7 Ιαν 2010

Happy New Year & No Smoking

Και ξαφνικά η βουλή αποφάσισε να κόψει από τον Κυπραίο μια από τις χειρότερες του συνήθειες από την πρώτη μέρα του χρόνου. Δεν έχω παράπονο! Γουστάρω πολύ που βγαίνω έξω και πλέον δεν βρωμούν τα ρούχα μου καπνίλα. Και οφείλω να ομολογήσω ότι οι Κυπραίοι υπάκουσαν το γράμμα του νόμου! Στις πρώτες μου εξόδους το 2010 δεν είδα (σχεδόν) κανένα να καπνίζει σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

Οι αντικαπνιστές που ενοχλούνταν από το τουμάνι που ποφυσούσαν οι διπλανοί τους, τώρα μπορούν επιτέλους να έχουν και αξιώσεις (πέραν από τα συνηθισμένα παράπονα και γκρίνιες), ενώ οι καπνιστές τώρα κάνουν rotation στα πεζοδρόμια έξω από τα cafe και τα εστιατόρια και τρων το κρύο και το αγιάζι καθώς ξεχαρμανιάζουν. Αφού πλέον κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από πνευμονία παρά από καρκίνο...



Το κάπνισμα είναι μια κακή συνήθεια που μπορεί να βλάψει τόσο την υγεία του καπνιστή όσο και την υγεία των διπλανών του που αναπνέουν τους θανατηφόρους καπνούς του. Οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία των πολιτών επιβαρύνουν επίσης και το κράτος με τεράστια έξοδα στον τομέα της υγείας.

So far so good. Όμως, ας μην ξεχνούμε ότι το κάπνισμα είναι 100% νόμιμο. Ποτέ δεν κατατέθηκε έστω καν εισήγηση από τους αντικαπνιστές βουλευτές μας που νοιάζονται για την υγεία μας για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος δια παντώς. Κατ' ακρίβειαν, φαίνεται ότι το κάπνισμα συμφέρει στο κράτος αφού η επιβολή φορολογίας στα καπνικά προϊόντα είναι συνήθως η πιο εύκολη λύση για την εκάστοτε κυβέρνηση όταν δυσκολεύεται να αντλήσει ρευστό από τις τσέπες των πολιτών (όπως καλή ώρα αυτή την εποχή). Έτσι λοιπόν η αξία των καπνικών προϊόντων ανεβαίνει συνεχώς, και το κράτος εισπράττει πολλά εκατομύρια μόνο από τις πωλήσεις τσιγάρων.

Αφού λοιπόν κύριοι επιτρέπετε την πώληση τσιγάρων και εισπράττετε τα εκατομύρια σας, γιατί δεν επιτρέπετε στους καπνιστές να έχουν τους δικούς τους χώρους για να καπνίζουν; Και δεν μιλώ για επιστροφή στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Γι'αυτό αναφέρω 2-3 εισηγήσεις:

α. Θα μπορούσαν να δοθούν άδειες σε ορισμένα (π.χ. 5-6?) μαγαζιά (bar, cafe, εστιατόρια), έναντι ίσως και κάποιας αμοιβής, για να έχουν το δικαίωμα να θεωρούνται χώροι καπνιστών (ή club καπνιστών), και να προειδοποιούνται οι επισκέπτες στην είσοδο ότι εισέρχονται με δική τους ευθύνη σε χώρο όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

β. Θα μπορούσε να επιτραπεί η λειτουργία καθορισμένου χώρου καπνιστών σε κάθε μαγαζί. Π.χ. Να επιτρέπεται το κάπνισμα ΜΟΝΟ σε Χ τετραγωνικά μέτρα του μαγαζιού maximum,
ή ΜΟΝΟ στο Χ% του εμβαδού του μαγαζιού maximum. Η περιοχή αυτή του μαγαζιού θα πρέπει να ξεχωρίζει κάθαρα από τον υπόλοιπο χώρο και να υπάρχει επίσης προειδοποίηση στους επισκέπτες ότι εισέρχονται με δική τους ευθύνη σε χώρο όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

γ. Η άλλη λύση (η οποία θα με έβρισκε ΑΠΟΛΥΤΑ σύμφωνο) είναι η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος από τη χώρα. Γιατί δεν το κάνουν άραγε; ΓΙΑΤΙΙΙ???

Η άποψη μου είναι ότι μόλις μας έχουν επιβάλει ακόμα μια έμμεση φορολογία, για το καλό μας φυσικά!


