβαλε ο γυμνασιάρχης). Έτσι λοιπόν ο μύθος αυτός καταρρίπτεται οριστικά. Στο English School είχε φοιτήσει ο εξάδελφος του Γλαύκου, Λεύκος Κληρίδης και ίσως εκεί να οφείλεται η σύγχυση. Επίσης είχε ακουστεί ότι ο Κληρίδης και ο Ντενκτάς είναι σύγαμπροι (!) αφού οι γυναίκες τους είναι τάχα αδερφές. Η σύζυγος του Γλαύκου όμως ήταν Βρετανή υπήκοος ινδικής καταγωγής, ενώ του Ντενκτάς είναι Τουρκοκύπρια.

Μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα:
Κατά τις δεκαετίες 80' και 90', όταν οι επισκέψεις στα κατεχόμενα για τους κοινούς θνητούς αποτελούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, κάποιοι ισχυρίζονταν ότι στρατιωτικές ομάδες ΛΟΚ και ΟΥΚ έκαναν νυχτερινές επιδρομές διαμέσου της πράσινης γραμμής και έφταναν πολύ κοντά στις θέσεις του κατοχικού στρατού. Κάποιοι μάλιστα πίστευαν ότι οι commandos μας έκαναν κατασκοπεία και προξενούσαν ατασθαλείες σε στρατόπεδα του εχθρού.

Ισοβίτης στο στρατό:
Μια άλλη ιστορία έλεγε πως, καποιος γνωστός ισοβίτης κατάδικος (είτε ο Γιουρούκκης είτε ο Αλ Καπόνε), όταν ήταν ακόμα νέο και αμούστακο παλικάρι και υπηρετούσε την πατρίδα στα φυλάκια της πράσινης γραμμής, πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Χότζια που "έψαλλε" στο μιναρέ της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη Λευκωσία. Από τότε οι Τούρκοι βάζουν κασέττα να "παίζει" τις προσευχές τους στη διαπασών για να μας σπάζουν τα ...νεύρα.

Κλοπή δειγμάτων ούρων:
Πριν από 3 ή 4 χρόνια είχε μεταδοθεί από τα ΜΜΕ ότι κλάπηκαν τα δείγματα ούρων κάποιων αθλητών από τα γραφεία της Επιτροπής Anti-Doping. Ποτέ δεν έγινε γνωστό σε ποιούς ανήκαν αυτά τα δείγματα, όμως είχε κυκλοφορήσει έντονη φημολογία ότι στα "κλοπιμαία" περιλαμβάνονταν ούρα από 5 ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ και 1 ποδοσφαριστή της Ομόνοιας. Επίσης κάποιοι ισχυρίζονταν ότι ο τότε προπονητής του ΑΠΟΕΛ προμήθευε τους ποδοσφαιριστές του με "ύποπτα" συμπληρώματα διατροφής.

Ομόνοια - ΑΚΕΛ:

Για πολλές δεκαετίες συντηρείται η φήμη ότι το αθλητικό σωματείο Ομόνοια Λευκωσίας στήριζεται (οικονομικά και άλλως πως) από το ΑΚΕΛ. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα που το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην εξουσία, είναι πολλοί που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μεσολαβεί έτσι ώστε η Ομόνοια να χορηγείται πλουσιοπάροχα από ιδιωτικές εταιρείες με αντάλλαγμα την παραχώρηση κυβερνητικών προσφορών (προς τις εταιρείες αυτές) για projects αξίας πολλών εκατομυρίων ευρώ.

Ποδοσφαιρική ομάδα ΑΕΛ Λεμεσού:
ΑΕΛ Λαός Πρωτάθλημα Ρεεεεέ !


Έμπνευση, έρευνα & σύνταξη: © foukou.blogspot.com

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ήνταλως τα καταφέρνετε και πάντα μπήετε το σχολιούιν σας για την ομόνοια... όλος τυχαίως δηλαδή....
κρίμα γιατί κατά τα άλλα είναι εξαιρετικό το ποστ.

