1 Μαρ 2010

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα προνόμια των Τουρκοκυπρίων

Επειδή κάποιοι αναγνώστες, με αφορμή την προηγούμενη μας ανάρτηση μας αποκάλεσαν ρατσιστές, εθνικιστές, φασίστες και άλλα όμορφα επίθετα, εξηγώ πάρακατω την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας:



Κανονισμοί για Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Ελληνοκυπρίων και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών:

Ως πολίτες αυτού του τόπου κάποιοι από εμάς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη ανάλογα με την "κατηγορία" στην οποία ανήκουν, σύμφωνα με τους ΠΕΡΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ - Κ.Δ.Π.225/2000, 660/2002, ΚΔΠ 455/2004, ΚΔΠ 364/2005 KAI 629/2007.

Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας εκδίδει Ταυτότητες Νοσηλείας στους Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες.

Περιληπτικά αναφέρω ότι:

- Ταυτότητα Νοσηλείας Α (δωρεάν περίθαλψη) παραχωρείται σε:
(α) Άτομο χωρίς εξαρτώμενους του οποίου το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €15,377
(β) Τα μέλη οικογένειας της οποίας το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των €30.754
καθώς επίσης και στις οικογένειες εγκλωβισμένων, πολυτέκνων, αγνοουμένων.

- Ταυτότητα Νοσηλείας Β (περίθαλψη με μειωμένα τέλη) παραχωρείται σε:
(α) Άτομο χωρίς εξαρτώμενους του οποίου το ετήσιο εισόδημα είναι μεταξύ €15,377 και €20.503
(β) Τα μέλη οικογένειας της οποίας το ετήσιο εισόδημα είναι μεταξύ €30.754 και €37.589 (συν €1.708 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο).

- Τέλος υπάρχει και η Κατηγορία Γ στην οποία ανήκουν όσοι Ελληνοκύπριοι ή Ευρωπαίοι πολίτες δεν διαθέτουν Ταυτότητα Νοσηλείας ή το εισόδημα τους ξεπερνά τις €20.503, ή το εισόδημα της οικογένειας τους ξεπερνά τις €37.589. Τα άτομα αυτά είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό εξόδων της περίθαλψης τους στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Για περισσότερες πληροφορίες / λεπτομέρειες διαβάστε τις επεξηγηματικές σημειώσεις στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.


Κανονισμοί για Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Τουρκοκυπρίων πολιτών:
Από το 2003, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ΟΛΟΙ οι Τουρκοκύπριοι, ανεξάρτητα από το εισόδημα τους (το οποίο είναι αδύνατον να ελέγξει το κράτος) και ανεξάρτητα από την έκταση Ελληνοκυπριακής περιουσίας που εκμεταλλεύονται στο βορρά από το 1974 (είτε είναι παράγκα, είτε είναι Hotel - Casino), έχουν ΟΛΟΙ δικαίωμα για ΔΩΡΕΑΝ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής την περασμένη βδομάδα, το κόστος της περίθαλψης των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας από τον Απρίλιο του 2003, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα, έφθασε τα €32 εκ. και αφορά κυρίως την παροχή νοσηλείας από κρατικά νοσοκομεία και, σε μικρότερο βαθμό, από το Ογκολογικό της Τρ. Κύπρου. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε €6 εκ. το χρόνο μέσο όρο.

Οι πλείστοι των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας δεν πληρώνουν φόρους στο κράτος για τη στήριξη του υφιστάμενου "συστήματος" υγείας, επομένως όλο το βάρος πέφτει στους Ελληνοκύπριους πολίτες. Πόσο μάλλον στο μέλλον που θα ερφαρμοστεί (λέμε τώρα) το Γενικό Σχέδιο Υγείας το οποίο θα λειτουργεί με τις εισφορές των μισθωτών, των εργοδοτών και του κράτους ως σταθερό ποσοστό επί του ακαθάριστου μισθού του κάθε υπαλλήλου.

Κάποιοι επεσήμαναν ότι οι Τουρκοκύπριοι πληρώνουν ΦΠΑ όταν ψωνίζουν στο Jumbo, στο Mall και στο Άλφα-Μέγα. Τους καημένους έπρεπε να τους τα πουλούμε Duty Free(?) ή να τους επιστρέφουμε το VAT στο οδόφραγμα όταν θα επιστρέφουν στην "πατρίδα" τους (ΤΔΒΚ)?

