23 Φεβ 2008

Chamaeleo politicantius lilliskullus

Μέσα στη μιζέρια και την απαισιοδοξία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια λόγω των κλιματολογικών αλλαγών και της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη, μια επιστημονική είδηση ήρθε για να ρίξει μια ακτίδα ελπίδας για την πανίδα του τόπου μας. Ένα είδος ερπετού που δεν είχε καταγραφεί προηγουμένως πουθενά στον κόσμο, έκανε πρόσφατα την εμφάνιση του στην Κύπρο και οι επιστήμονες ερπετολόγοι παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον τον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά του.

Ο Chamaeleo politicantius lilliskullus ανήκει στην οικογένεια ερπετών του Χαμαιλέοντα. Το μέγεθος του είναι αρκετά μεγαλύτερο από τους συνηθισμένους χαμολιούς, ενώ το κεφάλι του θυμίζει ανθρώπινη μορφή (χωρίς όμως το αντίστοιχο περιεχόμενο). Το παράδοξο με την εμφάνιση του είδους αυτού, είναι η έντονη παρουσία του σε αστικές περιοχές (π.χ. Λευκωσία). Όμως επιστήμονες που μελέτησαν με ενδελέχεια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του (όπως τη γλώσσα και το σαγηνευτικό βλέμμα του) εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η καταγωγή του είδους προέρχεται απο την περιοχή και επαρχία της Πάφου. Το πως βρέθηκε στην πρωτεύουσα ακόμα ερευνάται, αλλά το πιο πιθανό είναι να έπεσε από το εξώστ μοτοσικλέτας που οδηγούσε παλαιότερα η κα. Ανδρούλλα.


Η γλοιώδης παφίτικη γλώσσα του είναι το μεγαλύτερο του προσόν, αφού όταν ξεδιπλωθεί τον βοηθά να στοχεύσει τη λεία του και να συλλέξει την τροφή του. Πολλές φορές συνηθίζει να φτύνει πρώτα, και ακολούθως να γλείφει.

Όπως και τα άλλα είδη χαμαιλέοντα έτσι και ο lilliskullus έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό του το δέρμα του, το οποίο έχει τη ιδιότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Τους τελευταίους μήνες, οι μελετητές παρατήρησαν μια τάση εναλλαγής μεταξύ κόκκινου και ανοικτού γαλάζιου χρώματος χωρίς όμως να μπορέσουν να εξηγήσουν τους λόγους και τη συχνότητα στην αλλαγή των χρωμάτων. Πιθανολογείται ότι το ερπετό βρίσκεται προσωρινά σε σύγχυση πράγμα που περιπλέκει την προσαρμογή του με το περιβάλλον.

Μετά απο επικοινωνία με διεθνείς περιβαλλοντικές οργανωσεις έχει επιβεβαιωθεί ότι το είδος αυτό είναι πράγματι το μοναδικό στον κόσμο και πρέπει να προστατευθεί. Γίνονται σκέψεις για περιορισμό του σε κλειστό χώρο ώστε να διασφαλιστεί η διαιώνιση του είδους.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

INE CARRERA TA GIALIA ?

Ανώνυμος είπε...

βαόστε τον καλά! μόνο ζημιές κάμνει

Ανώνυμος είπε...

Emmm, en to idio eidos me tzino to Li-lick-ass?

Epeidi thoro kapoies omoiotites me tzino to eidos pou mou esinaferen o kollitos mou prin llion tziero.

Fisika mporei tze oi tora pou to skeftoumai, giati to arhikon tou onomatos (Li) paei pros Kina meria