21 Απρ 2008

"Εν να πάω έσσω μου" από τον Andreas Megahz

Ο φίλος - blogger Andreas (Megahz) έγραψε και δημοσίευσε πρόσφατα στο blog του (blog.megahz.org) το ακόλουθο άρθρο σχετικά με ένα θέμα μου απασχολεί μεγάλη μερίδα των σημερινών νέων, το στεγαστικό. Το αναδημοσιεύουμε χώρις περαιτέρω σχόλια:


"Τι εννοεί κάποιος άμα λαλεί "εννα πάω έσσω μου"; εννοεί πως εννα πάω στο χώρο μου, εννα έβρω ζεστασιά, εννά πάω να έβρω την ηρεμία μου, πάω να ησυχάσω...

Πριν 4 χρόνια είπα να φύω που το χωρκό, ντάξει ήταν μόνο 30 λεπτά που την Λευκωσία, αλλά λόγω νυχτερινών σπουδών και φούλ-τάιμ δουλειάς καθημερινά, είπα να έρτω Λευκωσία. Ε, εμυάλινα θέμας, ήντα μπου να κάμνω έσσο; να ανεξαρτητοποιηθώ λλίο.

Εγύρεψα να αγοράσω διαμέρισμα.

Έπιαννες πριν 4 χρόνια ένα δυαρούι, μία καθωσπρεπέστατη τρύπα 75 - 80 τετραγωνικά με μίνιμουμ 72 - 73χιλιάδες λίρες + ΦΠΑ σε μη κεντρικές περιοχές, μιλώ για περιοχές Αγλαντζιά, Παλλουριώτισσα. Υπόψη πως για να σου κάμουν οι τράπεζες δάνειο θα πρέπει να έσιεις το 20% του δανείου στο σιέρι και να το σπονσάρεις εσύ για να σε δει ο τραπεζίτης με χαμόγελο. Το 10% του 15% του ΦΠΑ πιάνεις το πίσω γιατί δηλώνεις ότι εν η πρώτη σου μόνιμη κατοικία και γι' αυτό βοηθά σε η κυβέρνηση.

Εννοείτε πώς το να είσαι 23 χρονών και να μπεις δάνειο 90 χιλιάδων για τα επόμενα τρακόσια πενήντα χρόνια της ζωής σου εν συζητιέται, ιδίως άμα οι γέροι σου εν βαστούν να σε βοηθήσουν και εννα προσπαθήσεις να μπεις που μόνος σου στα μπουντρούμια των τραπεζικών διυλιστηρίων. Εν πα' να κόψεις τα τσιάρα, ποτά, φαγιά, ξενύχτια, έξω, μέσα, φίλους και εχθρούς, να κυκλοφοράς με ποδήλατο, να φορείς μεταχειρισμένα ρούχα, η δόση των 450-500 λιρών των μήνα εν φκέννει.

Γι' αυτό οι παραπάνω καταλήγουν στο ενοίκιο. Διάς 250 λίρες μίνιμουμ για ένα μονάρι τζιαί κουτσοπερνάς ώσπου να κάτσει το joker. Ή βρίσκεις τζιαι συγκατοικείς.

Μια κοπελλούα, φοιτήτρια του πανεπιστημίου Κύπρου που ενοικίασε πριν κανένα χρόνο στην πολυκατοικία που νοικιάζω, πιερώνει για στούντιο διαμέρισμα 270 λίρες τον μήνα. Κανονική ληστεία για τον γονιό που θέλει να σπουδάσει το βλαστάρι του!

