14 Ιουλ 2009

Urban Legends της Κύπρου III

Πασιανδρούλλα

Κατά τις δεκαετίες 80 - 90, το πρώτο όνομα του κυπριακού "sex industry" ήταν η περιβοήτη Πασιανδρούλλα της Οδού Σούτσου, στα σκέλια της οποίας ξεπαρθένεψαν οι μισοί έφηβοι της επαρχίας Λευκωσίας (και όχι μόνον). Κατά τα τελευταία χρόνια της καριέρας της, αφού πλέον το penetration δεν της έκανε αίσθηση και προ του κινδύνου να καταντήσει ανιαρή η δουλειά της, λέγεται ότι η Πασιανδρούλλα καθάριζε φασολάκι "εν ώρα εργασίας"! Έτσι, στο τέλος της "συνδιαλλαγής" τζέπωνε τα δεκάλιρα απο τους πελάτες ενώ ταυτόχρονα είχε και το φασολάκι της έτοιμο για μαγείρεμα. Άλλες "μαρτυρίες" ισχυρίζονται ότι η Πασιανδρούλλα έτρωγε μήλα ή άλλα φρούτα την ώρα που οι πελάτες έβγαζαν τα απωθημένα τους.


Γιαπανάς

Ο σαντουϊτσής Γιαπανάς που βρίσκεται εδώ και χρόνια κάτω από τις κερκίδες του παλιού ΓΣΠ, είναι γνωστός για τα εύγευστα και πλούσια σε θερμίδες σαντουϊτς του. Ωστόσο, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα παρασκευάζει δεν ακολουθούν κατά γράμμα τα πρότυπα HACCP για ασφάλεια και υγιεινή τροφίμων. Έτσι, το λάδι (με το οποίο τηγανίζει τις λούντζες και τα λουκάνικα του, και το οποίο συνηθίζει να απλώνει πάνω στα φραντζολάκια του) κάποτε αποκτά ένα σκουρό προς μαύρο χρώμα. Ένας μύθος λέει ότι δεν πρόκειται για μαγειρικό λάδι, αλλά για λάδι της μοτόρας (two-stroke). Ο Σιεφταλιάς τρώει συχνά από τον Γιαπανά και είναι ΟΚ.


Το σπίτι με τις φοινικιές

Διασχίζοντας τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού, κάπου στο ύψος του χωριού Κοτσιάτης δεσπόζει σε ένα ύψωμα σε κοντινή απόσταση από το δρόμο ένα μεγάλο σπίτι. Είμαι σίγουρος ότι όλοι το έχετε προσέξει (και ίσως κάποια στιγμή να το έχετε σχολιάσει). Αναφέρομαι στο σπίτι με την τεράστια αυλή και τα μεγάλα φοινικόδεντρα. Παρά την εντυπωσιακή του εμφάνιση, το σπίτι που άρχισε να κτίζεται πριν από μια δεκαετία περίπου, τελικά παρέμεινε ατελείωτο και φυσικά ακατοίκητο με αποτέλεσμα να αρχίσουν να γεννιούνται κουτσομπολιά και μύθοι γύρω από την ύπαρξη του:

α. Μια ιστορία λέει οτι το σπίτι το παράγγειλε (εξ αποστάσεως) ένας εκατομυριούχος άραβας που ζει στο εξωτερικό. Όταν αποφάσισε να επισκεφτεί την Κύπρο για να επιθεωρήσει τις εργασίες οικοδόμησης της βίλλας του, ο αράπης απογοητεύτηκε από την τοποθεσία, τον σχεδιασμό και κυρίως από τη δυσοσμία που επικρατεί στην περιοχή Κοτσιάτη (λόγω του σκυβαλότοπου). Έτσι διέταξε να σταματήσουν αμέσως τα κατασκευαστηκά έργα και το εγκατέλειψε εκεί.

β. Σύμφωνα με έναν άλλο ισχυρισμό, ιδιοκτήτρια της εν λόγω έπαυλης είναι η κόρη του γνωστού επιχειρηματία Ν. Σιακόλα, η οποία εισήγαγε τα τεράστια και πανάκριβα φοινικόδεντρα που στολίζουν την αυλή του σπιτιού, από την Αφρική. Τελικά, σύμφωνα με τον ίδιο μύθο(;), μέσα στις ρίζες των αφρικανικών δέντρων βρίσκονταν δεκάδες αυγά αφρικανικής κόμπρας(!) τα οποία εκκολάφθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα καθιστώντας ολόκληρη την περιοχή επικίνδυνη. Έτσι η οικοδομή εγκαταλείφθηκε άμεσα και παραμένει ατέλειωτη μέχρι σήμερα.