Κάποιοι βουλευτές έθεσαν θέμα στη βουλή για το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Τουρκοκυπρίων αλλά ακόμα δεν έχει ληφθεί καμια απόφαση. Όπως αναφέρει ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, κάποιοι Τουρκοκύπριοι ζητούν επιπρόσθετα να έχουν και προτεραιότητα στην περίθαλψη τους έναντι των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας. Μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω άρθρα σχετικά με το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις ιστοσελίδες:

Άλλα προνόμια των Τουρκοκυπρίων
Επίσης σύμφωνα με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής που ισχύει από το 2005 και ο οποίος ρυθμίζει το εμπόριο με τα κατεχόμενα, τα Τ/Κ προϊόντα (όσα επιτρέπονται) που διακινούται από τα οδογράγματα προς τις ελεύθερες περιοχές απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης σε βάρος των Ε/Κ προϊόντων αλλά και των Ευρωπαϊκών που εισάγονται. Τα Τ/Κ προϊόντα ανταγωνίζονται τα Ε/Κ χωρίς να τυγχάνουν ελέγχου κατά πόσον πληρούν διάφορες νομοθεσίες, κανονισμους και οδηγίες που αφορούν την ασφάλεια και υγεία, CE marking, υγιεινή τροφίμων, προδιαγραφές ποιότητας, κλπ. Δηλαδή εκ προϊμίου έχουν μηδαμινό κόστος συμμόρφωσης σε σχέση με τα αντίστοιχα προιόντα των Ε/Κ επιχειρήσεων.

Επίσης πολλά προϊόντα που παρουσιάζονται ως Τ/Κ προέρχονται από την Τουρκία αφού δεν υπάρχει μηχανισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για διαπίστωση της προέλευσης των προϊόντων και έτσι μοναδικός φορέας ελέγχου προέλευσης είναι το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο του ψευδοκράτους. Δηλαδή μπορεί να τρώμε πατάτες από τα Άδανα, αγγουράκια από τη Μερσίνα ή πορτοκάλια από τα κατεχόμενα τα οποία καλλιεργούνται από έποικους στο χωράφι του παππού μου στον Καραβά.

Γενικά οι Τ/Κ απολαμβάνουν τα προνόμια και τα δικαιώματα που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της αλλά δεν έχουν σχεδόν καμία υποχρέωση ή τουλάχιστον έχουν πολύ λιγότερες από τους Ε/Κ. Αυτό που ενοχλεί δεν είναι τόσο τα υπερεπρονόμια αλλά που κάποιοι εξ αυτών ζητούν και τα ρέστα αφού νομίζουν πως τους είμαστε υπόχρεοι.
Με άλλα λόγια θέλουν "τα δικά τους, δικά τους και τα δικά μας, πάλι δικά τους".

Το άρθρο μας δεν έχει πολιτικές σκοπιμότητες και ούτε εκφράζει κομματικές πεποιθήσεις. Όμως πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό να υπήρχε κάποιος έλεγχος σε αυτά που δίνουμε και αυτά που παίρνουμε από τα αδέρφια μας στα κατεχόμενα. Ίσως επίσης η ανάκληση κάποιων προνομίων να ήταν και κάποιος μοχλός πίεσης για να αλλάξουν τη στάση τους στο Κυπριακό 5-6 Τουρκοκύπριοι (?). Όπως λέει και ένα αμερικάνικο άσμα: "you don't know what you've got till it's gone".

30 σχόλια:

Itsmylife είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τα πιο πάνω. Άλλο η αξιοκρατία, δικαιοσύνη και άλλο ο ρατσισμός κλπ. Να τεθούν "κατηγορίες" και για τους τουρκοκύπριους. Γιατί υπάρχουν πολλοί από αυτούς που είναι πολύ πιο εύποροι απο μας...

zizikas είπε...

8ymoymai palia p imoun mikros (90s) pernoysa me to aytokinito p tin griva digeni k se ena toixo egrafe ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΟΕ , rwtoysa ton tsiri m k en i3ere ti itan ta MOE. profanws oyte twra 3eroyme oi pio polloi.

to mono p xoyme na 3eka8arisoyme san ellines kyprioi einai an 8eloyme lysi p na pronoei symbiwsi me toys potzi. idemi dixotomisi na pnasoyme.

PS mporeitai na to kametai poll sto blog sas?

