14 Απρ 2008

Οι μουσικές προτιμήσεις του Mehmet Ali Talat

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα σύντομη επίσκεψη στις ελεύθερες περιοχές, διασταυρώνοντας πεζός (με τη συνοδεία της φρουράς του) το οδόφραγμα της Οδού Λήδρας. Όπως έγινε γνωστό, ο Ταλάτ συνομίλησε με αρκετούς πολίτες σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και επισκέφτηκε διάφορα καταστήματα στην Οδό Λήδρας.

Εντύπωση προκάλεσαν στους δημοσιογράφους οι μουσικές προτιμήσεις του κ. Ταλάτ, αφού όπως ανέφεραν οι ρεπόρτερ που κάλυψαν δημοσιογραφικά την επίσκεψη του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης αγόρασε μουσικά CD που περιελάμβαναν: ένα album των Beatles, ένα CD με ελληνική ρεμπέτικη μουσική και το album The Wall των Pink Floyd.

Το σαββατοκυριακο, η Φουκού επισκέφτηκε το χωριό του Ταλάτ, Καζάφανι, στην κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας, με σκοπό να ερευνήσουμε σε βάθος τα μουσικά ακούσματα με τα οποία μεγάλωσε ο τουρκοκύπριος πολιτικός. Έκπληκτοι ανακαλύψαμε ότι οι επιλόγες των CD που αγόρασε δεν ήταν καθόλου τυχαίες.


Ο ξάδερφος του κ. Ταλάτ, Σαλίχ Παραλίκ ο οποίος μεγάλωσε μαζί του στην ίδια γειτονιά, μας διηγήθηκε ιστορίες από τα παλιά και μας έδειξε φωτογραφίες από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του κ. Ταλάτ, εξηγώντας μας παράλληλα την αγάπη που τρέφει ο ξάδερφος του για το τραγούδι. Σύμφωνα με τον κ. Παραλίκ, ο μικρός Μεχμέτ είχε αρχίσει να μαθαίνει μπουζούκι σε πολύ μικρή ηλικία από ελληνοκύπριο συγχωριανό τους, και σε ηλικία 12 μόλις χρόνων ερμήνευε από μόνος του τραγούδια του Βαμβακάρη και του Τσιτσάνη.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο έφηβος Μεχμέτ έκανε στροφή στη Rock μουσική και μαζί με τον ξάδερφο του Σαλίχ και ακόμα ένα φίλο τους δημιουργήσαν το rock συγκρότημα Pembe Floyd. Το τραγούδι τους "Işte Dűvar" έγινε μεγάλη επιτυχία στην Τουκοκυπριακή κοινότητα και μέχρι σήμερα ακούγεται συχνά από τις συχνότητες του Bayrak.

Στα μέσα της δεκαετίας του 60, ο φοιτητής πλέον Ταλάτ, επηρεασμένος από τα ακούσματα της εποχής (Eric Clapton, Bob Dylan και ιδιαίτερα από τους Beatles) έγινε μέλος του συγκροτήματος The Tsiripillos. Οι ικανότητες του στο μπάσο συνέβαλαν στην απογείωση του συγκροτήματος και την καθιέρωση του στο τουρκοκυπριακό μουσικό στερέωμα. Όμως με το τέλος των σπουδών του ο κ. Ταλάτ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μουσική για χάρη της άλλης μεγάλης του αγάπης, της πολιτικής. Παρόλα αυτά, δεν ξεχνά ποτέ από που ξεκίνησε, και σε κάθε ευκαιρία αφιερώνει λίγο χρόνο αναπολώντας τις παλιές μουσικές του αναμνήσεις.

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

nomizw to posting den symvallei sthn dimiourgia kalou klimatos.

Ανώνυμος είπε...

re file akoma en mu ipes an ise efharistimenos me to peugeot.

aloupas είπε...

polla oreon post kai pros ton stelio 307. diafono katheta me tin apopsin sou prepi na satirizontai kai oi tourkokiprioi politiki oso kai oi ellinokiprioi epidi se antitheti periptosi en na katigorithei to blog gia ratsistiki kai ethnikistiki sinperifora.

Ανώνυμος είπε...

Άκυρο..?

Ανώνυμος είπε...

an pe8ani twra en 8a lypi8w....

Ανώνυμος είπε...

leave talat alone !!!

opws lemen leave britney alone !!!

Ανώνυμος είπε...

re savis gate 7
gamo tin paranga sas.
aekara reeee

Ανώνυμος είπε...

the tsiripillos! ouhouhou

Ανώνυμος είπε...

