15 Φεβ 2008

Ομάδες Ψηφοφόρων

Τέλειωσε και η 2η διακαναλική συνάντηση (αρνούμαι να την αποκαλέσω debate) των τριών. Από αύριο oι εφημερίδες και τα κανάλια θα κάνουν επιτέλους διάλειμμα από τις συζητήσεις και τις δημοσκοπήσεις -μπας και ξεπρηστούν λίγο οι αδένες μας. Παρόλο που οι ενδείξεις φέρνουν τον Τάσσο και τον Χριστόφια αντιμέτωπους στον τελικό της 24ης Φεβρουαρίου, τα περιθώρια λάθους και οι εισαγώμενες ψήφοι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Στην προσπάθεια μου να αναλύσω με το φτωχό μου μυαλό τις συμπεριφορές που συλλέγω από τους γύρω μου, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι (όχι όλοι φυσικά) ψηφοφόροι είναι χωρισμένοι σε 3 κυρίως Ομάδες:

Ομάδα Α: Υπέρ της λύσης. Αυτοί που θέλουν διευθέτηση / λύση του πολιτικού μας προβλήματος το συντομότερο. Τα άτομα αυτά είναι κυρίως Βαρωσιώτες ή πρόσφυγες που έχασαν μεγάλη περιουσία στα κατεχόμενα και άτομα που θα επωφεληθούν από τυχόν λύση του κυπριακού - είτε με επιστροφή των περιουσιών τους, έιτε με κάποιου είδους αποζημίωση. Πολλά από τα άτομα αυτά ψήφισαν "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν. Κάποιοι ίσως να ψήφισαν και "ΟΧΙ" αλλά αμφιταλαντεύονταν μέχρι την τελευταία στιγμή. Μερικοί από αυτούς πιστεύουν ότι ο λόγος που δεν κατάφεραν να κτίσουν τίποτε στη ζωή τους είναι η κατοχή και ελπίζουν ότι με μια λύση (έστω και βάσει Σχεδίου Ανάν) θα ανεβεί το βιωτικό και οικονομικό τους επίπεδο. Στην ομάδα αυτή ανήκουν επίσης αυτοί που συνηθίζουμε να αποκαλούμε επαναπροσεγγιστές (ή φιλότουρκους κατά άλλους) και παν συχνά για καφέ με τον Αλί, την Εμινέ και τον Μεχμέτ. Επίσης εδώ ανήκουν και οι "Νεοκύπριοι". Στον πρώτο γύρο μπορεί να ψηφίσουν μέχρι και Θεμιστοκλέους. Στο δεύτερο γύρο, τα μέλη της ομάδας αυτής είναι ικανά να ξεχάσουν ιδεολογίες και κομματικά πιστεύω για χάρη της "λύσης" ψηφίζοντας αυτόν που είναι πιο κοντά στο “NAI” (του δημοψηφίσματος), αν δεν έχει περάσει ο δικός τους υποψήφιος.

Ομάδα Β: Τους βολεύει το status quo. Πολλοί από αυτούς είναι άτομα που δεν θα έχουν κανένα οικονομικό όφελος από πιθανή λύση, γι'αυτο σου λένε "γιατί να οφελειθούν οι άλλοι και εγώ να μείνω όπως είμαι;" Βρήκαν τα καλά της ψυχής τους μετά την εισβολή. Μπορεί να τους έκατσε και το χρηματιστήριο την προηγούμενη δεκαετία και ακόμα τρών καλά. Μερικοί μπορεί να είναι και πρόσφυγες που έχασαν περιουσία, αλλά βολευτήκαν καλά τώρα και φοβούνται ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα τους επηρεάσει αρνητικά. Κάποιοι το παίζουν και “high class” Λευκωσιάτες. Κάποιοι είναι πρώην Κληριδικοί που τώρα πήγαν με το ΔΗΚΟ (λόγω Σχεδίου Ανάν). Κάποιοι άλλοι είναι ιθαγενείς Λεμεσιανοί ή Παφίτες, ή ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις γενικότερα (π.χ. σε Αγία Νάπα, Πρωταρά, Παραλίμνι, Λάρνακα) και φοβούνται τον ανταγωνισμό από τα ξενοδοχεία σε Κερύνεια και Αμμόχωστο. Στην ομάδα αυτή βρίσκονται επίσης και αυτοί που δεν θέλουν τους Τούρκους και φοβούνται τη λύση. Μια μερίδα από αυτούς όμως, δεν ενοχλούνται καθόλου να πηγαίνουν στην Κερύνεια σαν τουρίστες σε εβδομαδιαία βάση και να βλέπουν τους Τουρκοκύπριους και τους έποικους στα καζίνο, στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα της Κερύνειας, φτάνει να μην έχουν Τουρκοκύπριο γείτονα ή συνάδελφο. Δεν θα τους ενοχλούσε καθόλου η διχοτόμηση, αλλά φοβούνται να το πουν ανοικτά. Στον πρώτο γύρο μπορεί να ψηφίσουν ακόμα και Ματσάκη (στα κρυφά όμως). Στο δεύτερο γύρο είναι ικανοί να ξεχάσουν ιδεολογίες και κομματικά πιστεύω για χάρη της μη-λύσης ψηφίζοντας αυτόν που είναι πιο κοντά στο “ΟΧΙ” του δημοψηφίσματος, αν δεν περάσει ο δικός τους.