Ανώνυμος είπε...

thels fesi ?
thelis omospondia.

oxi lisi ompspondiaki
i kipros ine elliniki

τιερί αρνί είπε...

@Itsmylife
αφού δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιώσει κάποιος το εισόδημα του τουρκουκύπριου. ούλλοι θα δηλώνουν ότι είναι στη χαμηλότερη κατηγορία για να έχουν μούχτιν περίθαλψη.

τώρα όπως ήρταν τα πράματα οι τ/κ δεν θα ξαναψηφίσουν "ναι" σε κανένα δημοψήφισμα. αφού τους συμφέρει όπως είναι τωρά. μούχτιν κλεμμένες περιουσίες, μούχτιν νοσοκομέια και φάρμακα, & ευρωπαϊκή ταυτότητα/διαβατήριο. εν πελλοί να μας δώκουν κάτι πίσω?????

συμφωνώ ότι κάτι πρέπει να γίνει. να τους κόψουμεν ότι μπορούμε για να καταλάβουν τι θα χάσουν αν δεν κάμουν υποχωρήσεις στο κυπριακό.

οι τ/κ μας εκμεταλλεύουνται κανονικά. ζουν στα σπίτια μας στα κατεχόμενα και θέλουν και τα σπίτια τους στις ελεύθερες περιοχές, και εμείς τους τα δίνουμε κιόλας

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ να είμαστεν αρνιά!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ είπε...

Ρε παιδιά;

Αν ξέρετε υπάρχει τρόπος να γίνω Τουρκοκύπριος;

Θα πρέπει να είμαι μαλάκας να είμαι πολίτης πέμπτης κατηγορίας. Γιατί να πληρώνω φόρους, κοινωνικές ασφαλίσεις, να πληρώνω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άδεια κυκλοφορίας, ΜΟΤ κλπ κλπ;

Όι πέτε μου!

Άσε που θα είμαι και αντικείμενο λατρείας από το ΑΚΕΛ!

Κυπριακόφωνος είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ανάρτηση! εύγε!

ΑντιΠαρακμή είπε...

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ!

Ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις για ΟΛΟΥΣ του πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Αν οι Τ/κ θέλουν να είναι πολίτες αυτού του κράτους, πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, αλλιώς να πάνε στο καλό…

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ

KEEP WALKING

ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε...

Εγιω εν διαφωνω ε την αρχη της ισοπολιτιας τζιαι της ισονομιας, αλλα τωρα παιζουμε παιχνιδι. τουτο που λαλω ενει οτι το οφελος του κοστους των 6εκ (που αρεσκουμε να λαλω χαρας το σκατο) εν πολλαπλασιο. Εκτος των αλλων εν πιανουν αλλη υπηρεσια που το κρατος για το ΦΠΑ τους. Καποιος ειπε οτι το ΦΠΑ παει στου μισθους... εμεις τζιαι εν πιανουμε τιποτε που τους κηφηνες κυβερνιτικους τζιαι πιανουν οι Τ/Κ.

Αν νεν μονο 6εκ εν λλια, καλω την κυβερνηση να δωσει τζιαι υποτροφιες στα κολλεγια τζιαι τα ιδιωτικα γυμνασια ωστε να σμιουν παραπανω οι μιτσιοι για να μεν πω να χτηματοδοτηση τζιαι κανενα rave party.

Το σμιξιμο του λαου μας αξιζει παραπανω που 6 σκατοεκατομυρια. Οι Τ/Κ μπορει να νομιζουν οτι μας γελουν τζιαι οτι τα δικα τους δικα τους. Τζιενο που γινεται ομως ενει να ειμαστε κουλλου μακκα νεκατωμενοι μες τα νοσοκομεια. Θελω τους να νεκατωθουμε τζιαι στα σκολεια, τζιαι στις τραπεζες οπως εκατωνουμαστε στο τζιαμπο τζιαι στου Σιακολα. Εμας συμφερει μας το νεκατωμα τζιαι συμφερει μας να ξοδκιασουμε 6 σκατο εκατομυρια για το πετυχουμε. Με 6εκ καμνουμε χαλαστρες στην Τουρκια.

nikos είπε...

@kyproleon

kali i enaproseggisi alla ti kerdisame apo aftin ?

vasika en nomizo oti oi t/k thelun lisi alla mono ta dikeomata tu kipreu kai evropeu politi.

seismos seismos apoelismos είπε...