24 σχόλια:

kyriakos είπε...

Το σπίτι του κοτσιάτη ανήκει γεωγραφικά στο Πέρα χωριό ... και δεν μυρίζει..

Εγώ άκουσα (εκτός που τα πρώτα δύο φυσικά) ότι ήταν κάποιου νεόπλουτου του χρηματιστηρίου που όμως όταν έγινε η κομπίνα και το μεγάλο ΚΡΑΧ πάττησε ο άνθρωπος και του το έπιασε η τράπεζα...


Το μυστήριο είναι ΓΙΑΤΙ δεν το πουλάει εκείνος που το έχει;

Προφανώς δεν έχει ανάγκη να το πουλήσει...

α) ο Σαουδάραβας έχει ανάγκη;

β) ο Σιακόλας;

γ) η τράπεζα;

Μεγάλο μυστήριο...

Ανώνυμος είπε...

San monimos katoikos Germanias skeftoumai ta sandwich tou Giapana me nostalgia... Efaa polla sth Zwh mou tziai en epath tipote.Tzia nai, to loukaniko to xwrkatiko eshei to psilokommeno mes to ladi... mmmmmh!
Prosfata ematha oti o ypeuthinos tou neou ghpaidou GSP onomazetai giapanas... Is that a coincidence?

Ανώνυμος είπε...

Exw akoma ena urban legend gyrw pou to prwsopo tou Maxalleparh... Akoustike polles fores oti o Maxalleparhs epantreuthke mia kopella pou
a) Eishe kapoiou eidous pnevmatiki kathisterisi
b) Htan h arfh tou

tziai ekaman mwro to opoio epethane giati to etaizan poure patatas molis egennithike.

Ανώνυμος είπε...

Emis stin Skala eixame tin Pantelou pou ti wra ergasias ekamnen Smilin.

Gia to spiti sto empa tis Xoras akousa oti epiase o gampros tin niffi kavallouri tzie exorisan:)

frou-frou είπε...

san ta santouits tou giapana en exei... emegalosa me tzina... men anisixeitai kai to ladi en kanoniko... to gnorizw apo proto xeri... oso gia to spiti me tis finoikies i alithia einai pos tha apotelei stolidi tis perioxis gia poli kairo akoma...

jimmys είπε...

ego akousa oti to spiti me tes foinitzies tora agorasen to o Anastasiadis....

na doumen ti allo tha akousoumen

Chrys είπε...

Έχει και ένα ανέκδοτο (νομίζω είναι με τη Πασιανδρούλλα)...

Πασιανδρούλλα: Φκαρτα ρουχα σε ρε μιτσι.
Μιτσις:Κυρια να φκαλω και τις κλατσες;
Πασιανδρούλλα: Γιατι θα μπεις ουλος μεσα;

:)

Richie είπε...

Γιαπανας - Ρισπεκτ

Σέξι Σκεμπέ είπε...

τα καλλύττερα σάντουιtch κάμνει τα η Γεωργία πα στον Ποταμό πίσω που το Προεδρικό. Γιαπανάς τζαι πελλάρες...

christos είπε...

ta sandwich tou giapana en organic se sigkrisi me ta tou piripitsi.

Ασυγχώρητη είπε...

Ε κοπέλλια εγώ άκουσα άλλην εκδοχή για το σπίτι με τις φοινιτζιές: ότι έκτιζεν το μια αίρεση για να το κάμουν κάτι σαν ναό, τζαι ότι τζαι καλά έκαμεν τους προβλήματα η "επίσημη" εκκλησία της Κύπρου τζαι έμεινεν ατέλειωτον.

Praxis είπε...

Έν το έξερα ότι έσhει urban legend για το σπίτι. Για να σας λύσω τες απορίες σας: το σπίτι εν της Έλλης, κόρης του Ντίνου Σιακόλα, αδελφότεκνου του γνωστού Νίκου Σιακόλα. Δεν τελειώνει διότι ο "πεθερός" εν στα μασhαίρκα με τον "γαμπρόν" του τζιαι δεν τον θέλει καθότι προικοθήρας, από τους μεγάλους της Λευκωσίας!

Ανώνυμος είπε...

Ara den eshi pezevenglikki h kouventa me to spiti.

Ανώνυμος είπε...

Ara den eshi pezevenglikki h kouventa me to spiti.

Ανώνυμος είπε...