Happy New Year!

15 σχόλια:

selene είπε...

Να εύχεσαι μόνο να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον νόμο...είμαστε όμως copy paste της Ελλάδας και υποψιάζομαι παρόμοια πορεία στην εφαρμογή καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Eólica είπε...

Ναι μεν έχουν και οι καπνιστές δικαιώματα, αλλά αν γίνει το
α) τότε ποιος θα αποφασίσει ποιος θα είναι και ποιος δε θα είναι καπνιστών; Αν δοθούν άδειες μόνο σε 5-6 μαγαζιά τότε τι θα γίνει; Όπως στις καττίνες που διούν προσφορές τζιαι κερδίζει η καλύττερη; Ή, αν το αφήσουν στη διακριτική ευχέρεια του καθενός, έννεν ευνόητο ότι θα επιστρέψουμε στο παλιό καθεστώς όπου παντού στους εσωτερικούς χώρους επιτρεπόταν το κάπνισμα;
Όσον αφορά το β), δυστυχώς ο καπνός δεν ηξέρει να σταματήσει επειδή υπάρχει ένα σηματάκι που λέει "νόου σμόουκινγκ" και ούτε σημαίνει τίποτα να έχεις ή να μην έχεις τασάκια στα τραπέζια. Από τη στιγμή που επιτρέπεται το κάπνισμα μέσα, θα καπνίζουν παντού, όπως έκαναν μέχρι τώρα. Εκτός αν κάμουν όπως τα αεροδρόμια: άλλη αίθουσα σιόρ, με πόρτες τζιαι εξαερισμό.
τζιαι για το γ): εννά χάσει λεφτά η κυβέρνηση που τους φόρους; ή μήπως πιστεύεις ότι τα καρτέλ θα το επιτρέψουν; Είναι πολλά τα λεφτά, φουκόβιε...
Καλύτερα μασιαίρι. Μιαν τζιαι έξω τζιαι εξεμπερδέψαμε. Τζιαι, selene, μπορεί να μοιάζουμε σε *αρκετά* πράματα με τους καλαμαράδες, όμως δε νομίζω ότι είμαστε φτύμμα κόλλημα. Σε εμάς ο νόμος εξάλλου εφαρμόστηκε μες το κατασιείμωνο τζιαι φαίνεται προς το παρόν να τυγχάνει ανταπόκρισης τζιαι να τον υπακούουν οι πολίτες. Ενώ στην Ελλάδα, αν τζιαι επέρασε καλοτζιαίρι η απαγόρευση (οπότε ήταν πιο ευχάριστο και εύκολο για τους καπνιστές να βγαίνουν έξω για τσιγάρο), επειδή ακριβώς είσιεν τόσα παραθυράκια ο νόμος, δεν επέρασε τελικά τζιαι στα ίδια σκατά εκαταλήξαν.

Ανώνυμος είπε...

Οι εργαζόμενοι σε τούντους χώρους (για τους οποίους εννα δωθούν τάχατες άδειες) εν έχουν το δικάιωμα εργασίας χώρις να ντουμανιάζουνται κάθε μέρα, οξά εν έχουν υπόθεση γιατί οι παραπάνω εν "ξένοι;" Να υπογράφουν τζιαι τούτοι χαρτί ότι "εισέρχονται με δική τους ευθύνη σε χώρο όπου επιτρέπεται το κάπνισμα" για να καθαρίσουμε;

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως σε τουτην τη χωρα ουτε οι βουλευτες δεν ξερουν τι θα πει δικαιωμα.
Λαλουν εν δικαιωμα μου να καπνιζω,σωστος, ΑΛΛΑ εν δικαιωμα μου και εμενα να αναπνεω καθαρο αερα και να μην καταστρεφω την υγεια μου.
Το δικαιωμα στην υγεια λοιπον ειναι σαφως ανωτερο απο αυτο του δικαιωματος στο καπνισμα αρα και υπερισχυει ασυζητητη.
Αν λοιπον καποιοι βουλευτες θεωρησουν πως το να καπνιζω ειναι ανωτερο της υγειας τοτε και εγω με την σειρα μου μπορω να θεωρησω ως λατρεις της ταχυτητας πως ειναι δικαιωμα μου να τρεχω οσο θελω με το αυτοκινητο και κανενας νομος δεν δικαιουτε να μου το απαγορευσει εστω και αν μπορει να σκοτωσω καποιον τρεχοντας
Υ.Γ.
Ηδη το νομο πολλοι τον εχουν γραψει στα αρχ..α τους στο ΖΟΟ το προηγουμενο σαββατο μετα τις 2:30 καπνιζαν, ακομη και η υπευθυνη, επιδεικτικα μαλιστα.

