4 Μαρ 2008

Φίμωση των Blog στην Ελλάδα

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο.

Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος.


Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου.Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ’ υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής.

Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη. Συνεπώς, καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο. Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).

Υπογράφουν οι ιδιοκτήτες των blogs
221.gr
argos.wordpress.com
arxediamedia.blogspot.com
chouvi.blogspot.com
erooster.gr
giaskepsou.blogspot.com
gmargari.wordpress.com
gtziralis.com
histologiongr.blogspot.com
inlovewithlife.wordpress.com
karounos.gr
krogias.blogspot.com
larisaperivallon.wordpress.com
magicasland.com
metablogging.gr
nylon.gr
nefelikas.wordpress.com
oneiros.grblog
oraelladas.gr
papanotas.wordpress.com
perlikos.gr
petcoke.wordpress.com
plagal.wordpress.com
realitytape.com
rodiat7.blogspot.com
sofianidis.blogspot.com
stefadouros.blogspot.com
voteforliberty.wordpress.com
vrypan.net
ziouzios.blogspot.com/
και η πρωτοβουλία digitalrights.gr για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο.

Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους. Περισσότερες πληροφορίες: Για την ομάδα freebloggers: Ζαφείρης Καραμπάσης (chocolatehorizon at yahoo.gr), Θωμάς Τζήρος (tom.tziros at gmail.com). Για την πρωτοβουλία digitalrights.gr: Αστέρης Μασούρας (asterios at gmail.com).

Το digitalrights.gr αποτελεί κόμβο πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα δράσης περιλαμβάνουν ιδιωτικό απόρρητο (privacy), ανοικτά πρότυπα (open standards), πατέντες λογισμικού, πνευματικά δικαιώματα ψηφιακού περιεχομένου, και ελεύθερο λογισμικό.

Πηγή red-pep.blogspot.com


Στην Ελλάδα η νέα νομοθεσία που προωθείται, διορίζει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) ώς αρμόδια αρχή ελέγχου των ιστολογίων. Ελπίζουμε ότι οι φίλοι της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου που επισκέπτονται τακτικά τη Φουκού, δεν έρχονται με σκοπό να μας φιμώσουν!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kala tha kamei to esr

Ανώνυμος είπε...

Για εξήγα αγαπητέ ανώνυμε γιατί θα κάμει καλά...

Ανώνυμος είπε...

e ma afou eseis oi blokkers grafete ores-ores kati vlakies. sto kato kato kai oi blokkers dimosiografoi einai. opos tous elexoyn aftous, etsi je esas

ctrl-alt-backspace είπε...

Πρώτον, είμαστε bloGGers και όχι BloKKers.

Δεύτερον, είπες ότι ώρες-ώρες κάποιοι που εκφέρουν τις απόψεις τους λένε βλακείες. Αν σου πω εγώ τώρα ότι λες βλακείες δεν νομίζω να σου αρέσει...

Τρίτον, οι bloggers δεν είναι δημοσιογράφοι, είναι πολίτες που λένε τις απόψεις τους μέσω μιας διαδικτιακής τοποθεσίας (του χώρου του) η οποία είναι είτε ιδιοκτησία του, είτε φιλοξενείται από κάποιον άλλο (πχ Blogger-Blogspot-Google). Η μόνη σχέση τους με την δημοσιογραφία είναι το κλισέ "δημοσιογραφία των πολιτών" που δεν είναι εντελώς λάθος, αλλά παρερμηνεύεται εύκολα και μάλλον για αυτόν τον λόγο πιστεύεις ότι οι bloggers είναι δημοσιογράφοι.

Ανώνυμος είπε...

auta pou leei o anonymos den einai vlakies. en kati allo ...alla tha sevastw tin epithimia twn psistwn kai den tha vrisw

aloupas είπε...

e anonime diladi pios en tzinos pou en na apofasizei ti dikeoute na pei o kathe enas san sxolio san prosopiki tou apopsi ? esou? an den sinfoni mazi sou na ton pianoumen na tou balloumen prostimo?

thelo kai ego me tin sira mou na po oti ta bloggs ennen MME kai gia auton en dikeoute kanenas na ta elexei

kyriakos είπε...

ΑΝΏΝΥΜΕ
ΔΙΑΦΩΝΏ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΛΛΆ ΘΑ ΈΔΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΊΣΕΙΣ ΝΑ ΛΈΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

‘’ΒΟΛΤΕΡΟΣ’’
(ΜΙΑ ΦΑΟΥΣΑΝ ΓΙΙΙΑΡΣ ΑΓΚΟΟΥ ΙΝ Ε ΓΚΑΛΑΞΗ ΦΑΡ ΦΑΡ ΑΓΟΥΕΗ)