τωρα που εμαθαμεν της μουσικες προτιμησεις του ταλατ μπορουμε να τζινουμεστεν ησυχοι τις νυχτες!!
οι τιποτε αλλο αλλα πρεπει να ξερουμε τη μουσικη αρεσει στον μελλοντα συνηγετη του χριστοφκια. Αν διαβαζει το blog σας ο συντροφος θα ξερει τη μουσικη θα βαλει στην επομενη συναντηση του με τον τουρκο,
ετσι γιατι πρεπει να τους κρατουμε παντα ευχαριστημενους!!!

χαχαχα πολλα ωραιες οι φωτο σας!!

AnTonymous είπε...

Σαν μπουζουξής εν στην κιθάρα που το γύρισε και όχι στο μπάσο.Εν λάθος οι πληροφορίες σας μάλλον ή έδωκεν σας τες μεθυσμένος ξάδερφος...

Ανώνυμος είπε...

Emena oi piges mou ipan mou oti egorase to cd tis kalomoiras me to secret combination kai oti tin mera tis eurovision ena pai sto proedriko mazi me ton gristofkia na kamnoun kerkida!

Malista tha fori ke faneloua pou ta tha grafi "I LOVE KALOMOIRA - TRNC KALOMOIRA FAN CLUB"

Idomen!

Ανώνυμος είπε...

ΕΕΕ ρε χαμπο μεν παραπληροφορεις το κοινο!! δεν θα καμουν μονο κερκιδα της καλομοιρας αλλα και της/του εκπροσωπου της τουρκιας. Και με αυτο τον τροπο η eurovision γινεται αφορμη για ενα ακομη βημα προς τη συμφιλιωση των δυο λαων.

εμεις με τους τουρκους της Κυπρου επροχωρησαμε ενα βημα παραπανω που τους "καλαμαραδες" και βρισκομαστε ηδη στην αδελφικη αγαπη

xampos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
xampos είπε...

Kapos etsi diladi? :D

img240.imageshack.us/img240/9872/eurovub5.jpg

Ανώνυμος είπε...

ααα μπραβο ακριβως ετσι!!
στειλε την του τουρκοφκια να την κρεμασει στο προεδρικο ή ακομα καλλυτερα να την δωκει η ελισαβου η γυναικα του στην γυναικα του ταλατ! lol

kyriakos είπε...

έτσι για την ιστορία ο Ταλάτ τελικά Αποφάσισε να μην αγοράσει το Cd των PINK FLOYD.

Του το πρότειναν συμβολικά λόγω του the wall αλλά απάντησε ότι δεν του αρέσουν οι Pink floyd..

Ανώνυμος είπε...

μα ποιος ξαδελφος του ταλατ τζαι πελλαρες, για ο,τι θελετε για τον συνηγετη να ρωτατε τον Κυριακο!!

kyriakos είπε...

Ξέρω να παίζω και μούτσιο..

Ανώνυμος είπε...

peripaizete-peripaizete ton talat alla se 2-3 pou ennan proedros OLON ton Kyprion tha ton proskynate...

Ανώνυμος είπε...

PANTOS KALYTEROS APO TON TASO 8A HTAN..

Ανώνυμος είπε...

γιατι ρε τουρκουιν να γινει προεδρος ο ταλατ?? εν χειριζεται αρκετα καλα τα συμφεροντα των τουρκων ο γριστοφκιας?

Ανώνυμος είπε...

oxi den ta xeirizete..

Ανώνυμος είπε...

χμμ τι να σου πω,ψαξε το λιο καλλυτερα και ενα καταλαβεις οτι μια χαρα τα χειριζεται ή μαλλον τι λαλω ψαξε το..καλυτερα ρωτα τους βοσκους σου(ΕΔΟΝ,προοδευτικη κτλ κτλ)

Ανώνυμος είπε...

re apoelista ton sssiston pou se efkale

Ανώνυμος είπε...

Δυο πράγματα είναι ατελείωτα το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία.
Για το Σύμπαν δεν είμαι ακόμα σίγουρος.

Ανώνυμος είπε...

χμμμ δε θα ρωτησω γιατι εν σου εσβησαν το μηνυμα σου ρε ανωνυμε γιατι φανταζομε οτι ουτε οι ψηστες καταλαβαινουν τη γλωσσα των ΑΡΝΙΩΝ

ΜΠΕΕΕΕΕΕ ΜΠΕΕΕΕΕ ΜΠΕΕΕ ΜΠΕ
ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΜΠΕΕΕ ΜΠΕΕΕ