Pink Floyd είπε...

οπου και αν πηγαινω εδω στην Σαλονικα ολοι καπνιζουν.οταν το ιδιο το κρατος απαξιωνει εναν νομο τοτε και οι πολιτεσ του δεν θα τον εφαρμοσουν.μακαρι παντως να εεφαρμοστει,σημειωτεον ειμαι καπνιστης δυστυχως...

http://andreas-pinkfloyd.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Ο νόμος που λες ισχύει μόνο στην Λευκωσία.

Στην Λεμεσό, τέτοιοι νόμοι δεν περνούν.

Δικαίωμα μας να καπνίζουμε. Δεν σας αρέσει, να κάθεστε σπίτι σας να βλέπετε κυπριακά σκετς ή CNN.

Θέλετε να φτιάξετε νόμους που να έχουν νόημα, κάντε κάτι για τους μεθυσμένους οδηγούς που σκοτώνουν κόσμο. Άντε όμως να πεις της κάθε ξιππασμένης ευρωκύπριας χωραϊτισσας να μην πίνει βότκες.

Το ποδόσφαιρο πότε θα απαγορευτεί; Τί φταίω εγώ να πηγαίνω βόλτα και να περνώ από χώρο που έχουν δώσει ραντεβού "φίλαθλοι" για ξύλο και να τρώω τούβλο στο κεφάλι;

Τα φρουτάκια, οι λέσχες κλπ. πότε θα απαγορευτούν; Ξέρεις τί έγκλημα υπάρχει που περιστρέφεται γύρω από αυτά;

Το τσιγάρο σας μάρανε.

Άντε.

Ανώνυμος είπε...

Ελπιζω ο απο πανω ανωνυμος να μην μιλα σοβαρα. Αν πιστευεις πως ειναι δικαιωμα σου να καπνιζεις τοτε ειναι δικαιωμα μου να οδηγω μεθυσμενος, να τρεχω, να δερνω κοσμο στο γηπεδο και οτι αλλο μου κατεβει.
Το οτι οι επιπτωσεις στις πιο πανω περιπτωσεις ειναι αμεσες ενω στο καπνισμα ειναι μετα απο καποια χρονια δεν αλλαζει το αποτελεσμα.
Και η λογικη "εμενα ο παππους μου καπνιζει και εν 90 χρονο περδικι" δεν στεκει, και οσοι οδηγουν μεθυσμενοι ή τρεχουν δεν σκοτωνουν παντα απλως αυξανουν τις πιθανοτητες να σκοτωσουν. Οπως ακριβως και το καπνισμα.

Ανώνυμος είπε...

Όχι αγαπητέ.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ μου να καπνίζω εφόσον ΔΕΝ σε ενοχλώ.

ΔΕΝ θέλω να καπνίζω ανάμεσα σε άλλους που τους ενοχλεί. Αυτό ΕΣΕΙΣ το λέτε.

Αν κάποιο κέντρο αναψυχής φτιάξει ειδικό χώρο, γιατί να μην μπορεί; Και στο κάτω κάτω αν το κάνει και δεν γουστάρεις, ΜΗΝ πας. Όπως και δεν θα πάω εγώ σε κέντρο που δεν έχει τέτοιο χώρο.

Αν θέλεις να πιείς δικαίωμα σου.

Δεν έχεις όμως δικαίωμα να γίνεις ζώον (όπως πολλοί τουρίστες για παράδειγμα στους οποίους κάνουμε τα στραβά μάτια στον βωμό της τουριστικής μας βιομηχανίας) διότι αν με ενοχλήσεις θα τις φας και πολύ άσχημα μάλιστα.

Θέλεις να οδηγήσεις σαν ψυχοπαθής; ΟΚ. Πήγαινε σε κάποιο χωράφι και πέσε μέσα στον γκρεμό αν θέλεις.

Αν τώρα οδηγείς σαν ψυχοπαθής μπροστά από το σπίτι μου, θα σε σταματήσω με τον έναν τρόπο ή τον άλλο.

Απλά πράγματα.

Κάνει ζημιά το κάπνισμα; Ναι. Είναι επιλογή μου.

