10 Απρ 2008

SigmaLive: "Κυπριακά Blogs. Εκδημοκρατισμός μέσω διαδυκτίου;"

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Νταϊάνας Αζά που δημοσιεύτηκε σήμερα στο ηλεκτρονικό portal του ΔΙΑ SigmaLive (http://www.sigmalive.com/lifestyle/people/18070):


"Κυπριακά Blogs. Εκδημοκρατισμός μέσω διαδυκτίου;

Και ενώ όλοι κατηγορούσαν την τεχνολογία για όλα τα κακά της σημερινής κοινωνίας, αυτή αποδεικνύεται ικανή να υπερασπιστεί με τον καλύτερο τρόπο ένα θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου, την ελευθερία της έκφρασης.

Τα blogs έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Οποιοσδήποτε έχει πλέον τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης μεσολαβητή. Η ελευθερία έκφρασης, που σου προσφέρει αυτός ο τρόπος επικοινωνίας, δεν μπορεί να υποστεί κανένα είδος λογοκρισίας, είτε αυτή είναι κρατική είτε ιδιωτική.


Ταχεία εξέλιξη

Ο όρος blog προέρχεται από το «Web-Log» και αποτελεί ένα μέσο ανάρτησης δεδομένων, εικόνων, βίντεο, προσωπικών συλλογισμών και απόψεων. Τα blogs περιλαμβάνουν σχόλια για τα γεγονότα γύρω από ένα συγκεκριμένο τομέα, όπως τα ΜΜΕ ή και προσωπικούς συλλογισμούς. Μπορεί να ασχολούνται με την πολιτική ή τη λογοτεχνία. Σε χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, κατόρθωσαν να αποφέρουν κέρδη πολλών εκατομμυρίων στους δημιουργούς τους, καθώς έχουν τεράστιο αναγνωστικό κοινό και μεγάλο όγκο διαφημίσεων, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως αποκλειστική απασχόληση. Αυτό το καινούργιο είδος επαγγέλματος έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό παράγοντα επηρεασμού της κοινής γνώμης, καθώς και της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.


Η εκτόνωση

Ένας Κύπριος blogger μάς εξήγησε για την πρωτοβουλία που πήρε για τη δημιουργία του δικού του blog: «Ξεκίνησα να γράφω σαν φοιτητής στον Καναδά. Αυτό που αποζητούσα ήταν ένας τρόπος εκτόνωσης, κυρίως λόγω των εξετάσεων του πανεπιστημίου και της πίεσης που μου προκαλούσε αυτή η κατάσταση». Ένας άλλος Κύπριος blogger μάς τόνισε πως η δημιουργία του blog αποτέλεσε έναν τρόπο διαμαρτυρίας και μια κραυγή απόγνωσης σε όλα αυτά που ζούμε καθημερινά στην Κύπρο. «Κανένας δεν είχε παλαιότερα την τόλμη και το μέσο να εκφράσει τη γνώμη του, να ακουστεί. Μέσα από τα blogs, όμως, βρήκαμε την ελευθερία έκφρασης που είχαμε πάντα ανάγκη», συμπληρώνει.


Προσπάθεια καταστολής

Η αναπτυσσόμενη δύναμη των blogs στη δημιουργία κοινής γνώμης προκαλεί συνεχώς την ανησυχία της παραδοσιακής εξουσίας σε χώρες κυρίως με αυταρχικά καθεστώτα, όπως το Ιράν. Οι χώρες αυτές χρησιμοποιούν πρωτόγνωρες μεθόδους καταστολής των blogs, όπως φυλακίσεις και βασανιστήρια. Αν και ακόμα στην Κύπρο η δράση των blogs βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο σε σχέση με το εξωτερικό, τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν με καχυποψία και πρωτόγνωρη εχθρότητα την έντονη παρουσία τους σαν ένα ακόμη μέσο πληροφόρησης και άσκησης ελέγχου και κριτικής. Η εξάπλωση δηλαδή της τέταρτης εξουσίας έχει προκαλέσει σε πολλούς την εντύπωση ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον παραδοσιακό τρόπο ελέγχου και χειραγώγησης, περνώντας σε άλλα, πιο αντικειμενικά ίσως, χέρια. Εντούτοις, οι Κύπριοι bloggers συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά πως οι Κύπριοι έχουν πραγματική ανάγκη έκφρασης άποψης.