Ανώνυμος είπε...

KALA RE KUBBARE DEN IDES TO SXOLIO GIA TO APOEL ?

Lexi_penitas είπε...

Το λαστιχαρηες πόθθεν εφκήκε;

Leni είπε...

"O γιος του Ττόμη"
Χαχα, no kidding..!
Μου έφτιαξες το..μεσημέρι :Ρ

Rasputin είπε...

akustike oti o dimitris suglis, ine gios tu ttomi

Ανώνυμος είπε...

TO AEL LAOS PROTAHTLIMA THA GINI PRAGMATIKOTITA TU XRONU. THA PELANETE PU TO KAKO SAS.

AELARA OLE-G3
GROTHIA STO KATESTIMENO.

Ανώνυμος είπε...

re aelista gia vlakas ise gia vlakas.

fygas είπε...

AEL: The legend continues

Πρασινη νεραιδα είπε...

in greece τα αντικαυλωτικά τα λένε "αντί-κούκου".
εδω εχει καποια παρομοια ονομασια?

SKonte είπε...

για τα αντικαυλωτικα εν αληθεια. όταν ημουν ΚΕΝ ανοιγαμε κατι κιβώτια με εκεινα τα σκληρα μπισκότα ξέχασα πως τα λέγαμε και είχανε και χαπια στην ιδια συσκευασία. πέστε μου τώρα τι χαπια ήτανε αυτά.

Λαχανάκι Βρυξελλών είπε...

Παιθκιά, εγώ άκουσα ότι το ατού ο Γαβρίλης εφκήκε που εναν πιλοττάρη Παφίτη ονόματι Γαβρίλη που είσιε συνέχεια κόζια (τα οποία οι εκλεπτυσμένοι Παφίτες αποκαλούν ατού). Έτσι ό,τι χαρτί ερίχναν οι συμπαίχτες του ετσάκκιζεν τους διότι είσιε 'ατού ο Γαβρίλης'.

Terra Incognita είπε...

H σκοπιά της Ντόλυς στο στρατόπεδο Αθαλάσσας (αν θυμούμαι καλά);;

Ο μύθος λέει πως κάποιοι επήαν να κάμουν φάρσα του σκοπού τζαι εκρεμμάσαν του μιαν κούκλα (την Ντόλυ) γεμάτη με γαίματα(κέτσαπ) τζαι όταν ξύπνησε(ναι ετζοιμάτουν-σαπράις) είδεν την τζαι έμεινεν στον τόπο ή αυτοκτόνησε

Που τότε..η μάνα του, μια κοτζιάκαρη λυμένη έρκετε που την έξω πλευρά τζαι σύρνει πετρούες του σκοπού να μεν τζοιμηθεί....
Μου χα χα χα...(σατανικό γέλιο)

Ανώνυμος είπε...

το προτελευταίον εν το μόνο σίουρον ότι εν αλήθκεια

Ανώνυμος είπε...

urban legend: o apollwnas enna kamei gipedo diko tou...
xaxaxaxa

evalen sas tin rotsa o kliridis prin 200 xronia jai en jiame koma

Ανώνυμος είπε...

H KOYBENTA ME THN SKOPIA STIN ATHALASSA EINAI ALITHIA. EKANAN FARSA SE ENA SKOPO ME TIN KOUKLA POU TIN KREMMASAN SE ENA DENTRO. EKEINI TIN MERA EIXE POLLA KAKO KAIRO, O SKOPOS EIDEN TIN KOUKLA KAI KATI EGINIKE TELOSPANTWN EN THIMUME AKRIVWS TIN ISTORIA, EPETHANE TZIAI TZINOS KAI O ARFOS TOU POU TOU EKAME TIN FARSA. ( O ARFOS TU AN DEN KANW LATHOS AUTOKTONISE )

Ανώνυμος είπε...

