4 Μαρ 2008

Μέχρι να συνηθίσουμε το ευρώ...

Πάντα ήμουν υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωζώνη και εξακολουθώ να υποστηρίζω αυτή τη θέση. Απλά παραθέτω κάποιες παρατηρήσεις/σκέψεις που έκανα με την hands-on εμπειρία μου στους πρώτους 2 μήνες επίσημης κυκλοφορίας του ευρώ στην Κύπρο.
Παρατήρηση 1:
Γιατί οι περισσότερες ΑΤΜ δίνουν μόνο χαρτονομίσματα των €10? Είναι σπαστικό. Είναι σχεδον σαν να σου δίνουν μόνο πεντόλιρα (5.85 Λ.Κ.).
Π.χ. αν χρειαστείς ποσό €170 (περίπου 100 Λ.Κ.) σε μετρητά, θα κουβαλάς μαζί σου 17 χαρτονομίσματα (αντί 5 - 10 που θα σου έδινε σε λίρες). Από τη μια είναι καλό, επειδή νομίζεις ότι κρατάς πολλά και μπορείς να το παίζεις Ωνάσης... αλλά μετά καταλαβαίνεις ότι δεν διαρκούν τόσο πολύ.
(Κάποιες ΑΤΜ δίνουν και χαρτονομίσματα των €20, αλλά όχι όλες. Μου έτυχε 2-3 φορές).
Παρατήρηση 2:
Όταν πήγαινα σε ΑΤΜ παλιά να πάρω λίρες η ΑΤΜ έδινε τις ακόλουθες επίλογές:
£10, £20, £40, £60, £80, £100, Άλλο Ποσό.
Τώρα που το νόμισμα είναι το ευρώ οι επιλογές παρέμειναν οι ίδιες:
€10, €20, €40, €60, €80, €100, Άλλο Ποσό.
Γιάτι;
Παρατήρηση 3:
Με τις λίρες Κύπρου το μικρότερο κέρμα είχε αξία £0.01 και το μεγαλύτερο £0.50.
Τώρα με το ευρώ το μικρότερο έχει αξία €0.01 (£0.005852), και το μεγαλύτερο €2 (£1.17). Αυτός είναι και ο λόγος που γεμίζουν οι τζέπες μας ψιλά και τα πορτοφόλια μας βαρούν μισή οκκά και κουδουνίζουμε σε κάθε μας βήμα όπως τες τσούρες που παν να βοσκήσουν.
Παρατήρηση 4:
Όταν είχαμε τες λίρες, σπάνια μου έδιναν ρέστα νομίσματα των 1 ή 2 σεντ. Ο λόγος φυσικά ήταν η σταδιακή στρογγυλοποίηση των τιμών στο πλησιέστετο "σελίνι" (£0.05) που είχε δημιουργηθεί με τα χρόνια.

Τώρα με τα ευρώ γεμίσαμε με νομίσματα των 1, 2 και 5 cent. Από τη μια είναι ενθαρρυντικό και είναι μια ένδειξη ότι κάποιοι τηρούν τη σωστή μετατροπή των τιμών από λίρες σε ευρώ, από την άλλη είναι δύσκολο να τα ξεφορτωθείς αφού δεν μπορείς να πληρώσεις τίποτε με τα μπρούντζινα κέρματα του ευρώ. Στο τέλος αναγαζόμαστε να τα φυλάμε σε κουμπαράδες και κουππούθκια μέχρι να πολλύνουν για να πάμε στην τράπεζα να τα αλλάξουμε...

7 σχόλια:

Unknown είπε...

Symfono apolyta mazi sou file firestarter. To theoro toulaxiston ilithio afto pou symvainei me tis ATM.

achilleas είπε...

μεν εσιεις την εντύπωση ότι επειδή η τιμή εν 51.23ευρω σημαίνει οτι εν εκαμε στρογγυλοποιηση, εσιει που κοφκει ο νους τους τζαι βαλλουν τιμές μη στρογγυλοποιημένες αλλα πολλά πιο ψηλές από ότι εν κανονικά, τζαι χαπαρι εν πέρνεις :D

Sike είπε...

όλα σωστά εκτός η δεύτερη παρατήρηση: εγώ αντιθέτως επρόσεξα ότι τωρά οι επιλογές είναι 30 ευρώ και πάνω, ενώ η "ταχεία ανάληψη" από 50 λίρες έγινε 80 ευρώ.

Στη Λαϊκή. Ίσως στες άλλες να μην αλλάξαν...;

υ.γ. εμένα φακκά μου το ευρώ :( θέλω τες λιρούες μου

Ανώνυμος είπε...

Wraio to site alla prosopika to athro to vrisko polla astoxo

Ανώνυμος είπε...

diladi re anonyme OULLLLA ta alla itan eustoxa tze monon touton to "athron" itan astoxo? pareta mas olan tze esou... eginikete mou oulloi experts se oulla gmt

A είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=QJoNimbcgBA

Ανώνυμος είπε...

k.a. to complex pou exeis einai terastio.... To kiprioko complex sto megalio tou