Υπάρχει κίνδυνος;

Η προσπάθεια φίμωσης των blogs, λόγω της απόλυτης ελευθερίας διαλόγου που αναπτύσσεται καθώς και των αναρτήσεων, βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος ασυδοσίας, με την ανάρτηση υλικού με ακατάλληλο περιεχόμενο καθώς και ακραίων ιδεών που έχουν τη δυνατότητα επηρεασμού των ανηλίκων. Ωστόσο, αυτό είναι ένα γεγονός που ισχύει για όλες τις ιστοσελίδες και εναπόκειται στους γονείς και τους καθηγητές ο έλεγχος της πρόσβασης από άτομα νεαρής ηλικίας. Με
την ύπαρξη ή και ανάπτυξη των blogs, ο κίνδυνος αυτός δεν αυξάνεται ούτε εξαπλώνεται. Μανιφέστο των bloggersΗ δημοκρατικοποίηση της έκφρασης, χάρη στην τεχνολογία, γίνεται εργαλείο πολιτικού εκδημοκρατισμού. Με ένα «Μανιφέστο», σύμφωνα με το κυπριακό blog «CNC Minus TV», οι bloggers τονίζουν πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους στερεί τα δικαιώματά τους, καθώς τα blogs αποτελούν μια πηγή δημοκρατικού διαλόγου, ο οποίος πρέπει να είναι ελεύθερος και ανεμπόδιστος. Επίσης αναφέρουν πως «τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή χωρίς να υπάρχουν καλούπια έκφρασης».


Πνευματική ιδιοκτησία

Λόγω, όμως, αυτής της απόλυτης ελευθερίας των blogs και την απουσία ελέγχου, οι bloggers πολύ συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με την κατοχύρωση του περιεχομένου των ιστοσελίδων τους. «Αν και υπάρχει πνευματική ιδιοκτησία του περιεχομένου των ιστοσελίδων μας, δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός τρόπος να το προστατεύσουμε ως πνευματική μας ιδιοκτησία. Απευθυνόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα κοινού και αυτό έχει τις επακόλουθες συνέπειες», μας εξηγεί ένας blogger. Φαινόμενα κλοπής περιεχομένου κυπριακού blog έχουν παρουσιαστεί και πρόσφατα, με συγκεκριμένο περιοδικό να εκφράζει σε επόμενο τεύχος τις απολογίες του και την άγνοιά του για την προέλευση του υλικού που δημοσίευσε.
Κυπριακή «blog-όσφαιρα»
Ο αριθμός των Κύπριων bloggers μεγαλώνει ραγδαία. Τα τακτικά ενημερωμένα blogs είναι περισσότερα από 60, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα είδος διαδικτυακού πολιτισμού. Τα blogs συνδέονται με άλλα blogs με links, ενώ υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού στις αναρτήσεις του κάθε blogger. Με αυτόν τον τρόπο οι bloggers έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά στενή καθημερινή επαφή, η οποία τους επιτρέπει τη συχνή επικοινωνία, την επαφή και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους.


Δημοφιλέστερα blogs

Τα πιο δημοφιλή κυπριακά blogs: «Δρακούνα», «Φιρφιρής», «CNC minus TV», «TV Αγρινό», «Ξενύχτικο», «Γιώργος Στρατής», «Νέο ledras.com», «Φουκού blog», «Psychia». Είναι δημιουργημένα από ανθρώπους εξαιρετικά ταλαντούχους, οι οποίοι ένιωσαν σε κάποιο στάδιο της ζωής τους την ανάγκη να εκφράσουν και να μοιράσουν τις απόψεις, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους μέσω των ιστοσελίδων τους.


Διαβάσαμε κυπριακά από blogs:

Νέο-Ledras (http://new.ledras.com/)
Ερασιτέχνες Κηπουροί,
Σίγουρα θα επροσέξετε ότι στην οδό Διαγόρου στη Λευκωσία (το δρόμο δεξιά πριν από το παλιό ΓΣΠ) κάνουν έργα. Εν γίνεται να μεν το επροσέξετε, στην Κύπρο τα έργα διαρκούν όσο χρόνο χρειάζεται για να το προσέξουν ούλλοι τζιαι για να σπάσουν τα νεύρα ούλλων.Όπως τζιαι να έσιει, η τακτική τζιαι η διάρκεια των δημοσίων έργων στην Κύπρο εν μια άλλη ιστορία. Τζείνο που με επροβλημάτισε, εκτός που τα καντζέλια μες την μέση του δρόμου για να κόφκουν την κίνηση, εν το ότι εκατακόψαν τα δέντρα μπροστά που τα γραφεία.

aceras (http://acerasanthropophorum.blogspot.com) είπε,
Φίλε συμπλογκκά,Η Λήδρας σε λίγες μέρες ξιμπλοκκάρεται. Έλα να φωτογραφίσεις τζαι συ το οδόφραγμαν να το έχεις ενθύμιον πριν να γραφτεί στες μαύρες σελίδες της ιστορίας της μοιρασμένης Κύπρου. Παρασκευή από τις 5 η ώρα, στο οδόφραγμα θα έρτουν τζαι άλλοι Κυπραίοι μπλόγκερς τζαι μη. Αν γινούμεν πολλοί ίσως μας ακούσουν τζαι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων που θα τελειώνουν την πρώτην τους συνάντηση."

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

nomizo oti o politis apologithike se esas (foukou) gia klopi ilikou. poio einai to periodiko pou leei sto arthro oti apologithike?

Sike είπε...

ουααου... θέλω κι εγώ να γίνω εισοδηματίας blogger......... :((
ουφφ.