4 Μαρ 2008

"Κάτι blogs που τα περνάς στο ντούκου"

Με αφορμή ένα άρθρο της Έλενας Ακρίτα στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" που διάβασα σε σημερινό post του cncminustv (και του eimai-blogger.blogspot.com), άρχισα να γράφω ένα σχόλιο το οποίο τελικά μου βγήκε υπερβολικά μεγάλο... Τελικά αποφάσισα να το αναπτύξω και το δημοσιεύω σαν post στη Φουκού:

Οι bloggers είναι "δημοσιογράφοι" που "δουλεύουν" δωρεάν. Γράφουν για αυτά που ζουν καθημερινά χωρίς να είναι απαραιτήτως οι καλύτεροι στην ορθογραφία ή στη σύνταξη κειμένων. Το πιο πιθανό είναι να μην τους προσλάμβανε καμιά εφημερίδα και κανένα κανάλι επειδή δεν έχουν αυτά που σήμερα θεωρούνται "δημοσιογραφικά προσόντα". Οι bloggers έχουν όμως άποψη, έχουν αισθήματα, έχουν φαντασία, έχουν χιούμορ, έχουν κρίση.

Το μόνο που δεν έχουν είναι το ψώνιο να γίνουν γνωστοί και διάσημοι (ή να γίνουν πρώτη μούρη στο καβούρι όπως άστοχα είπε η Έλενα Ακρίτα), γι'αυτό και οι περισσότεροι παραμένουν ανώνυμοι. Ίσως για άτομα όπως η κα. Ακρίτα, οι bloggers "έγιναν ξαφνικά γνωστοί" επειδή η ίδια τώρα τους ανακάλυψε. Η ουσία όμως, κα. Ακρίτα, είναι ότι οι bloggers είναι ήδη γνωστοί. Είναι γνωστοί σε αυτούς τους 10, 20, ή 100 άνθρωπους που κάπου - κάπου επισκέπτονται τα blog τους και διαβάζουν αυτά που έχουν να πουν (έστω και αν δεν αφήνουν ούτε ένα σχόλιο στις αναρτήσεις που διαβάζουν).

Η ανωνυμία/ψευδωνυμία είναι το πλεονέκτημα που τους "λύνει τα χέρια" έτσι ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν ελεύθερα αυτά που απαγορεύει στους επώνυμους δημοσιογράφους (δηλαδή εσάς, κυρία Ακρίτα) η "γραμμή" που ορίζει η κάθε εφημερίδα / ραδιοσταθμός / κανάλι / περιοδικό / φυλλάδα ή οτιδήποτε εμπίπτει στο γενικότερο όρο "ΜΜΕ".

Σίγουρα υπάρχουν και blogs τα οποία διαχειρίζονται άτομα με απωθημένα, που μέσα από το ίντερνετ βρήκαν το ελεύθερο βήμα για να βρίσουν και να λασπολογήσουν. Αυτού του είδους τα ιστολόγια όμως δεν έχουν κάτι να πουν διαχρονικά, γι'αυτό και είναι καταδικασμένα να χαθούν στις αχανείς διευθύνσεις του κυβερνοχώρου, μόλις ολοκλρωθεί ο λόγος ύπαρξης τους.

Όλη αυτή η φημολογία περί ελέγχου των blogs άρχισε με το Press-Gr, ένα blog που τόλμησε να γίνει το βήμα των ανωνύμων. Το έγκλημα του Press-Gr ήταν ότι επέτρεψε σε ανώνυμους επισκέπτες να καταγγείλουν άτομα και καταστάσεις που ενισχύουν τη διαφθορά. Τελικά φαίνεται ότι κάποιοι διεθφαρμένοι θα βγουν και πάλι νικητές (όπως συμβαίνει συνήθως στην ωμή πραγματικότητα). Αν η φίμωση της αλήθειας και η νόμιμη επικράτηση της διαφθοράς είναι η λύση, τότε Ζήτω που καήκαμε.

Εμείς ενώνουμε τη "φωνή" μας με τις φωνές των Ελλήνων bloggers, και δηλώνουμε τη διαφωνία μας για το σχέδιο φίμωσης των Blogs. Θυμίζουμε κάτι που είχε γράψει η Αμαλία Καλιβυνού στην τελευταία της ανάρτηση τον Μάϊο του 2007:

"...Μαγικό ραβδάκι δεν υπάρχει, δυστυχώς. Ήθελα να δείξω μόνο κάποιους τρόπους άμυνας, κι ένας από αυτούς είναι η δημοσίευση του τι γίνεται..."

Η Αμαλία Καλυβινού ήταν ίσως η πρώτη ελληνίδα blogger που τόλμησε να δημοσιοποιήσει μέσα από το blog της τους άνισους αγώνες που έδωσε με το διεφθαρμένο κατεστημένο στην προσπάθεια της να νικήσει τον καρκίνο. Η Αμαλία έφυγε πριν από μερικούς μήνες. Το fakellaki.blogspot.com όμως υπάρχει ακόμα για να μας θυμίζει τη δύναμη που μπορεί να αντλήσει ένας άνθρωπος απο κάτι "blogs που τα περνάς στο ντούκου", κυρία Ακρίτα.

9 σχόλια:

ctrl-alt-backspace είπε...

Πολύ εύστοχα τα σχόλια σου Firestarter. Έχω την άδεια σου να το αναδημοσιεύω στο eimai-blogger?
--

haha είπε...

φυσικά έχεις την άδεια μου, αφού όπως έγραψα, το κειμένο αυτό προοριζόταν για σχόλιο σε δικό σου post...

Ανώνυμος είπε...

basika en tragikon afou ta bloggs en prosopikos xoros tou kathe nou na prospatheis na ta elekseis. en na ftasoumen stous kerous tis logokrisias

Ανώνυμος είπε...

Δεν την καταλαβαίνω αυτή τη λογική της κας Ακρίτα. Μετά μιλάνε για φασισμό...

kyriakos είπε...

Κυρία Ακρίδα είστε ο πιο αδύναμος κρίκκος..

Ανώνυμος είπε...

ASSHOLE-iste me tin Akrita sior? (Krima giati kaaapote ipirxe poli kali, prosektiki kai sovari se OTI ekane, egrafe, i elege).

Oi pellares a, na kamousin etsi prama tze kleisoun ta blogs, coz istera POU enna grafo tes pellares (tze kapoies analampes pou kapote mou erkountai)? Tze na skefteite oti aman evriska lliin ora pou tin douleia (o tonos sto i), eloarkaza na kamo tze go kanena blog gia na psiloposkolioumai. :(

Ανώνυμος είπε...

exei dikaio re i gineka,

Ανώνυμος είπε...

Βρε ανώνυμε, θα εξηγήσεις επιτέλους γιατί έχει δίκιο η γυναίκα;;;

Ανώνυμος είπε...

όσον αφορά το press-gr, ας έχουμε υπόψη πως δεν είναι τόσο καθαροί όσο φαίνονται οι τύποι. Η κορυφαία ελληνίδα blogger peripteratzou δήλωσε σε συνένετευξή της πως όλοι οι υποψιασμένοι bloggers είχαν καταλάβει από καιρό τι παιζόταν με το press-gr
www.enaliakypros18.blogspot.com