Χαχαχα!! Τζίνο το αγγούρι της φώτο βάλουν μας το κανονικότατα τζαι αρέσκει μας μάλιστα.
"Απομόνωση των σκυλλοκυπρίων" my asssss!!!

ΠΡΟΒΑΤΑ ΞΥΠΝΑΤΕ που θέλετε τζαι ομοσπονδία να μας σιέζουν τζίαλλο πας την κκελλέ.

ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε...

Νικο,

προτιμω στην παρουσα φαση να προσπαθησω να τους πεισω με το να ξοδκιασω καποια λεφτα παρα με να προσφερω εκ περιτροπης προεδρια κτλ. Η ουτο καλουμενη επαναπροσεγγιση των τραουδκιων τζιαι των εκδρομων στα σιονια εν καλη αλλα χρειαζεται να περιπλακουν οι ζωες μας παραπανω με πιο ουσιαστικο τροπο για να εχουμε κοινα συμφεροντα. Πιστευκω οσο ποιο παραπανω νεκατωνουμαστε τοσο ποιο λλιοτερους διαχωρισμους εννα θελουμε τζιαι οι δε τζιαι οι μεν. Πρεπει ναν στρατηγικη μας το ανακατωμα τζιαι το σμιξιμο, οσο επιτρεπει η κατοχη φυσικα. Τα λεφτα εν ενα μεσο που εχουμε σε αντιθεση με πολιτικη δυναμη ή στρατιωτικη δυναμη. Εχτος των αλλων τα λεφτα εν τζιαι παν στο εξωτερικο παλε στην Κυπρο ξοδκιαζουνται παλε κυπραιοι γιατροι τζιαι νοσοκομες πιανουντα. Εν ειμαι υπερ ορισμενοι πολιτες να εχουν υπερπρονομια ομως ειμαστε σε εκτατη εκρυθμη κατασταση ενεκα της κατοχης. Οπως ειπα τζιαι πριν...ενα "παθοντες" να τους ανακυρηξει το κρατος τζιαι λιουνται πολλα νομικα προβληματα ενω βοηθουμε τους σκοπους μας αφανταστα.

Να πω μια ιστορια δαμε. Εγνωρισα ενα Τ/Κ του οποιου η μανα του εν σκαλωτισσα ενω ο τζιυρης του τουρκος της κωνσταντινουπολης. Ο μιτσης εγγενηθηκε στην Κ/πολη. Παρολο που αγαπα την Κυπρο, πολιτικα ηταν ενα περιπου Ντεκτασιηκος. Παντα ετσακωνουμαστε για το κυπριακο.

Επεια στο Μαιαμι για διακοπες τζιαι ευρεθηκαμε διοτι εσπουδαζε τζιαμε. Επροσεξα οτι παρολες της προσπαθειες μου να αρκεψουμε καυκα παλε για το κυπριακο ηταν πολλα προσεκτικος. Ερωτησαν τον ιντα που επαθε τζιαι εν γινεται τοσο επιθετικος μαζι μου. Ειπε μου οτι που εγινηκε ο νομος για υπηκοοτητα εκ μητρογονιας εδωσαν του κυπριακο διαβατηριο. Τζιαι οτι που σεβασμο για τα οφελη που εσιη σαν πολιτης της Κυπρου, να ταξιδευκει ελευθερα, τζιαι τα δικαιωματα που επιασε σαν πολιτης της ΕΕ εν θα επιτηθητε εναντιον της ΚΔ. Διαφωνει καθετα με την Ε/Κ κοινοτητα ειπε αλλα νοιωθει οτι πρεπει να σεβετε την οντοτητα της οποιας τα οφελη απολαμβανει.


Το ιδιο τζιαι εγιω. Ειμουν πολλα αντιαμερικανος (για εξωτερικη πολιτικη ειμαι ακομα) ομως τωρα που κατοικω δαμε τζιαι απολαμβανω καποια οφελη νοιωθω πολλα υποκριτικο να μεν σεβουμε τουτη την χωρα. Που ειμου μιτσης φοιτητης αμαν επαιζαν τον εθνικο τους υμνο ουτε καν εσηκωνουμουν για να μαθουν αλλη φορα να μεν στηριζουν την Τουρκια. Τωρα ομως αλλαξα τζιαι παρολο που ακομα εν νοιωθω τιποτε για τον εθνικο τους υμνο προσπαθω να δειξω σεβασμο, στεκοντας, σταματοντας να μιλω η να μασουλλω, τζιαι στην χωρα που με φιλοξενη αλλα τζιαι στους αμερικανους που τυχανει να καθουνται διπλα μου.