i kouventa gia tous OYK ine mallon alitheia giati mou tin ixe pei kai emena logaxos tote sta OYK pareas tou papa mou prin 7-8 xronia..
kai episis i kouventa me ta xamena digmata file foukou, oi plirofories sou ine lathos giati kserw apo sigouri pigi oti xathikan gia to logo oti nearos gnwstos kipreos mpasketpolistas an den kamnw lathos pextis tis omonoias ixe vrethi thetikos se narkotikes ousies twra ti akrivos en thimoume, e kai epesan diafora tilefonimata gia na kalipsoun tin ipothesi na men fani oti to mwro kamni xasis

Ανώνυμος είπε...

File Skonte ta xapia pou les einai gia na ka8arizoun to nero pou ta vaktiridia!Vazeis ta mes to pagouri sou otan eisai ekstratia kai ginete to nero posimo! en pellares touta me ta antikavlwtika! aplws kanenou en tou kavlwne giati en evlepe tpt na tou kavlwsei!afou en eixe ginekes, k an eixe k kamia en evlepetoun!! k jinous pou tous ekavlwne en to legan gt itan na fanoun.....!

kyriakos είπε...

εγώ είχα ακούσει (για το Σεφέρη) ότι είχε συνάψει δεσμό με μια γκόμενα (κυπραία? εγγλέζα? δεν ξέρω.)

και την πήγαινε στις σπηλιούες του Κόννου
ΟΜΩΣ έγινε μια στραβή και το έμαθε η γυναίκα του και ο Σεφέρης αναγκάστηκε έτσι να σταματήσει για να πάει πίσω..

έτσι λέει ο μύθος πως έγραψε το ποίημα:




Στο περιγιάλι το κρυφό
κι άσπρο σαν περιστέρι (κόννος)
διψάσαμε το μεσημέρι"
μα το νερό γλυφό. (το νερό στα πιγάδια του
ασπρόκοννου είναι όντος γλυφό)

Πάνω στην άμμο την ξανθή
γράψαμε τ' όνομά της" (ΧΧΧΧΧ - Γιώργος - Αγάπη)



Ωραία που φύσηξε ο μπάτης
και σβήστηκε η γραφή . (για να μην το μάθει η
γυναίκα του)



Με τι καρδιά, με τι πνοή,
τι πόθους και τι πάθος (περιγράφει το
πήραμε τη ζωή μας πάθος της σχέσης του)

...; λάθος! (έγινε λάθος- και
μαθεύτηκε η σχέση)

κι αλλάξαμε ζωή. (επιστροφή στη
γυναίκα του τέλος της
σχέσης)\\







///φοβερό έ!?? Το έμαθα απο ένα ελλαδίτη αυτο...

Αλήθεια ψέματα;;; never know..

kyriakos είπε...

Ο γιος του Ττομμη είναι ο Ματσάκης...

Ανώνυμος είπε...

paphos car hire UK offers several vehicles for rent. When you go outside, the taxi stop its in front of its shut doors in a show of frustration.

Of course our other customer support channels are still available even when capturing video see in action below, which makes it all the more
perfect because of the rise of travel agencies. Mathura
is also referred as one of the most leveraged countries in the world.


Also visit my web blog: blog.laivah.com

Ανώνυμος είπε...

But we provide you with instant money at lower rates of interest, and because of the stringent competition in the market at present.

And because these loans are cash really offered for military persons who are willing
to lend you a loan unless and until you have cleared outstanding payments.



Feel free to visit my web page ... låna pengar med betalningsanmärkning

Ανώνυμος είπε...

Stin skopia tou 206 tou tagmatos 211 stin Lefkosia ipirxen i istoria oti mai nifi ishen pethani stin apenanti, egkatalelimeni pleon polikatikia, en thimume an itan tin imeran tu gamou tis i to 74. Jiai emfanizete pas tin polikatikia to fantasma tis ntimeno sta aspra.