Intalos fenete oti isaste lefkosiates gmt... Aku jame "proto onoma tu sex industry tis kipru". Oxi kirie! Je me pio dikeoma na paragnorizete tin prosforan tis Lucy stin platia iroon sti lemeso parakalo? ate na do...

dokisisofi είπε...

Διεθνής αερολιμένας Λάρνακας.
Καθυστέρηση στην πτήση. Γάλλος-Κυπρέος, να κάθονται ο ένας απέναντι στον άλλο κάνοντας υπομονή.
Ο Γάλλος βγάζει από την τσέπη ένα πούρο, το φέρνει στην μύτη, το μυρίζεται και αναστενάζει λέγοντας "..Μισιέεεεελ...".
Ο Κύπρέος με την ίδια κίνηση, βγάζει από την τσέπη ένα σάντουϊτς διάφορα ενισχυμένο μέσα στην ψαρόκολλα και αναστενάζει λέγοντας
"Πασιαντρούουουουλα....".
Εξαιτίας αυτού του ανεκδότου νόμιζα τόσα χρόνια ότι η Πασιαντρούλα έκαμνεν σάντουϊτς. Τωρά, με τα νέα δεδομένα, το ανέκδοτο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους. Να θυμηθώ να μεν το λαλώ.

Ανώνυμος είπε...

εγώ άκουσα ότι τώρα το αγόρασε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης!!!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος-9
Λυπούμε που εννα σας χαλάσω τις ιστορίες γύρο που το σπίτι με τες φοινικιές.
Αγόρασε τη γη κάποιος με λεφτά, δεν ήταν οικιστική αλλά αγροτική ζώνη τότε. Μέσα στην αγροτική δικαιούσαι να κτίσεις μεμονωμένη κατοικία, αλλά μικρή. Με τις διαδυνδέσεις του αύξησε το μέγεθος της κατοικίας και άρχισε να κτίζει.
Κατα κακή του τύχη άλλοι, πιο ισχυροί από αυτόν, μετέτρεψαν την περιοχή σε βιομηχανική ζώνη. Ετσι άρχισαν να κτίζονται εργοστάσια γύρο από την κατοικία και δεν ξερει τώρα τι να κάνει....

Ανώνυμος είπε...

Εμένα πάντος εν μου αρέσκουν καθόλου τα σάντουιτς...Άρα εν πρέπει να μεν ενδιαφέρει...!

haha είπε...

και οι μύθοι για το σπίτι με τες φοινιτζιές καλά κρατούν

Indiana Ioannou είπε...

κατα καιρους ακουστηκε οτι το σπιτι με τις φοινιτζιες ανηκει στην αννα βισση. μετα μαλλον εμφανιστηκαν τα οικονομικα προβληματα και εμεινε ετσι. makes sense, αφου οι φοινιτζιες εν "κοττσιανιασμενες" στη λαρνακα.
μα οποτε ερκουνται εισαγωμενες φοινιτζιες στην κυπρο εχουν αυκα κομπρας πανω; αρα η θεωρεια της μπιεναλε ηταν και εκεινη urban legend?

Ανώνυμος είπε...

ixa aporia g to spiti mw tis finikies...tlk san tin fantasia t kipreou en esxi...
Ena urban legent p xero en tzinos tis marikkous p ta lefkara. Ipan m oti arostise k ethapsan tin alla sti kidia exipnise gt tlk en isxe pethanei opos enomizan k emine i kouventa...
vevea enas filos m isxirizete oti p epie lefkara egnorise tin alla en ton pisteflei kanenas... xerete prin posa xronia itan i kouventa?

Eólica είπε...

Συμφωνώ με το σχόλιο του Ανώνυμου 17 Ιουλίου. Εγώ έμαθά τα που τον κύριο Κούλλη τον λεωφορειατζή, σίουρα πράματα. Άλλαξεν ο χαρακτηρισμός της ζώνης τζιαι έμεινεν έτσι ο παλιοπλούσιος που επήεννε να το χτίσει!

Κυπριακόφωνος είπε...

Η συτζά του μαύρου;;;

Από ότι ξέρω ήταν ένας μαύρος ειστήν περιοχήν αμμοχώστου που έκαμεν καφενείον που κάτω που μιάν μιάλην συτζάν. Είσςεν πολλήν επιτυχίαν σγιαν καφενές τζαι όποτε αρωτούσασιν οι γενέτζες τους άντρες τους που εγυρίζαν ή που ήταν ούλλην την ημέραν ή νύχταν ελαλούσαν ειστήν συτζάν του μαύρου (μερικοί ψεύδονταν φυσικά! χαχα ;)