Η απορία μου εμένα είναι, ντάξει εμείς, ελεύθεροι, τζιαι γυρεύκουμε να μείνουμε, τζιαι πετάσσουμε τες λίρες μας στο ενοίκιο τζιαι κουτσοπερνούμε. Το πρόβλημα έννε σε εμάς. Το πρόβλημα είναι στα νεαρά ζευγάρια, τί εννα κάμουν τζιείνοι; Που εννα μείνουν; Έννα καταχρεωθούν να πιάσουν ένα τεράστιο δάνειο για να πιάσουν ένα δυάρι των 80 τετραγωνικών. Άτε τζιαι πιάσουν το δυάρι, αν κάμουν το ένα δωμάτιο γραφείο τζιαι το άλλο υπνοδωμάτιο, πες εννα κάμουν τζιαι ένα μωρό, τζίνο το μωρό που εννα μείνει; Άτε τζιαι στριμώξουν τζιαι το μωρό σε καμιάν γωνιά, απαγορεύεται ρητώς να μεγαλώσει, εν θα τον φορεί. Φυσικά για 2ο μωρό δε γίνεται συζήτηση.

Τώρα (πριν 5-6 μήνες που γύρεψα) τα δυάρκα εν μίνιμουμ 85 χιλιάδες λίρες +ΦΠΑ τα 80 τετραγωνικά μάξιμουμ, τζιαί ο χώρος παίζετε στην διαρρύθμιση. Αν θέλεις παραπάνω χώρο... εν θέλεις παραπάνω χώρο! Αν θέλεις παραπάνω χώρο, πάεις στες 130-140χιλιάδες λίρες.

Μετά γίνονται παράπονα για την υπογεννητικότητα που μαστίζει τον κόσμο. Ε άμα ο κόσμος δουλεύκει μια ζωή για να πιερώνει τα δάνεια που θα του προσφέρουν μια στέγη πάνω στη κελλέ του, που ανέσεις για μωρά;

Μια καλή λύση σε τούτο ούλλο το πρόβλημα είναι να αγοράσεις για να μείνεις 2-3 χρόνια και μετά να το πουλήσεις τζιαί να φροντίσεις η τράπεζα να μεν σου βάλει "πέναλτι" λόγω της στιγμιαίας αποπληρωμής. Με τούτην την πώληση αποσκοπείς (αν είσαι τυχερός) να φκάλεις κανένα 15χίλιαρο - 20χίλιαρο λίρες, θα φορολογηθείς φυσικά κανονικότατα από το κράτος για την μεγάλη σου πώληση και μετά θα σου μείνει με ένα budget το οποίο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις κάτι μεγαλύτερο, και φυσικά ακριβέστερο. Άρα που ήσουν; Πούποτε, πάλε θα χρωστάς μια μεγάλη αναλογία των μαλλιών της τζιεφαλής σου.

Ώσπου περνούν τα χρόνια οι τιμές παν πάνω. Τζιαι όσοι μιλούν για λύση τζιαί ξέρω γω... μακάρι να βρεθεί λύση αλλά εγώ προσωπικά νομίζω εννά τους πάρει τζιαιρό ακόμα ώσπου να βρεθεί κάποια λύση τζιαι να πέσουν οι τιμές. Επίσης εν νομίζω ο κόσμος να σταματήσει να αγοράζει. Θα είναι μεν λίο πιο συγκρατημένοι αλλά θα συνεχίσουν να αγοράζουν. Ο κόσμος έσιει ανάγκη της στέγης. Θέλει ένα τόπο να μείνει, είτε με ενοίκιο, είτε με χρέος.

Κάπου σε τούτο το θέμα ήβραν πάτημα τζιαι τα Ημισκούμπρια τζιαι εγράψαν ένα τραούδιν:
"...
700, 800, 900 ευρώ
τα νοίκια φιλαράκο έχουν φτάσει στο Θεό
και λες κορόιδο είμαι ή μήπως τα 'χω χάσει
να μένω με το ζόρι, σ' ένα λεβητοστάσι;
Θα τα σκάω κάθε μήνα, στο δικό μου το τσιφλίκι
και παίρνεις την απόφαση να φύγεις απ' το νοίκι
στη μπάντα έχεις δέκα χιλιάρικα ευρώ
και ξεκινάς, χα χα χα, με τούτο το ποσό
υπολογίζεις δόση 600 ευρώ
και λες με δυο μισθούς μάλλον είναι βατό
χαμογελάς και λες, επιτέλους θα επιλέξω
και βρίσκεσαι για δάνειο στη τράπεζα απ' έξω
και μπαίνεις με το ύφος, ασύλληπτου λεφτά
και σε δέκα λεπτά, χάνεις κάθε τσαμπουκά
επιτόκια σταθερά, επιτόκια κυμαινόμενα
ένα μήνα δεν πληρώνεις, σου παίρνουν και τη γκόμενα
και η δόση που υπολόγιζες, στα μέτρα σου να φέρεις
χα... καλό, τ' άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;..."