Ανώνυμος είπε...

efta ksorismenon...ekaman mas me to giaoman oi traoulloi...

Aceras Anthropophorum είπε...

Σας προτείνω μερικές πηγές για να εμπλουτήσετε τα επιχειρήματα σας διότι είσαστιν πολλά ερασιτέχνες. Έχετε μέλλον. Στην Ελβετία πιάννετε 32% τζιαι είσαστιν πρώτον κόμμα.

http://images.google.ch/images?um=1&hl=en&tbs=isch%3A1&sa=1&q=udc+affiches&btnG=Search&aq=f&oq=&start=0

http://images.google.ch/images?um=1&hl=en&tbs=isch:1&q=svp+posters&sa=N&start=0&ndsp=21

Θέο είπε...

Ισως η καλύτερη αναρτησή σας. Δεν νομίζω να γνώριζαν πολλοί τα γέγονότα ως εχουν.

Γόρδιος είπε...

Το Κυπριακό για δεκαετίες προβάλλεται από την Τουρκία ως πρόβλημα διακοινοτικό και όχι όπως πραγματικά είναι δηλαδή ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ από την Τουρκία.

Το δικαιολογημένο αίσθημα αδικίας που όλοι αισθανόμαστε δεν πρέπει να μας οδηγεί σε κινήσεις τέτοιες που να επιβεβαιώνουν τα επιχειρήματα της Τουρκίας ότι δηλαδή είμαστε ρατσιστές και εχθρευόμαστε τους ΤΚ, πόσο μάλλον όταν κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, να δίδουμε δικαιώματα στους ΤΚ που πράγματι να είναι και μεγαλόψυχα και ειλικρινή.

Πως μπορούν να ισχυρίζονται ότι θέλουμε εγγυήσεις από την Τουρκία και διασφάλιση του διαχωρισμού μέσω του στρατού τους όταν τυγχάνουν τέτοιας φιλικής επίθεσης και αντιμετώπισης από εμάς;

Είναι δίκαιο αυτό που συμβαίνει; όχι δεν είναι, είναι όμως ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε τις όποιες προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο σε μια απελευθερωμένη Κύπρο.

ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε...

Γορδιε,

Ειλικρινα εν ειμπορω να καταλαβω γιατι πραματα τοσο κοντα στον νου αρκετοι εν τα πιανουν.

Ιδιως βουλευτες που παν να μας βαλουν κλαππες αντι να βοηθησουν. Ποσα αυτογκολ πρεπει να βαλουμε δηλαδη?

Γόρδιος είπε...

Εν η αδικία που εν μεγάλη τζαι ασήκωτη ρε Κυπρολέων δεν ηξέρουμε το σωστό που το λάθος γιατί χωρίς να κάνουμε (εμείς) τίποτε μεγαλώνουμε σε ένα κατεχόμενο τόπο, δεν μου φταίει κανένας που σκέφτεται έτσι, φταίνε εκείνοι που δεν μιλούν.

Οι πολιτικοί δεν είναι δικαιολογημένοι, ο κόσμος ΝΑΙ

Ίδας είπε...

@ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ,
@ Γόρδιε,

Σκεφτήκατε ποτέ ότι με το να δίνουμε αυτά τα υπερπρονόμια στους τουρκοκύπριους ίσως τους απομακρύνουμε από το να θέλουν λύση;

Άμα ο άλλος είναι χορτάτος (έρχεται απ’ εδώ, εργάζεται και φεύγει και εμείς και οι τουρίστες πάμε στα ΚΑΤΕΧΩΜΕΝΑ και του τα ακουμπούμε κανονικά), έχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την κυπριακή δημοκρατία, έχει κυπριακό – ευρωπαϊκό διαβατήριο και την ίδια στιγμή κατοικεί στο σπίτι μου, εκμεταλλεύεται την περιουσία μου, δηλώνει υποταγή στην Τουρκία από την οποία παίρνει (με μεγάλη ευχαρίστηση) και οικονομική βοήθεια και προστασία, ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΛΥΣΗ???

