15 Ιουλ 2011

Πόλυς Πολυβίου μονομελής ερευνητική επιτροπή

Στη διάρκεια του χτεσινού του διαγγέλματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας ανακοίνωσε το διορισμό του έγκριτου νομικού, Πόλυ Πολυβίου, ως μονομελούς ερευνητικής επιτροπής, ο οποίος θα ερευνήσει τάχιστα τα αίτια, που οδήγησαν στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου.

Ο κ. Πολυβίου είναι πράγματι ένας διακεκριμένος δικηγόρος και όσοι βρίσκονται στο χώρο της νομικής δεν αμφιβάλλουν για το κύρος και τις ικανότητες του. Παρόλα αυτά, θεωρούμε λανθασμένη την απόφαση για αυτό το διορισμό και πιστέυουμε ότι θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις για πολλούς λόγους:

α. Ο κ. Πολυβίου είναι πρώτος εξάδερφος με τον Υπουργό Οικονομικών (της κυβέρνησης Χριστόφια) κ. Χαρίλαο Σταυράκη,

β. Ο κ. Πολυβίου είναι κουνιάδος του κ. Κύπρου Χρυσοστομίδη. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Χρυσοστομίδης έχει διατελέσει βουλευτής με το ΑΚΕΛ - Αριστερά Νέες Δυνάμεις και ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης (της κυβέρνησης Χριστόφια) κατά την περίοδο της απόδρασης του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα (Αλ Καπόνε) ο οποίος "διέμενε" για μήνες σε ιδιωτική κλινική. Ο κ. Χρυσοστομίδης παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού μετά τις πληροφορίες που βγήκαν στη δημοσιότητα για την υπόθεση Κίτα.

γ. Ο κ. Πολυβίου είναι δικηγόρος υπεράσπισης της εταιρείας Ajet Aviation (πρώην Ήλιος) στην πολύκροτη δίκη για το αεροπορικό δυστύχημα που έγινε πριν από 6 χρόνια και ακόμα δεν έχει βρεθεί ένοχος για την πρόκληση θανάτου σε 121 άτομα.

δ. Η σημερίνη δήλωση του κ. Πολυβίου ότι "οι διαδικασίες θα πάρουν χρόνια", ήδη προδιαθέτει αρνητικά το περι δικαίου αίσθημα του λαού που για χρόνια περιμένει να τιμωρηθεί επιτέλους κάποιος για τα λάθη και τις εγκληματικές αμέλειες που διαπράττει.

ε. Το γεγονός ότι η "επιτροπή" είναι μονομελής - δηλαδή αποτελείται ΜΟΝΟ από τον κ. Πολυβίου -  προδιαθέτει αρνητικά το περι δικαίου αίσθημα του λαού, αφού ο κ. Πολυβίου θα είναι ο αποκλειστικός χειριστής της διερεύνησης. Εάν ο Πρόεδρος ήθελε να κερδίσει έστω και λίγη εμπιστοσύνη θα μπορούσε κάλλιστα: 1) να διορίσει και άλλα άτομα στην "επιτροπή" έτσι ώστε να ασκείτε κάποιος έλεγχος μεταξύ των μελών της Επιτροπής, 2) τα άτομα αυτά να προέρχονται ξεκάθαρα από ουδέτερο χώρο (ή ακόμα να προέρχονται και από το χώρο της αντιπολίτευσης, εάν και εφόσον ο Πρόεδρος έχει καθαρή τη φωλιά του).

7 σχόλια:

Unknown είπε...

Σχόλιο φίλου μου δικηγόρου για τον Πολυβίου: "Έτό ο Πολυβίου θα τσιμπήσει ένα γερό μισθό, μπορεί και να φταίξει κάτι μιτσιους μιτσιους και τιποτε αλλο δεν θα γίνει."

Απλά αυτό που μου εξήγησε (που δεν το ήξερα) είναι ότι ο Πολυβίου δεν είναι ποινικός ανακριτής. Δηλαδή π.χ πιάσει τηλ. τον firestarter και πεί του "Κ.firestarter μπορείς να έρτεις για μια κατάθεση όποτε σου είναι εύκολο", ο firestarter μπορεί να του πεί "παρέτα μας δεν έρκουμε".

Παναγιώτης είπε...

Βασικά ο κος Πολυβίου είναι δικηγόρος της Τράπεζας Κύπρου και δεν ασχολήθηκε ποτέ με ποινικά, ούτε είναι ποινικός ανακριτής... εξ ων και ο κος Σταυράκης δούλευε στην Τράπεζα Κύπρου πριν το διορισμό του.... ΜΑΛΙΣΤΑ

takeiteasy είπε...

Η μονομελής ερευνητική επιτροπή είναι εξαιρετικά ευέλικτη. Τόσο που μπορεί να "μαγειρέψει" ή να "στήσει" ή να "σκηνοθετήσει" ή να "αλλοιώσει" όποιο πόρισμα θέλει. Ποιός θα είναι ο αντίλογος/έλεγχος και η δεύτερη ή τρίτη άποψη. Τριμελής κατ'ελάχιστον. Ένας καλός νομικός δεν είναι απαραίτητα (δεν έχει σπουδή ή ειδικότητα ή εμπειρία) ένας ικανός ερευνητής (με την έννοια που αποδίδεται πιο πάνω).

Ανώνυμος είπε...

http://www.ipetitions.com/petition/cyprusnow/

Spread the petition!! Forward to friends, use it on twitter.

Ανώνυμος είπε...

E oi! Tziai alla atoma sthn epitropi? Oi epitropes en monomeli omades sior!
Hehehe

Ανώνυμος είπε...

Εγώ στην αρχή νευρίασα πολύ με αυτή τη μονομελή επιτροπή. Μετά και με διάφορα που βγάινουν στη φόρα, αντιλήφθηκα ότι είμαστε στην Κύπρο, και αυτοί οι που φταίνει και που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας δεν πρόκειται να τιμωρηθούν ποτέ. Εδώ δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη για πιο απλά πράγματα, είναι δυνατόν να καταδικαστεί τώρα ο Χριστόφιας και όλοι όσοι έχουν ευθύνες για ότι έγινε? Όσα άτομα και να ήταν η επιτροπή, αυτοί πάλι καθαρή θα την βγάζαν. Απλά θα στοίχιζε στο φορολογούμενο πολίτη υπέρογκα ποσά η δημιουργία μιας πολυάριθμης επιτροπής. Έτσι λέω δεν πειράζει που η επιτροπή ειναι μονομελής. Παρακαλώ όμως να του κινήσουν αγωγή σε Ευρωπαικά και Διεθνή δικαστήρια, εκεί ίσως τα πράγματα είναι κάπως πιο αντικειμενικά

Ανώνυμος είπε...

Σε τέτοιους δικηγόρους με αυξημένες υποχρεώσεις απευθύνεται ο τιπούκειτος, ώστε να εξοικονομούν σημαντικό χρόνο.