Και το αλκοόλ κάνει ζημιά και το ποδόσφαιρο και το χαρτί και τα καμπαρέ και τα καζίνα και πολλά άλλα. Δικαίωμα σου να τα κάνεις όλα αν θέλεις, αλλά μην με ενοχλείς. Για την ώρα τα περισσότερα από αυτά τις περισσότερες φορές ενοχλούν και πολύ μάλιστα, αλλά δεν είδα κανέναν ευαίσθητο να ασχολείται.

Η αντι-καπνιστική σας μανία αγγίζει τα όρια υποκρισίας.

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσω κάτι (ο πιο πάνω είμαι):

Σε μια χώρα που 10 μήνες τον χρόνο έχει ήλιο και επομένως τα περισσότερα κέντρα είναι ανοικτά, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένας νόμος που ξεκίνησε από τις βόρειες χώρες.

Θέλετε να κάνετε νόμο, ΟΚ, αλλά δώστε το δικαίωμα στα κέντρα να έχουν ξεχωριστούς χώρους.

Διαφορετικά μπορεί σήμερα που είναι ψύχρα και ο κόσμος μένει μέσα να μην βλέπεις κανέναν να καπνίζει, αλλά αύριο που θα κάθονται όλοι έξω στα τραπεζάκια στα πεζοδρόμια (π.χ. στο κάστρο της Λεμεσού, στην παραλιακή κλπ), οι περισσότεροι θα καπνίζουν και δεν θα τους πιάνει ο νόμος και πάλι θα παραπονιέστε.

Το πρόβλημα είναι ότι πιάνουμε έναν νόμο και τον επιβάλλουμε κάπου χωρίς να δούμε τις ιδιαιτερότητες του χώρου και της κοινωνίας για να μπορούμε να δούμε στον βαθμό τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί.

Ανώνυμος είπε...

den einai oloi pou sevode to nomo....se gnosto club tis proteuousas atoma pou einai taktiki pelates tou anapsan to tsigaro tous..k otan ta gkarsonia enimerothikan apla ipan is not our problem he comes here often...!
aa k na min 3exasoume k tin idioktitria pou idia edose to kako paradigma.. kapnize h idia mesa sto xoro tis !!

Ανώνυμος είπε...

Ισως να μην ημουν σαφης. Το να καπνιζεις σε χωρο οπου και δεν ενοχλεις φυσικα και ειναι δικαιωμα σου.
Το να δημιουργησει ενα κεντρο χωρο καπνιστων ειναι μια λυση συμφωνω. Ομως να ρυθμιζετε σαφεστατα το ποσοστο του χωρου που δικαιουτε διοτι στο τελος θα κανουν ολο το μαγαζι για καπνιστες και θα αφησουν μια τρυπα για τους μη καπνιστες. Εξαλλου ειχαν την ευκαιρια τους οι μαγαζατορες να εφαρμοσουν αυτο που λες με τον προηγουμενο νομο ομως τον εγραψαν κανονικα.
Με την λογικη σου εν τω μεταξυ οτι αν σε ενοχλησει καποιος εννα τες φαι εσυ λογικα με τοσο κοσμο που σιγουρα ενοχλεις,εστω και καταλαθος, με το καπνο σου επρεπε να εισουν στα επειγοντα συνεχεια

Pink Floyd είπε...

δυστυχως ειμαι καπνιστης πολλα χρονια.ειναι θεμα παντως σεβασμου στους αλλους.δεν καπνιζουμε οταν εστω και ενας ενοχλειτε,δεν ειναι θεμα νομου ειναι θεμα σεβασμου.για μενα θαταν πολυ καλο να μην καπνιζουμε σε δημοσιους χωρους.

andreas-pinkfloyd.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχομαι. Ο 5:55 είμαι. Ας βάλω και ένα όνομα: Μιχάλης.

Εγώ πολύ σπάνια καπνίζω και μόνο όταν είμαι σίγουρος ότι δεν ενοχλώ άλλους και δεν έχει άλλους κοντά.

Ναι, υπήρχε ο νόμος (για ξεχωριστούς χώρους) αλλά κανένας δεν τον τηρούσε.

Μήπως έχουμε φήμη ως μεσανατολίτες Κύπριοι ότι τηρούμε τίποτε άλλο και θα τηρήσουμε και αυτό;

Αυτό που διαφωνώ κάθετα και εδώ που τα παίρνω στο κρανίο είναι το "πονεί κεφάλι, κόψει κεφάλι." Αυτό μόνο. Δεν διαφωνώ να υπάρχει απαγόρευση, διαφωνώ με την πλήρη απαγόρευση.