Όλα αυτά θα έπιαναν τόπο αν οι τουρκοκύπριοι εκτιμούσαν τις προσφορές της πλευράς μας και ήθελαν να ζήσουν μαζί μας σε ένα ενιαίο κράτος – ΟΜΩΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ!!!! Και δεν θέλουν επειδή βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση…

Από την άλλη έχουμε τους ελληνοκύπριους που ξεσπιτώθηκαν, καταπιέζονται και νιώθουν την αδικία στο πετσί τους από το 1974, να δέχονται νέες αδικίες σε σχέση με τους τουρκοκύπριους…

Πιστεύω ότι το άρθρο της foukous αντιπροσωπεύει τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνοκυπρίων οι οποίοι αισθάνονται για πολλοστή φορά θύματα!

ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε...

Εννα συμφωνησω μαζι σου διοτι τζιαι εμενα καποτε πνιει με η αδικια τζιαι γινουμε "παραλογος".

Α οψουνται οι καταστασεις που εβρεθηκαμε.

Ανώνυμος είπε...

Τα "σκατοεκατομυρια" που λες κυπρολεων κοβονται απο τους μισθους καποιων που ο μπαπακας τους και η μαμακα τους δεν μπορει να τους αγορασει τα απολυτος απαραιτητα οχι να τους στελνει και ταξιδακι στο Μαιαμι.
ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Γόρδιος είπε...

@AndKand,

Τι θέλεις να διαφωνήσω; Μαυρίζει το βλαντιήν μας που την αδικία που μας ετάξαν οι καταστάσεις να ζούμε.. Ότι κάμουμε είναι λάθος.

Ένα μεγάλο ρίσκο στην ύπαρξη των προνομίων στους ΤΚ είναι ακριβώς αυτό που λες, να το παίζουν διπόρτι με τις δύο ιδιότητες που έχουν και να μην κάνουν ποτέ κανένα βήμα προς τα εμπρός επειδή δεν έχουν και κανένα κίνητρο. Κίνητρο που είχαν όταν έχαναν το τρένο της Ευρώπης με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη και το τρένο ένιωθαν να τους αφήνει πίσω.. και ναι μπορείς να πεις ότι τους βάλαμε λαθρεπιβάτες στο τρένο αυτό και αφαιρέσαμε και το τελευταίο κίνητρό τους για λύση. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να προσεγγίσεις το θέμα.
Όταν ξέρεις προς τα που βαδίζεις, κάνεις όλα που απαιτούνται για να φτάσεις εκεί, και ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ δεν έχουμε στρατηγική ούτε για αυτό το απλό θέμα για αυτό δεν έχουμε και αποτέλεσμα, να δημιουργήσουμε δηλαδή όχι μόνο τις προϋποθέσεις αλλά την ανάγκη στους ΤΚ για να θέλουν τη λύση.

ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε...

Anwnyme 8:51

θελω να μου πεις ιντα αλλη υπηρεσια πιανουν οι Τ/Κ που το κρατος για το ΦΠΑ που πιερωνουν στο τζιαμπο. Εν τζιαι υπονοεις οτι καποιος μου επιερωσε τις διακοπες μου εννεν...? εν τζιαι ειμαι ροκολος ρε.. ατε να το παρω σαν κομπλιμεντο...ακουουμε ροκολος.

Παντως εν μιαλη προοδος οτι πολλοι στηριζουν τις αντιδρασεις τους στην ισοτητα. Σιερουμε οτι σιγα σιγα θωρουμε ο ενας τον αλλο σαν ισοτιμους πολιτες με ισες ευθυνες ισα δικαιωματα. Εν τζιαι τουτο θετικο.


Andkand. Αντιλαμβανουμε ιντα που λαλεις τζιαι γιατι ναν προβλημα. Το ουλλο πραμα πρεπει να παιχτει με πουτανιο....το γεγονος τζιαι μονο που μιλουμε για ισα δικαιωματα τζιαι ισες ευθυνες λαλει μου οτι τοσο πολλα εσυνηθησαμε τους στο νοσοκομειο που αρκεψαμε να το ψαχνουμε. Το νεκατωμα δουλευκει. Εγινηκα 28 χρονων πριν γνωρισω τον πρωτο Τ/Κ. Θυμουμε ουλλα τα πραματα που ειχα στο νου μου πριν. Το δεος του αγνωστου.