(στίχοι: Δ. Μετζέλος / Μιθριδάτης - "Ψάξε, τρέξε να βρεις σπίτι")

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

oi neoi (osoi en exoume xwrafkia na poulisoume) eimaste distixws katadikasmenoi....
Moni lisi na vreis kapou apomakra pou tse pale enen efikto

Stefania είπε...

Ο φίλος Αντρεας που εγραψε το αρθρο εχει απολυτο δικαιο. Ειμαι λιγο μεσα στα πραγματα και δυστυχως σημερον ημερα ειναι πολυ δυσκολο για ενα νεαρο ζευγαρι να αγορασει ενα σπιτι ή και διαμερισμα χωρις τη βοηθεια των γονιων τους. Καπου θα σταθεροποιηθει η κατασταση, ομως δυσκολο να πεσουν οι τιμες.
Ο χρονος θα δείξει.

Ανώνυμος είπε...

ee kopelia inna mpu sas 8orw psifiste nai sth lysh na pesoun oi times!

Κανταλέχο είπε...

έχει point o ανώνυμος. ο λόγος που θα μας εξαναγκάσουν να δεχτούμε την επόμενη λύση θα'ναι πρωτίστως οικονομικός. πουτάνες Εγγλέζοι! ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν κ οδηγούν πλέον τα πράγματα εκεί που ακριβώς θέλουν...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι λέω, νοίκι; Νοίκι!
Δεν είναι τα τούβλα που κάνουν το σπίτι.

haha είπε...

Σίγουρα δεν είναι τα τούβλα που κάνουν το σπίτι, όμως τα γέριμα φτάνεις σε ένα σημείο που λες "γιατί να διώ 500 ευρώ ενοίκιο τον μήνα για μια ζωή και στο τέλος να μεν έχω τίποτε δικό μου;"

Οπότε καταφεύγεις στο δάνειο και αντί να δουλεύεις για το νοίκι, δουλεύεις για το δάνειο...

Άστα να πάνε. Εκαταντήσαμε όπως την Αθήνα του 70 και του 80

Ανώνυμος είπε...

nai.. oi egklezoi ta kamnoun oulla oxi oi axristoi oi politikoi mas.. mia zwh touto pistefkoun oi kypreoi..

zattin
oulla ta kaka tis kyprou oi 3enoi ta kaman.. me ta satanika sxedia kai tis synomisies tous..

emeis... kouppa apanh..

A είπε...

e ne, poso noiki re paidkia,
Tze na agoraseis kai na pouliseis se merika xronia gia na agoraseis kati kalitero, meta na to ksanapouliseis gia kalitero, sto telos tha vretheis me kalitero alla kai me megalitero xreos.

Ανώνυμος είπε...

opiou kofki o nous tou pai prosta. Opios kleei en pai..

Ανώνυμος είπε...

opiou kofki o nous tou pai prosta. Opios kleei en pai..

A είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
BlaCk piTt είπε...

O monos tropos gia na apoktisw spiti einai na vrw kamia plousia k na tin parw...
Eidalliws me vlepw na ftanw ta 40 k na menw akoma me tous goneis m... 'H , an 8elw na to pai3w ane3artitos na zi8kianeukw sti lidras...