Στην βόρεια Αμερική μάλιστα απαγορεύεται ακόμα και τόσα πόδια έξω από τα κρατικά κτίρια, δηλαδή πρέπει να πας στην μέση του δρόμου να καπνίσεις... Και αν σε φάει καμοιά νταλίκα, ακόμα καλύτερα.

Δηλαδή σε λίγα χρόνια θα μας στέλνετε στην Σιβηρία να σπάζουμε πέτρες;

Τώρα, ανέφερα για κέντρα με ειδικούς χώρους. Ειδικός χώρος δεν είναι ένα τραπεζάκι με ξεχωριστή ετικέττα, δίπλα σε ένα άλλο. Ο καπνός δεν ξέρει να διαβάζει. Ξεχωριστός χώρος είναι ένας άλλος όροφος ας πούμε. Λύσεις υπάρχουν.

Από τα χίλια κέντρα στην Λεμεσό, ας υπάρχουν δέκα με ειδικούς χώρους. Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει ο άλλος να κτίσει τοίχο σε ένα μαγαζάκι για με εξηπηρετήσει.

Θέλω μόνο (αυτό μόνο) να ξέρω ότι μπορώ να καπνίσω ένα τσιγάρο σαν άνθρωπος σε ΚΑΠΟΙΟΝ χώρο, χωρίς να πρέπει να βγω έξω στον δρόμο σαν πουτάνα που κάνει πεζοδρόμιο.

Ο νόμος όπως είναι στην Κύπρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και ειδικά εκτός Λευκωσίας και ειδικότερα σε τουριστικά μέρη.

Δυστηχώς αντί να φτιάξουμε νόμο, τον πήραμε delivery και προσπαθούμε να μας αρέσει κιόλας. Δεν γίνεται τέτοιο πράμα. Όπως σας είπα, 10 μήνες τον χρόνο καθόμαστε έξω στα πεζοδρόμια, σε ανοικτούς χώρους. Ο νόμος όπως είναι πώς να εφαρμοστεί εδώ;

Και ποιός θα τον εφαρμόσει; Υπάρχει νόμος που λέει ότι οι ανήλικοι δεν μπορούν να αγοράζουν τσιγάρα. Και εγώ συμφωνώ με αυτόν τον νόμο. Πώς εφαρμόζεται; Υπάρχει επίσης νόμος που λέει ότι οι ανήλικοι δεν μπαίνουν σε ντίσκο (σόρρυ, έτσι τις αποκαλεί η γενιά μου) και απαγορέυεται να αγοράζουν αλκοόλ. Επίσης συμφωνώ. Πάει κανένας σε τέτοια κέντρα να δει ποιοί συχνάζουν ή ζούμε στην εποχή των παρθενοτροφείων;

Ανώνυμος είπε...

To thema einai aplo, alla oi antikapnistes to pairnoun sta akra dioti fovountai den tha perasei diaforetika to paramikro tous epixeirima:

Pou einai logikona apagoreutei?

Dimosia ktiria? Nai

Estaitoria me oikogeneies kai kosmo pou trwei? Logiko

Kafeteries me oikogeneies (=paidia)? Logiko

Mpiraries ta mesanikta? E, as simvivastoume ligo me ena xwro kapnistwn, ipsilwn prodiagrafwn. I texnologia iparxei, ki opoios idioktitis krinei oti ton simferei na tin agorasei, as to kanei. Alla afou vrikame patima na petaksoume tous kapnistes stous dromous na men to kamoume? Alimono!

As apolausoume loipon 2-3 mines me tous amoirous eksw na tous peripaizoume, tha to ksexanoume gia tous ipoloipous 8 zestous pou ola tha kiloun opws panta.

Ivan Charalambous είπε...

εγώ πάντως με το που εφαρμόστηκεν ο νεος νόμος εμείωσα το λίο. όπως τζιε πολλοί άλλοι. άρκεψα τζιε νιώθω τζιε λίο ενοχές που καπνίζω. τοσα χρόνια, τωρά άρκεψα να αθθυμούμε λίο ότι έννε τζιε πολλά καλό να πίννεις τσιάρο. άρα κάτι καλό φκαίνει που την απαγόρευση.

το τσιάρο τέλλια εν προκειται να απαγορευτεί, ούτε πρόκειται να το κόψει ο παραπάνω κόσμος. τζιε εννα συνεχίσουν να φκαίνουν έξω τζι ας καπνίζουν πιο λίο.

guilty pleasures