Ομάδα Γ: Τα κομματόσκυλα. Πάντα πιστοί στο κόμμα τους ή στην "ιδεολογική" τους κατεύθυνση (π.χ. δεξιός, αριστερός). Είτε επειδή ο παπάς τους ξέρει τον Γλαύκο, ο παππούς τους ήταν χωρκανός του Εζεκία ή ο θείος τους είναι κουμπάρος του Τάσσου αισθάνονται μεγάλη υπερηφάνεια για το κόμμα τους και θα ψήφιζαν ακόμα και ένα μπαμπουΐνο εάν αυτόν τους υποδείκνυε το κόμμα. Στην περίπτωση δε που ο Υποψήφιος τους δεν περάσει στο δεύτερο γύρω θα στραφούν σε αυτόν που είναι αισθάνονται πιο κοντά τους (κομματικά):
π.χ. "είμαι Ακελικός / Αριστερόφρων Δηκοϊκός / Αριστερόφρων Εδεκίτης, άρα πρέπει να ψηφίσω τον Α που είναι πιο αριστερός από τον Β" ή
"είμαι Συναγερμικός/ Δεξιόφρων Δηκοϊκός / Δεξιόφρων Εδεκίτης, άρα πρέπει να ψηφίσω τον Β που είναι πιο δεξιός από τον Α" ή
"είμαι Ακελικός, άρα δεν ψηφίζω Συναγερμό με καμιά πουτάνα" ή
"είμαι Συναγερμικός, άρα δεν ψηφίζω ΑΚΕΛ με καμιά πουτάνα".

ΔΕΝ ισχυρίζομαι ότι η πιο πάνω ανάλυση είναι ορθή. Κατ' ακρίβειαν είμαι βέβαιος ότι σίγουρα υπάρχουν κιάλλες ομάδες τις οποίες όμως είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίσω, να καθορίσω ή να περιγράψω ...αλλιώς δεν εξηγείται το φαινόμενο Ματσάκη που φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει πάνω από 2%.

Επίσης δεν αγνοώ την ύπαρξη ατόμων που υποστηρίζουν την "Ευρωπαϊκή Λύση", όμως έχω την εντύπωση ότι προς το παρών τα άτομα αυτά είναι διαχωρισμένα στις 3 ομάδες που ανέφερα πιο πάνω επειδή ο όρος "Ευρωπαϊκή Λύση" δεν είναι ακόμα σαφής. Κάποιοι την ερμηνεύουν ότι: "θα έρθουν οι Ευρωπαίοι να μας λύσουν το πρόβλημα μας", κάποιοι άλλοι λένε ότι "αν μείνουμε έτσι όπως είμαστε θα λυθεί από μόνο του μέσα από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο" και κάποιοι άλλοι (π.χ. Ματσάκης) λένε ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί "με διχοτόμηση και ένταξη των 2 κυπριακών κρατών στην Ε.Ε.". Και οι 3 αυτές απόψεις είναι κατά κάποιο τρόπο Ευρωπαϊκές...

Δεν είχα σκοπό να γενικεύσω, ούτε να βάλω τους ανθρώπους σε καλούπια. Απλά μοιράζομαι κάποιους προβληματισμούς (για όσους μπήκαν στον κόπο να τους διαβάσουν). Τώρα απλά αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της κάλπης.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ βαθυστόχαστος μας βγήκες

Ανώνυμος είπε...

e kani re filosofe.
esi kai o muskallis isaste

Ανώνυμος είπε...

Symfonw apolyta gia tin omada 3. Exei pollous fanatismenous akrodeksious kai akroaristerous pou skeftounte etsi!

Ανώνυμος είπε...

nomizw en eisai kai poli enimeromenos file m...oi sinagermikoures xwris kan poutana 8a 4ifisoun gristofkia ston 2o giro an den perasei o kasoulas!
ama ts simferei toutoi oi mono 4ifizoun koumouno alla pan je stin edon ama laxei

Panayiotis είπε...

dystyxws i eftixws afti einai i alitheia kai episis o Matsakis pou xlevazetai kathe fora pou tha vgei stin TV, proteinei to pio ''giino'' kai pio konta sta yparxonta dedomena mas sxedio lysis an onomazetai etsi..