Σσμιουμε νεκατωνουμαστε συνηθηζουμε τζιαι τζιεινοι τζιαι εμεις οτι εννα ειμαστε κουλλου μακκα.

Παρολο τον κυνδινο που περιγραφεις προς το παρον νομιζω αν καταφερουμε να ξεπερασουμε τις φοβιες τους για αφανισμο που εχουν τζιαι μεινη τους το οικονομικο συμφερον εννα ειμαστε σε πολλα καλλιτερη κατασταση. Σκεφτου την δικη μας φοβια για την Τουρκια τζιαι ινταλως νοιωθουμε. Εν μας εδωσε η Τουρκια κανενα λογο να μεν ανησυχουμε για το μελλον μας.

θελω τους Τ/Κ να ξιφοηθουν τζιαι να νοιωσουν ανετα για το μελλον ωστε να μεν ζητουν, χωριστες πλειοψηφιες τζιαι εγγυησεις της Τουρκιας. Αμαν νοιωσουν οτι εν διατρεχουν κυνδινο να μπορουμε να τους πεισουμε πιο ευκολα για συνταγματικες ρυθμισεις που εννα δικαιες τζιαι δημοκρατικες.

Ανώνυμος είπε...

"Τα Τ/Κ προϊόντα ανταγωνίζονται τα Ε/Κ χωρίς να τυγχάνουν ελέγχου κατά πόσον πληρούν διάφορες νομοθεσίες, κανονισμους και οδηγίες που αφορούν την ασφάλεια και υγεία, CE marking, υγιεινή τροφίμων, προδιαγραφές ποιότητας, κλπ. Δηλαδή εκ προϊμίου έχουν μηδαμινό κόστος συμμόρφωσης σε σχέση με τα αντίστοιχα προιόντα των Ε/Κ επιχειρήσεων."

Που ηβρες τουτον το πραμαν? Απο οσα βρηκα ο κανονισμος δεν αναφερει κατι τετοιο.

Ανώνυμος είπε...

@xwrikos

o kanonismos den lei oti prepi na tirunte aftes oi nomothesies, kanonismoi, klp opotan den apetunte.

Ανώνυμος είπε...

εν αντρέπουντε τίποτε μεστούντην χώρα γαλεύκουν μας διούν τα αλλού και κάμνουν τζαι διακρίσεις εις βάρος μας

ΕΛΕΟΣ ΡΕ
ΜΕΤΑ ΓΥΡΕΥΚΕΤΕ ΨΗΦΟΥΣ ΦΕΤΟΣ ΕΝ 30% ΠΟΥ ΕΝΝΑΝΕΙ Η ΑΠΟΧΗ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΠΑΤΕ

Ανώνυμος είπε...

ΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Σοφός είπε...

Υπάρχει και αγωγή εναντίον της Κ.Δ. στο Δικαστήριο.

Ερυκίνη είπε...

για τούτα ούλλα που λαλείς στο κείμενο, που μπορώ να καταλάβω ότι ούλλοι μπορεί να τα νιώθουν ωως αδικίες, έναν πράμαν ευθύνεται. Η μη λύση. Τούτα πρέπει να τα δουν τζείνοι που νομίζουν ότι όπως ήμαστεν τωρά είμαστεν καλά. Ε, όχι δεν είμαστεν. Η Κυπριακή Δημοκρατία εν μπορεί να ασκήσει κανέναν έλεγχον ούτε στα προϊόντα, ούτε στα εισοδήματα, ούτε τζαι σε τίποτε άλλον. Αλλά εν μπορεί να πάρει πίσω τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων γιατί είμαστεν είτε σας αρέσκει είτε όι η Κυπριακή Δημοκρατία, το Συνταγμάν μας εν ακόμα όπως ήταν όταν ιδρύθηκεν το κράτος, δηλαδή με πρόνοιες για τουρκοκύπριους πολίτες. Εν μπορείς να τους πεις άτε στο καλόν. Εκτός τζι αν κάμουμεν διχοτόμησην να τελειώνουμεν....

Αν ο στόχος εν να ξαναενώσουμεν την Κυπριακήν Δημοκρατίαν, τότε έννεν τούτος ο τρόπος...
εμέναν το κείμενον σας εθθύμησεν μου ακόμα έναν λόγον γιατί πρέπει να επιδιώξουμεν λύσην.

Ανώνυμος είπε...

lovely jubbly fantastic thanks so much

Feel free to visit my web blog :: accident claims